Σε ρότα ανάπτυξης ο Δήμος Τυρνάβου

Δημοσίευση: 26 Οκτ 2013 1:52 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:30

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)
Του Κώστα Τσόλα

 

Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες αναθεώρησης και τροποποίησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Δημοτικής Ενότητας του Τυρνάβου, ενός μακροπρόθεσμου έργου πνοής για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό και την ορθή χωροθέτηση του οικιστικού περιβάλλοντος της πρωτεύουσας του Δήμου και των γύρω οικισμών του, με την ομόφωνη ψήφιση της Β2 φάσης και τελευταίας από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Πρόκειται για ένα έργο – σταθμό στην οικιστική εξέλιξη της πόλης του Τυρνάβου και των οικισμών αυτού, αφού θα συμβάλλει στον μέγιστο βαθμό τόσο στη διόρθωση ρυμοτομικών σφαλμάτων του παρελθόντος όσο και στην πολεοδομική ανασυγκρότηση του άστεως, με την είσοδο στο Σχέδιο Πόλης περιοχών, όπου σε μικρό σχετικά εμβαδό οικοπέδου θα μπορεί ο μικρομεσαίος πολίτης να οικοδομήσει με χαμηλό κόστος, όπως για παράδειγμα ο οικισμός του Κριτηρίου, όπου αναγνωρίζεται επιτέλους η οικιστική του διάσταση, τακτοποιείται πολεοδομικά και μπαίνει οριστικό τέλος στην άναρχη δόμησή του.

Με την αναθεώρηση και την τροποποίηση του Γ.Π.Σ. της πόλης του Τυρνάβου η Δημοτική Αρχή θέτει τις βάσεις για μια νέα αναπτυξιακή πορεία του οικιστικού συγκροτήματος της έδρας του Δήμου. Δίδεται έτσι με την ψήφισή του και την επισημοποίησή του με την έκδοση του σχετικού Φ.Ε.Κ. μια ορθή και ρεαλιστική αναπτυξιακή προώθηση της Δ.Ε. Τυρνάβου, οριστικοποιώντας της χρήσεις γης (γεωργική, κτηνοτροφική, οικιστική, βιοτεχνική, βιομηχανική), θέτοντας τις βάσεις για μια ορθολογιστική διαχείριση του φυσικού και ανθρωπίνου πλούτου και δυναμικού και επιλύοντας φυσικά λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος, που δημιουργούσαν ποικίλα προβλήματα.

 Συγχρόνως, θα ξεκινήσει και η απαραίτητη διαδικασία να αναλάβει ο Δήμος Τυρνάβου εξ ολοκλήρου την πλήρη επιστασία της αναθεώρησης και τροποποίησης του Γ.Π.Σ. της πόλεως του Αμπελώνα, πόλης με ιδιαίτερα πολεοδομικά προβλήματα από το παρελθόν, που η σημερινή Δημοτική Αρχή αποφάσισε να επιλύσει για το συμφέρον των Αμπελωνιτών και ήδη το Δημοτικό Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά για την ολοκλήρωση της Β2 φάσης. Τα παραπάνω μεγαλεπήβολα έργα, που θέτουν τις αναπτυξιακές βάσεις και πορείες των δύο Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Τυρνάβου χρηματοδοτούνται εξ ολοκλήρου από το ΕΣΠΑ 2007-2013 με συνολικούς προϋπολογισμούς 460.000 ευρώ και 380.000 ευρώ αντίστοιχα και την επιστασία και εποπτεία του έργου έχει η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Τυρνάβου.

Όπως, μάλιστα δήλωσε  στην «Ε» ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Νίκος Μαλάκος: « η αναθεώρηση και τροποποίηση των δύο Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων των Δ.Ε. Τυρνάβου και Αμπελώνα δίδουν την ρότα ανάπτυξης του Δήμου μας για την επόμενη εικοσαετία τουλάχιστον, ενώ ταυτόχρονα επιλύουν χρονίζοντα και λιμνάζοντα προβλήματα, που αποτελούσαν φενάκη σε οιαδήποτε επενδυτική ή οικιστική προσπάθεια επενδυτών. Με την ολοκλήρωση μάλιστα και της οριστικής Β2 φάσης του σχεδίου του Τυρνάβου και την όδευσή του προς το Εθνικό Τυπογραφείο για Φ.Ε.Κ. επιλύουμε οριστικά το θέμα της οικιστικής ανάπτυξης της περιοχής του Κριτηρίου και των Πλαγίων του Τυρνάβου, οριστικοποιούμε της χρήσεις γης και παύει οιαδήποτε αυθαιρεσία εις βάρος κυρίως του φυσικού περιβάλλοντος, επιλύουμε το ζήτημα του νέου Δημοτικού Κοιμητηρίου, ενώ λύουμε και το ζήτημα των χώρων ανέγερσης βιοτεχνιών και βιομηχανιών. Συνάμα, με την ταυτόχρονη Αναθεώρηση και Τροποποίηση του αντιστοίχου της Δ.Ε. Αμπελώνα, καταφέρνουμε, όχι μόνο να επιλύσουμε και εκεί χρόνια δυσεπίλυτα οικιστικά προβλήματα (περιοχή Αγ. Κωνσταντίνου, αδιάνοικτοι οδοί επί πολλά έτη) αλλά και να διαμορφωθούν ομοιόμορφες προϋποθέσεις για την ισόρροπη ανάπτυξη σε ολόκληρο τον Δήμο, χωρίς αποκλεισμούς».

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass