ΗΤΑΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ 8ης ΕΜΑΚ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

Έβγαλαν δύο ορειβάτες από γκρεμό στο Μακρυχώρι

Δημοσίευση: 31 Οκτ 2013 1:30 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:35
Η πενταμελής ομάδα ορειβατών, συνάντησε δυσκολίες στο δύσβατο και σαθρό μονοπάτι της βουνοπλαγιάς, κατά την ανάβαση στην κορυφή. Οι δύο τελευταίοι της ομάδας, δεν τα κατάφεραν, γιατί το μονοπάτι υποχώρησε, με αποτέλεσμα να βρεθούν στο κενό και σε βάθος 20 μέτρων. Ήταν η στιγμή να δράσει η ορειβατική ομάδα της 8ης ΕΜΑΚ Θεσσαλίας, στο πλαίσιο της άσκησης «Ηρακλής 2013», για τη διάσωση ορειβατών από βάραθρο…
Τίποτα δεν έγινε στα χαρτιά ή θεωρητικά. Άγνωστο το μέρος της άσκησης, κακοτράχαλο, με γκρεμό, δύσκολο ακόμα και για αυτοκίνητα 4Χ4. Στήθηκε όλος ο απαιτούμενος και σύγχρονος εξοπλισμός. Ορειβατικά σκοινιά, τρύπημα των βράχων με ειδικά τρυπάνια, για να μπουν οι βίδες συγκράτησης των φορτίων και με επίκεντρο το μονόμπρατσο, ετοιμάστηκε το σύστημα ανύψωσης. Τους δύο «τραυματίες», δεμένους στο φορείο, συνόδευε κάθε φορά και ένας διασώστης, που κρεμόταν μαζί τους στο κενό, μέχρι να ανασυρθούν στην κορυφή του βράχου.
Μετά το πέρας, τους συνεχάρη όλους ένθερμα ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Νικ. Μιχαλάκης, που επισήμανε ότι οι ορειβάτες της ΕΜΑΚ πάνε εκεί που δεν μπορούν να πάνε οι άλλοι. Επίσης ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας κ. Δημ. Τσιόφας, τους συνεχάρη, επιπλέον και για τη συνοχή της ομάδας διάσωσης. Ακόμα, απηύθυνε συγχαρητήρια και ο διοικητής της 8ης ΕΜΑΚ κ. Ζήσης Μπρούζας. Παρόντες στην άσκηση ήταν επίσης ο αντιδήμαρχος Τεμπών κ. Αστέριος Σαΐτης και οι διοικητές των πυροσβεστικών υπηρεσιών Βόλου κ. Χαρ. Πόζογλου και Καρδίτσας κ. Δημ. Σακελλαρόπουλος. Η άσκηση πραγματοποιήθηκε σε ορεινή τοποθεσία, πίσω από την κορυφή που βρίσκονται οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας, πάνω από το Μακρυχώρι. Το ανάγλυφο του τοπίου, μπορεί να προσομοιωθεί με αντίστοιχο πεδίο γκρεμού κορυφής Ολύμπου σε μικρότερη κλίμακα.
Όπως αναφέρθηκε στο τέλος, η ορειβατική ομάδα της 8ης ΕΜΑΚ Θεσσαλίας, έχει 16 πιστοποιητικά, περισσότερα από κάθε άλλη ΕΜΑΚ και ανακοινώθηκε ότι ιδρύθηκε σχολείο ορειβασίας, εντός της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και πλέον όλοι οι ορειβάτες του Π. Σ. θα βγαίνουν από κει.
Όπως είπε στην «Ε» ο διοικητής της 8ης ΕΜΑΚ «Σκοπός ήταν, ο έλεγχος των δυνατοτήτων του προσωπικού της 8ης ΕΜΑΚ και η ικανότητά της να προσαρμόζεται γρήγορα και με ασφάλεια σε οποιεσδήποτε συνθήκες προκύπτουν σε μια επιχείρηση διάσωσης σε άγνωστο πεδίο, με μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Αυτό που προέχει, είναι να προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές και τις περιουσίες των πολιτών. Κατά τη διάρκεια του συμβάντος, να έχουμε μηδενικό δείκτη ατυχημάτων. Η ασφάλεια του προσωπικό που επιτυγχάνεται με την εκπαίδευση, γιατί εκπαίδευση σημαίνει γνώση και γνώση σημαίνει δύναμη!».
Στην άσκηση συμμετείχε και περιπολικό της ΕΛΑΣ, όπως προβλέπεται σε πραγματικό συμβάν.
Ε. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass