ΠΕΤΟΥΝ ΜΕ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΟ ΠΛΑΓΙΑΣ – «ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ»

Τυρναβίτες «Iκαροι» στους αιθέρες

* ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΕΧΕΙ ΜΥΗΘΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΑΘΛΗΜΑ

Δημοσίευση: 25 Οκτ 2013 2:56 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:28
ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)
Του Κώστα Τσόλα
Μια ομάδα νέων Τυρναβιτών πολλά χρόνια, τώρα, από το 1997, πετούν στους αιθέρες, απολαμβάνοντας τη φύση από ψηλά, γίνονται πουλιά κόντρα στο νόμο της βαρύτητας και ξεφεύγουν έστω και πρόσκαιρα από τη γήινη πεζότητα.
Είναι οι φίλοι του Παρά Πέντε ή αλλιώς του αθλήματος του αλεξίπτωτου πλαγιάς, όταν ο αείμνηστος Σάκης Κούκος, ο οποίος έφυγε πρόωρα από τη ζωή μύησε τους φίλους του σ’ αυτό το άγνωστο άθλημα και στον Τύρναβο. Σήμερα 16 χρόνια μετά, στο σπορ αυτό συνεχίζουν όχι μόνο οι ίδιοι αλλά και τα παιδιά τους.
Ο Σάκης Κούκος ήταν ένας δυναμικός άνθρωπος με θέληση για ζωή γεμάτος ζωντάνια. Τον μάγεψε το αλεξίπτωτο πλαγιάς και εγγράφηκε αμέσως στη σχολή του Νίκου Καρύδη στη Λάρισα. Εντυπωσιάστηκε από το άθλημα και μετέφερε αυτό τον θαυμασμό στους Τυρναβίτες φίλους του, με πρώτο τον Δημήτρη Γραβάνη ο οποίος εντυπωσιασμένος και εκείνος από το άθλημα ακολούθησε και εκείνος τα μαθήματα.
Οι δύο Τυρναβίτες για αρκετά χρόνια πετούσαν σε διάφορες συγκεντρώσεις με άλλους φίλους του Παρά Πέντε σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στις συγκεντρώσεις της Λέσχης Λάρισας, με αφετηρίες στην περιοχή μας την «Τουρτοφωλιά» στα Καλύβια Ελασσόνας και τη Μελούνα.
Ωστόσο οι πρώτες τους πτήσεις τους ήταν από το βουνό πάνω από τον Τύρναβο, το «Λουσφάκι».
Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Γραβάνη η θέση αυτή θεωρείται πάρα πολύ καλή και «εύκολη» σε ό,τι αφορά στην απογείωση και την ανεμοπορία.
Σήμερα και μετά την πρόωρο θάνατο του πρωτοπόρου Σάκη Κούκου η ομάδα του Τύρναβου συνεχίζει να πετά.
Γράφοντας για τη γνωριμία με το αλεξίπτωτο πλαγιάς στο βιβλίο του για το άθλημα αυτό ο Παναγιώτης Α. Κανιαμός σημειώνει μεταξύ άλλων ότι το αλεξίπτωτο πλαγιάς αποτελεί τη νεότερη και απλούστερη μορφή ατομικής ανεμοπορίας . Χρειάζεται ένα σακίδιο μικρού βάρους, μια πλαγιά βουνού με μικρή κλίση εδάφους για την απογείωσή μας και λίγες μέρες εκπαίδευσης για να βρεθούμε στον αέρα εκπληρώνοντας το όνειρο του Ίκαρου. Χιλιάδες άνθρωποι ασχολούνται με το άθλημα αυτό. Μόνο η Ιαπωνία διαθέτει 200.000 πιλότους. Το αλεξίπτωτο πλαγιάς είναι άθλημα αναψυχής.
Η πιο κοινή ερώτηση για κάποιον που δεν γνωρίζει το άθλημα είναι πόσο επικίνδυνο είναι τόσο για τον χειριστή όσο και για τον επιβάτη αφού όλα στηρίζονται στον άνεμο, την ποιότητα του αλεξίπτωτου, την εμπειρία του αφού το πέταγμα δεν γίνεται με μηχανικά μέσα. Σ’ αυτά τα εύλογα ερωτήματα ο κ. Γραβάνης σημειώνει ότι όταν τηρούνται όλοι οι διεθνείς κανόνες πτήσης και ασφάλειας ο κίνδυνος είναι απειροελάχιστος σε σύγκριση με άλλα εξτρίμ αθλήματα. Άλλωστε αυτό το αποδεικνύει και ο ίδιος στην πράξη παίρνοντας μαζί του στην πτήση την 18χρονη κόρη του. Δεν είναι ένα επικίνδυνο αλλά μόνο απαιτητικό άθλημα. Πόσο στοιχίζει όμως για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί;
Ο κ. Δημήτρης Γραβάνης σημειώνει ότι το κόστος για ένα ελαφρώς μεταχειρισμένο Παρά Πέντε για ένα νέο μέλος είναι περίπου 1000 ευρώ, ενώ ο καινούργιος εξοπλισμός φτάνει τα 3.500 ευρώ.
Οι λάτρεις του είδους μπορούν να επικοινωνούν με την ομάδα του Τυρνάβου στο τηλέφωνο 6982- 610412, για πτήσεις μοναδικές που ανεβάζουν στο ζενίθ την αδρεναλίνη.
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass