ΜΙΑ ΜΠΑΝΑΝΙΑ ΠΑΡΗΓΑΓΕ 10 ΚΙΛΑ

Και... μπανάνες Τυρνάβου!

Δημοσίευση: 19 Οκτ 2013 22:40 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:23
 
 
Του Κώστα Τσόλα
Φωτ.: Βασ. Ντάμπλης
Μέχρι τώρα σε όλη την Ελλάδα γνωρίζουν τον Τύρναβο και την περιοχή ευρύτερα σαν μια εύφορη αγροτική περιοχή όπου παράγει τα καλύτερα σταφύλια, αχλάδια, ροδάκινα και άλλα πολλά προϊόντα. Κι όμως ο Τύρναβος εδώ και λίγο καιρό είναι και μπανανοπαραγωγός περιοχή. Αφού όχι μόνο ευδοκιμούν μπανανιές κυρίως για καλλωπιστικούς λόγους αλλά υπάρχει και παραγωγή μπανάνας η ωρίμανση της οποίας γίνεται αυτή την εποχή.
Ο μπανοπαραγωγός του Τυρνάβου κ. Γιάννης Σιδηρόπουλος άρχισε την καλλιέργεια του φυτού της μπανάνας εδώ και τρία χρόνια. Ο γεωπόνος από την Αθήνα που του προμήθευσε την μπανανιά πριν τρία χρόνια ύψους μόλις 40 εκατοστών του απέκλεισε την περίπτωση το φυτό να ευδοκιμήσει και να βγάλει καρπό, λόγω των καιρικών συνθηκών στον κάμπο του Τυρνάβου οι οποίες δεν έχουν καμιά σχέση με αυτές της Κρήτης ή της Κύπρου όπου υπάρχουν φυτείες μπανάνας και παραγωγή. Και φυσικά δεν έχει ο Τύρναβος καμιά σχέση με τις κλιματολογικές συνθήκες της... Αφρικής.
Ωστόσο η μπανανιά όχι μόνο κάρπισε αλλά έβγαλε και τέσσερα μεγάλα τσαμπιά με μπανάνες, και η παραγωγή ξεπέρασε τα δέκα κιλά.
Πόση δύσκολη είναι όμως η φροντίδα της καλλιέργειας μπανανιάς και η συγκομιδή μπανάνας σε μια περιοχή όπως ο Τύρναβος;
Ο κ. Σιδηρόπουλος απαντά: «Η τιμή του φυτού τότε, πριν τρία χρόνια, στα 40 εκατοστά ύψος, δεν ξεπερνούσε τα 10 ευρώ το ένα. Από εκεί και πέρα το φυτέψαμε σε μέρος που είναι προσήλιο και δεν το φυσάει ο βοριάς. Επισκέφθηκα γεωπόνο και μου έδωσε το κατάλληλο λίπασμα, παρόμοιο με τα άλλα δένδρα, χωρίς φυτοφάρμακα και το πότισμα συχνά ανά δύο μέρες. Το φύτεμα έγινε την άνοιξη και μέσα Σεπτεμβρίου έφτασε σε ύψος τα 2,5 μέτρα. Το χειμώνα το φυτό της μπανάνας είναι δύσκολο να συντηρηθεί λόγω της παγωνιάς. Τον πρώτο χειμώνα ξεράθηκε, στενοχωρήθηκα και έκοψα από το φυτό τα παγωμένα φύλλα. Απογοητεύτηκα και το άφησα στην τύχη του. Έκπληκτος διαπίστωσα την άνοιξη ότι η μπανανιά ξαναβλάστησε. Αυτό συνέβαινε κάθε χειμώνα, πέρυσι τον χειμώνα το προστάτευσα με νάιλον, γλίτωσε από την παγωνιά και φέτος αρχές καλοκαιριού, είδα το φυτό να βγάζει τρεις τέσσερις μοβ βολβούς και μετά άνθισε. Οι μέλισσες έκαναν τη γονιμοποίηση και βγήκαν οι μπανάνες».
Ο κ. Σιδηρόπουλος έκανε ήδη τη συγκομιδή η οποία γίνεται όταν οι μπανάνες είναι ακόμα πράσινες αρχές Οκτωβρίου και μετά από δέκα μέρες ωρίμανση σε δροσερό μέρος τώρα είναι έτοιμες για βρώση.
Από του χρόνου λοιπόν που η παραγωγή θα είναι μεγαλύτερη θα μιλάμε παραδείγματος χάρη για μήλα Αγιάς, ακτινίδιο Πυργετού και μπανάνες... Τυρνάβου.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass