Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΕΜΠΩΝ

Τρεις Βιβλιοθήκες σε μια...

Δημοσίευση: 28 Σεπ 2013 22:24 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:54
Της Λένας Κισσάβου
Αρχεία, πολύτιμα έγγραφα της τοπικής ιστορίας και βιβλία, που βρισκόταν διασκορπισμένα σε τρεις βιβλιοθήκες φορέων του πρώην Δήμου Νέσσωνος, θα συγκεντρωθούν σε μια μεγάλη Βιβλιοθήκη, έργο του διευρυμένου πλέον Δήμου Τεμπών.
Συνολικά 5.000 τόμοι, θα ταξινομηθούν σε ένα σύγχρονο χώρο, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα στο Συκούριο, μία στέγη γραμμάτων και πολιτισμού της ευρύτερης περιοχής, που θα στεγάζει τη γνώση αιώνων και θα αποτελεί την πηγή διατήρησης και διάδοσής της.
Πρόκειται για τη συγχώνευση της βιβλιοθήκης της πρώην κοινότητας Συκουρίου, του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Συκουρίου (Μ.Ε.Σ.) και αυτής του Λαογραφικού Μουσείου Συκουρίου.
Ανατρέχοντας στο παρελθόν, τη δημιουργία και τον πλούτο των τριών βιβλιοθηκών, ο κ. Γιάννης Πράπας, ιδρυτής του Λαογραφικού Μουσείου συγγραφέας και ερευνητής της τοπικής ιστορίας του Συκουρίου, μας μιλά για τη νέα Βιβλιοθήκη.
Η ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
«Η Κοινοτική Βιβλιοθήκη ιδρύθηκε ως παράρτημα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Λάρισας και στεγάσθηκε ελλείψει άλλου χώρου σε αίθουσα του Λυκείου Συκουρίου, όπου λειτούργησε και ως δανειστική.
Τα εγκαίνια έγιναν τον Φεβρουάριο του 1991 και το πρώτο πρωτόκολλο δωρεάς βιβλίων υπογράφτηκε στις 29.5.1991 μεταξύ της Α.Τ.Ε. Υποκατάστημα Συκουρίου και της Κοινότητας, ενώ στις 12.3.1993 η Κοινότητα διέθεσε χρηματικό ποσό και αγόρασε για τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης 247 βιβλία.
Σημαντική ήταν και η προσφορά βιβλίων από την εκπαιδευτική κοινότητα των καθηγητών του Γυμνασίου και του Λυκείου, καθώς και η αγόγγυστη βοήθειά τους προς τους επισκέπτες της βιβλιοθήκης, είτε για να μελετήσουν στο αναγνωστήριο, είτε για δανεισμό και επιστροφή βιβλίων ή άλλης πληροφορίας.
Με τη θεσμοθέτηση και λειτουργία του Καποδιστριακού Δήμου Νέσσωνος (δήμαρχος ο Χρήστος Λεων. Κουμπούρας 1998- 2002) η βιβλιοθήκη έγινε Ν.Π.Δ.Δ. και μετονομάσθηκε σε «Δημοτική Βιβλιοθήκη».
Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ Μ.Ε.Σ.
«Ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος (Μ.Ε.Σ.) ιδρύθηκε και άρχισε να λειτουργεί από τον Ιούνιο του 1975. Μεταξύ των τμημάτων που λειτουργούσαν ήταν και αυτό της Δανειστικής Βιβλιοθήκης, που τα μέλη και οι φίλοι είχαν τη δυνατότητα να δανείζονται και να διαβάζουν βιβλία αξιόλογων Ελλήνων και ξένων συγγραφέων.
Τα βιβλία στην αρχή ήταν λίγα και το 1987 αριθμούσαν 300 περίπου. Όλα είχαν προέλθει από δωρεές φίλων και γνωστών από την Αθήνα, από την Α.Τ.Ε. Υποκατάστημα Συκουρίου, και από το Υπουργείο Πολιτισμού και Επιστημών.
Το 1999 με την επανέκδοση της τριμηνιαίας εφημερίδας του Συλλόγου «Φωνή Περιοχής Συκουρίου» άρχισε μία ραγδαία αύξηση εμπλουτισμού της βιβλιοθήκης με αποτέλεσμα το 2005 να φθάνει ο αριθμός τα 1.300 βιβλία. Σήμερα τα βιβλία που υπάρχουν στη δανειστική βιβλιοθήκη του Μ.Ε.Σ. ανέρχονται στα 2.000 περίπου, τα οποία καλύπτουν όλο το φάσμα της γνώσης στους τομείς: Ψυχολογίας, φιλοσοφίας, κοινωνικών επιστημών, φυσικών επιστημών, τεχνολογίας, ηλεκτρονικών, ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας, ιστορίας κ.ά.».
Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΤΟΥ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ
ΜΟΥΣΕΙΟΥ
«Από το τέλος του 2010 οπότε το Λαογραφικό Μουσείο μεταφέρθηκε από τον ενοικιαζόμενο από το Δήμο Νέσσωνος χώρο, της πλατείας της αγοράς (παζάρι), στον πρώην νερόμυλο της κληρονόμου του Μιχαήλ Κίττα, δωρεά προς την Κοινότητα στη θέση «ΜΥΛΟΙ», συγκινητική είναι η δωρεά βιβλίων, λεξικών και εγκυκλοπαιδειών που καταφθάνουν από τους κατοίκους του Συκουρίου και συμπατριώτες που ζουν στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Λάρισα και αλλού.
Μόνο που τα ελληνικά και πολλά ξενόγλωσσα βιβλία, έχουν γεμίσει τα ράφια της επιτοίχιας βιβλιοθήκης, τα μπαούλα και τους διαδρόμους και θα έτσι άμεσα θα πρέπει να μεταφερθούν στη νέα τους στέγη.
Τα βιβλία που συγκεντρώθηκαν, καταγράφτηκαν και ξεπερνούν τα 1.500.
* Σημειώνεται ότι τα 900 από αυτά, προσφέρθηκαν από τον Συκουριώτη σκηνογράφο –ενδυματολόγο, εκ των ιδρυτών του «Θεσσαλικού Θεάτρου» (1975), κ. Γιώργο Αθ. Ζιάκα, καθηγητή της Α.Σ.Κ.Τ. του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και από τον κ. Γιάννο Χατζημάρκο, δικηγόρο αμφοτέρων κατοίκων Αθηνών».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass