ΜΕ ΠΑΛΑΙΑ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ

Αναστηλώθηκε παρεκκλήσι στον Τύρναβο

Δημοσίευση: 12 Οκτ 2013 1:38 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:11
  
ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)
Του Κώστα Τσόλα
Ένα ιστορικό παρεκκλήσι στην καρδιά του Τυρνάβου που βρίσκεται στον ευρύτερο χώρο της σημαντικής εκκλησίας των Αγίων Αναργύρων, αναστηλώθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Τύρναβου. Δεν πρόκειται απλά για μια ανακαίνιση αλλά ουσιαστικά για τη διάσωση αυτού του μικρού, αλλά ιστορικού παρεκκλησίου του Παντοκράτορος το οποίο κινδύνευε κυριολεκτικά με κατάρρευση. Η ακριβής ημερομηνία της κτίσεώς του χάνεται στα βάθη των αιώνων, ωστόσο είναι ένα από τα πλέον παλαιά παρεκκλήσια όπου σώζεται η τοιχογραφία του Παντοκράτορος.
Είναι γνωστή η θρησκευτικότητα των Τυρναβιτών ανέκαθεν. Η πόλη είναι πλημυρισμένη, πέρα από τους μεγάλους γνωστούς ενοριακούς ναούς, από δεκάδες ναούς, ναΐσκους και παρεκκλήσια. Είναι τόσοι πολλοί οι χώροι λατρείας αφιερωμένοι στον Χριστό, στους Αγίους και στην Ορθοδοξία που κυριολεκτικά δεν μετριούνται.
Σύμφωνα με τον αείμνηστο Βύρωνα Σκρουμπή, η Εκκλησία στον Τύρναβο, κατά τους μαύρους χρόνους της τουρκικής σκλαβιάς βρισκόταν σε μεγάλη ακμή. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της παιδείας, είχε ως αποτέλεσμα τη διατήρηση του θρησκευτικού συναισθήματος των κατοίκων σε υψηλό επίπεδο.
Έτσι, το 1770 υπήρχαν στην πόλη του Τυρνάβου 16 εκκλησίες και 6 τζαμιά, αριθμός δυσανάλογος προς τον τότε πληθυσμό της. Επίσης υπήρχαν πολλά εκκλησάκια, (όπως αυτό του Παντελεήμονος) και μετόχια, μέσα σε σπίτια.
Την εποχή εκείνη ο μητροπολίτης μετέφερε την έδρα του, από τη Λάρισα στον Τύρναβο, όπου ο χριστιανικός πληθυσμός ήταν περισσότερος και η ασφάλεια των κατοίκων λόγω των προνομίων μεγαλύτερη. Για τους λόγους αυτούς ο Τύρναβος ονομαζόταν «Δευτέρα Ιερουσαλήμ».
Σε ό,τι αφορά στο παρεκκλήσι του Παντοκράτορος το οποίο ανακαίνισε και διέσωσε ουσιαστικά το Δήμος Τύρναβου η παράδοση μεταφέρει από το παρελθόν ότι, παλιά οι Τυρναβίτες πήγαιναν στο συγκεκριμένο παρεκκλήσι ρούχα ή άλλα προσωπικά αντικείμενα από ετοιμοθάνατους δικούς τους ανθρώπους και γενικότερα προσφιλή τους πρόσωπα, με την ευχή, αφού ήταν όντως ετοιμοθάνατοι, να πάει η ψυχή τους στον Παράδεισο.
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass