ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΧΘΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ακτινίδιο με επώνυμο Πυργετού – Αιγάνης

* Στόχος του Δήμου Τεμπών η ανάδειξη του προϊόντος * Θετική παρέμβαση Χαρακόπουλου για τους παραγωγούς

Δημοσίευση: 14 Οκτ 2013 1:49 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:12
  
Του Κώστα Τσόλα
Ολοκληρώθηκαν χθες το μεσημέρι οι εκδηλώσεις στον Πυργετό, της Γιορτής Ακτινιδίου Πυργετού – Αιγάνης 2013, με τη θετική εξέλιξη μετά από παρέμβαση του αν. υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου προς την κατεύθυνση της δημιουργίας Ομάδας Παραγωγών Ακτινιδίου Πυργετού – Αιγάνης ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την κατοχύρωση της ονομασίας του προϊόντος ως Πυργετού – Αιγάνης.
Στη εκδήλωση που διοργανώθηκε σε συνεργασία του Δήμου Τεμπών, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του ΔΟΠΑΠΕΠΤ το διήμερο υπήρξαν σημαντικές παρεμβάσεις για το μέλλον της παραγωγής του ακτινιδίου στο Δέλτα του Πηνειού.
Μιλώντας ο οικοδεσπότης δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους σημείωσε αρχικά ότι φέτος η διοργάνωση γίνεται ένα μήνα νωρίτερα, μετά από αίτημα του αγροτικού συνεταιρισμού, σε μια προσπάθεια προσέγγισης των εμπόρων της αγοράς γιατί με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, από πλευράς των αγοραστών.
Ο κ. Κολλάτος μίλησε επίσης για τη διεύρυνση των αγορών και στο εξωτερικό και τόνισε παράλληλα ότι στόχος της διοργάνωσης είναι η στήριξη, έμπρακτα των ακτινιδιοπαραγωγών οι οποίοι κοπιάζουν όλο τον χρόνο προσφέροντας ποιοτικό προϊόν.
Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Τεμπών αναφέρθηκε στην ανάγκη να κρατηθεί ψηλά η περηφάνια των παραγωγών, δηλώνοντας τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του, κοντά στους παραγωγούς που μοχθούν διατηρώντας αναμμένη τη φλόγα της ελπίδας.
 Και ο κ. Κολλάτος κατέληξε: «Αν και βιώνουμε δύσκολους καιρούς, μπορούμε να κρατηθούμε από τα πράγματα που μας ενώνουν ως λαό και το σημαντικότερο όλων είναι η αγάπη για τον τόπο».
Τέλος ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι συμμετείχαν στη διοργάνωση, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τις Τοπικές Κοινότητες Πυργετού – Αιγάνης, τους αγροτικούς συλλόγους και μαζικούς φορείς καθώς και τους παραγωγούς της περιοχής.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρέμβαση του προέδρου της ομάδας παραγωγών κ. Νίκου Γκρίγκα ο οποίος ευχαρίστησε τον κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο για τη βοήθειά του. Ο κ. Γκρίγκας αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται αφού στην περιοχή οι φυτείες ακτινιδίων ξεπερνούν τα 2.500 στρέμματα με δέκα εκατομμύρια κιλά που είναι το 7% της ετήσιας παραγωγής της χώρας.
Στον μόχθο των παραγωγών και τη συμβολή του πρωτογενούς τομέα στην ελληνική οικονομία αναφέρθηκε ο αν. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος. Επίσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά ώστε η δυναμική καλλιέργεια, όπως είναι το ακτινίδιο να γίνει σήμα κατατεθέν και να πάρει πιστοποίηση και κατοχύρωση του ονόματός του ως «Ακτινίδιο Πυργετού – Αιγάνης».
Ο αναπληρωτής υπουργός, στον χαιρετισμό του, τόνισε ότι «το ακτινίδιο Πυργετού-Αιγάνης, έχει αναδειχθεί σε σήμα κατατεθέν της περιοχής χάρη στην ποιότητά του που δεν οφείλεται μόνο στις εδαφοκλιματολογικές συνθήκες αλλά και στις καλλιεργητικές φροντίδες και το μεράκι των παραγωγών». Μάλιστα, υπογράμμισε πως «η καλλιέργεια ακτινιδίου αποτελεί μια δυναμική καλλιέργεια σε εθνικό επίπεδο, καθώς η παραγωγή έχει αυξηθεί από 105.188 τόνους ακτινιδίου την περίοδο 2008-2009, σε 170.225 τόνους την περίοδο 2012-2013. Μία τάση που αποτυπώνεται και σε τοπικό επίπεδο καθώς από 4.000 τόνους ακτινιδίου και 1.400 στρέμματα το 2009-2010, η παραγωγή της περιοχής αυξήθηκε σε 7.500 τόνους και 2.500 στρέμματα το 2012-2013».
Αναφερόμενος στην εξωστρέφεια της αγροτικής παραγωγής, ο κ. Χαρακόπουλος σημείωσε πως «οι εξαγωγές ακτινιδίου υπερδιπλασιάστηκαν, από 52.000 τόνους το διάστημα 2008-2009, στους 118.915 τόνους φέτος».
Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι «η παραγωγή ακτινιδίου στην περιοχή του Δέλτα Πηνειού θα μπορούσε να ήταν πολύ πιο αυξημένη, εάν αντιμετωπιζόταν το πρόβλημα αλατότητας των εδαφών κατά την άρδευση. Στην κατεύθυνση αυτή, το ΥπΑΑΤ στηρίζει την υλοποίηση του αρδευτικού δικτύου Πυργετού-Αιγάνης, για το οποίο έχει ήδη κατατεθεί από τον Δήμο Τεμπών φάκελος στην Ειδική Γραμματεία Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών».
Θετική και η παρέμβαση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρη Γελαλή ο οποίος και εκείνος στέκεται στο πλευρό των ακτινιδιοπαραγωγών . Αναφέρθηκε ακόμα στην οικονομική κρίση, καθώς και στη συρρίκνωση του πρωτογενούς τομέα.
Ακολούθησε επιστημονική και άκρως ενδιαφέρουσα της εκπροσώπου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Λάρισας κ. Νικολέττας Μπότση και του καθηγητή Γεωπονίας κ. Ευαγγελου Φακιωτάκη.
Ακολούθησε παρουσίαση χορευτικών χορών του χορευτικού τμήματος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πυργετού και στη συνέχεια τραγούδησε η χορωδία του Συλλόγου Γυναικών Λευκών Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα λειτουργούσε περίπτερο του Συλλόγου Γυναικών Αιγάνης και του Πολιτιστικού Συλλόγου Πυργετού με εδέσματα, γλυκά και χυμούς από ακτινίδιο.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Βασίλης Έξαρχος, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας κ. Γρηγόρης Παπαχαραλάμπους, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τεμπών κ. Μιλτιάδης Γιάννακας, ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΠΕΠΤ κ. Κώστας Τσεργάς, οι αντιδήμαρχοι κ. Χρήστος Τσάτσαρης, Αστέριος Σαΐτης και Ευθύμιος Μπουζέκης, οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Πυργετού και Αιγάνης κ. Θανάσης Λαϊνας και Κώστας Ζαφείρης, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πυργετού κ. Βλάχος μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.
Τέλος τον συντονισμό της διοργάνωσης επιμελήθηκε με άψογο τρόπο το στέλεχος του Δήμου Τεμπών κ. Χάιδω Πανταζή.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass