ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΩΣ «ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΝΔΕΙΞΗΣ» ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΥΠ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

«Σημαία» μας η ελιά και το ελαιόλαδο

* Πάνω από 11 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν για την προώθηση του ελαιολάδου στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε τρίτες χώρες, αναφέρθηκε στη γιορτή της Ελιάς του Δήμου Τεμπών

Δημοσίευση: 11 Νοε 2013 1:06 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:49
 
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στηρίζει την προσπάθεια των παραγωγών ελαιολάδου του Δήμου Τεμπών, να αναγνωρισθεί η ελιά και το ελαιόλαδο της περιοχής ως Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης, ενώ παράλληλα στη φάση της υλοποίησης βρίσκεται το πρόγραμμα Ενημέρωσης και Προώθησης Ελαιολάδου στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και σε τρίτες χώρες, με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 11 εκατομμύρια ευρώ.
Αυτά ανακοίνωσε μιλώντας στην 1η Πανδημοτική Γιορτή Ελιάς του Δήμου Τεμπών, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Αναφερόμενος δε στις καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας φέτος, ο κ. Χαρακόπουλος, σημείωσε ότι «με την εφαρμογή του «Καλλικράτη», η διασπορά αρμοδιοτήτων επέφερε καθυστερήσεις και προβλήματα» και ενημέρωσε ότι σε συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και τις Περιφέρειες, εξετάζεται η καλύτερη και αποτελεσματικότερη οργάνωση του προγράμματος δακοκτονίας τη νέα χρονιά, ενώ ανέφερε πως στη νέα ΚΑΠ θα λειτουργήσει Ταμείο Διαχείρισης Κρίσεων, το οποίο θα στηρίζει τους παραγωγούς σε περιπτώσεις σημαντικής απώλειας εισοδήματος, που οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες.
Εκ των προϊόντων που αποτελούν «σημαίες» της ελληνικής γεωργίας, χαρακτήρισε σε χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός την ελιά και το ελαιόλαδο, ενημερώνοντας τους παραγωγούς για τα γεωργικά προγράμματα που προωθεί η περιφέρεια αλλά και για την προσπάθειά της να δώσει ταυτότητα στα θεσσαλικά προϊόντα, με το χαρακτηριστικό λογότυπο «ΘΕΣ Agro». Αναλυτικότερα, υποστήριξε: «Είμαστε η πρώτη περιφέρεια στη χώρα που δημιουργήσαμε πρωτόκολλο πιστοποίησης ποιότητας και προέλευσης, το ΘΕΣ Agro. Το ΘΕΣ Agro θα το παρουσιάσουμε τις επόμενες ημέρες και ευελπιστούμε ότι θα αποφέρει εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα αφού στο εξής τα θεσσαλικά αγροτικά προϊόντα θα είναι πιστοποιημένα τόσο όσον αφορά στην ποιότητά τους όσο και την προέλευσή τους».
Χθες, όπως μετέδωσε ο Δημ. Γουγουλιάς, οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην κεντρική πλατεία δίπλα από τη δημοτική Πινακοθήκη Γόννων. Ξεκίνησαν με τον αγιασμό από τον εκπρόσωπο του μητροπολίτη Λάρισας αρχιμανδρίτη πατέρα Βησσαρίωνα και τον ιερέα της Αγίας Παρασκευής Γόννων π. Παύλο.
Την έναρξή τους έκανε με χαιρετισμό του ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος και ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου, του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, και της αντιπεριφερειάρχη Λάρισας κ. Ρένας Καραλαριώτου. Την κεντρική ομιλία με θέμα την ελιά έκανε ο γεωπόνος του δήμου Τεμπών κ. Ντίνος Ζιώγας. Μνήμες από το παρελθόν έφερε στους παλαιότερους με τον χαιρετισμό της η πρώτη γεωπόνος στους Γόννους και τώρα συνταξιούχος κ. Ελένη Κονιτσιώτου.
Το πολιτιστικό μέρος της εκδήλωσης περιλάμβανε δρώμενο από τα παιδιά του Μ. Ε. Σ. Γόννων που επιμελήθηκε η χοροδιδάσκαλος του συλλόγου κ. Κουκουθάκη, τραγούδια από την χορωδία της Μουσικής Σχολής του Δήμου Τεμπών, αλλά και από την χορωδία του Καΐρου και η εκδήλωση έκλεισε με χορευτικά από το παιδικό τμήμα του ΜΕΣ Γόννων. Παράλληλα στο χώρο της εκδήλωσης λειτουργούσαν περίπτερα συν/σμών, παραγωγών και εμπόρων ενώ στην Πινακοθήκη λειτουργούσε έκθεση του ΜΕΣ Γόννων με παλιές φωτογραφίες και θέμα την ελιά. Στους επισκέπτες προσφέρθηκαν παραδοσιακά εδέσματα με πρώτη ύλη την ελιά και το λάδι, βρώσιμες ελιές και ένα μικρό μπουκαλάκι λάδι ως αναμνηστικό της 1ης Διαδημοτικής Γιορτής Ελιάς.
Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Β. Έξαρχος, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Σιδηρόπουλος, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Τεμπών κ. Μ. Γιάννακας, ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΠΕΠΤ κ. Κ. Τσεργάς, οι αντιδήμαρχοι του δήμου Τεμπών κ.κ. Τσούγιας, Τσάτσαρης, Καρατέγος, Σαΐτης και Μπουζέκης, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Γόννων κ. Ι. Αργυρακούλης, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, οι πρώην δήμαρχοι Γερογιάννης και Βαλσαμόπουλος, ο διευθυντής σύνταξης της «Ε» κ. Χ. Τσαντήλας, ο κ. Ευάγγελος Σφακιωτάκης, ομότιμος καθηγητής του Α. Π. Θεσσαλονίκης, ο εδαφολόγος - διευθυντής του Ινστιτούτου Χαρτογράφησης Εδαφών ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» κ. Χρίστος Τσαντήλας, ο πρόεδρος του οικονομικού επιμελητηρίου Λάρισας κ. Αιμίλιος Ντεγιάννης, ο περιφερειακός διευθυντής της τράπεζας Πειραιώς κ. Μαγριπής Νικόλαος, εκπρόσωποι φορέων της περιοχής, κ.ά. Τον συντονισμό της εκδήλωσης τη δεύτερη μέρα είχε η κ. Πανταζή Χάιδω.
ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ
Εξάλλου προχθές Σάββατο κατά την πρώτη μέρα της γιορτής, τις εκδηλώσεις άνοιξε, εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής ο κ. Δημήτρης Γουγουλιάς ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος, κηρύσσοντας την έναρξη των εκδηλώσεων του διημέρου. Ακολούθησαν εξειδικευμένες εισηγήσεις με τα εξής θέματα:
 «Η ολοκληρωμένη διαχείριση στην καλλιέργεια της Ελιάς», από τον κ. Ευάγγελο Σφακιωτάκη, ομότιμο καθηγητή του Α. Π. Θεσσαλονίκης, «Η θρέψη και η λίπανση της ελιάς» από τον γεωπόνο, κ. Χρίστο Τσαντήλα, εδαφολόγο - διευθυντή του Ινστιτούτου Χαρτογράφησης Εδαφών ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», «Ομάδες παραγωγών: Αναγκαιότητα, σημασία, δημιουργία», από τον γεωπόνο κ. Κων/νο Μπλιάτσιο και «Η μετασυλλεκτική διαχείριση και η εμπορία της ελιάς», από τον κ. Διαμαντή Πέτρο, διευθυντή του τμήματος Ελιάς της εταιρείας «INTERCOM FOODS Α.Ε.»
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass