ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΝΟΥΣ

Οι... γεμάτοι δρόμοι της ελιάς γέννησαν προσδοκίες

Δημοσίευση: 12 Νοε 2013 1:07 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:50
  
Ικανοποίηση επικρατεί στις τάξεις των διοργανωτών της 1ης Πανδημοτικής Γιορτής Ελιάς, που διοργάνωσαν το Σαββατοκύριακο, στην κεντρική πλατεία της Δημοτικής Ενότητας Γόννων ο Δήμος Τεμπών σε συνεργασία με τον ΔΟΠΑΠΕΠΤ και την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Π.Ε. Λάρισας, καθώς η προσέλευση του κόσμου ήταν εντυπωσιακή κι έτσι επιτεύχθηκε ο στόχος που ήταν η ανάδειξη και προβολή τόσο της περιοχής όσο και των προϊόντων της ελιάς και του λαδιού, με σκοπό να ωφεληθεί την οικονομία της περιοχής.
Η κοσμοσυρροή για την ελιά Γόννων και γενικότερα του Δήμου Τεμπών άνοιξε την όρεξη στους διοργανωτές και όχι μόνο, αφού οι ομιλητές της κυριακάτικης εκδήλωσης ανέφεραν πως «στόχος της δημοτικής αρχής τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να είναι η διεύρυνση της Γιορτής σε πανελλαδικό επίπεδο», κάτι το οποίο βλέπει θετικά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Όπως ήταν φυσικό ανάρπαστα έγιναν, με το πέρας της χθεσινής εκδήλωσης, τα παραδοσιακά εδέσματα που προσφέρθηκαν, με πρώτη ύλη την ελιά και το λάδι, βρώσιμες ελιές και ένα μικρό μπουκαλάκι λάδι ως αναμνηστικά της διαδημοτικής γιορτής.
Χρήσιμα συμπεράσματα προέκυψαν από την πρώτη ημέρα της διημερίδας και τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, τόσο για την καλλιεργητική φροντίδα του προϊόντος όσο και για την ανάγκη δημιουργίας Ομάδας Παραγωγών για την καλύτερη προώθηση της ελιάς και του λαδιού. Σε μια χρονιά την οποία οι παραγωγοί ταλαιπωρήθηκαν από τη μειωμένη παραγωγή και τις χαμηλές σχετικά τιμές, εισηγήσεις όπως η ολοκληρωμένη διαχείριση στην καλλιέργεια της ελιάς από τον ομότιμο καθηγητή του Α.Π. Θεσσαλονίκης Ευάγγελο Σφακιωτάκη και για τη θρέψη και τη λίπανση της ελιάς από τον γεωπόνο εδαφολόγο - διευθυντή του Ινστιτούτου Χαρτογράφησης Εδαφών ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», Δρ. Χρίστο Τσαντήλα, κέντρισαν το ενδιαφέρον του πυκνού ακροατηρίου. Εκείνος που απορρόφησε το κοινό με τη γλαφυρότητα της ομιλίας του και τις αιρετικές απόψεις ήταν ο γεωπόνος Ντ. Μπλιάτσος ο οποίος προσπάθησε να πείσει τους παραγωγούς για την αναγκαιότητα δημιουργίας Ομάδας Παραγωγών στην περιοχή, πόσο μάλιστα όταν απουσιάζει πλήρως ένας ισχυρός Συνεταιρισμός. Τέλος, για τη μετασυλλεκτική διαχείριση και την εμπορία της ελιάς μίλησε ο Πέτρος Διαμαντής, διευθυντής του τμήματος Ελιάς της INTERCOM FOODS Α.Ε.
Και επειδή στην πρώτη ημέρα της διημερίδας υπήρξε διάχυτος ο προβληματισμός για το πώς η ελιά θα αποκτήσει προστιθέμενη αξία, την Κυριακή ο τόνος της εκδήλωσης ήταν πανηγυρικός. Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος και ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου, του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, και της αντιπεριφερειάρχη Λάρισας κ. Ρένας Καραλαριώτου, ενώ την κεντρική ομιλία με θέμα την ελιά έκανε ο γεωπόνος του Δήμου Τεμπών κ. Ντίνος Ζιώγας. Μνήμες από το παρελθόν έφερε στους παλαιότερους με τον χαιρετισμό της η πρώτη γεωπόνος στους Γόννους και τώρα συνταξιούχος κ. Ελένη Κονιτσιώτου, ενώ το θερμό χειροκρότημα των επισκεπτών απέσπασαν δικαιολογημένα τα παιδιά του ΜΕΣ Γόννων που παρουσίασαν σχετικό δρώμενο, το οποίο επιμελήθηκε η χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου κ. Κουκουθάκη και η χορωδία της Μουσικής Σχολής του Δήμου, αλλά τις εντυπώσεις έκλεψε η χορωδία του Καΐρου που βρέθηκε στα μέρη μας (από τη Θεσσαλονίκη όπου βρισκόταν) ήταν και η έκπληξη της ημέρας. Την εκδήλωση έκλεισε το παιδικό τμήμα του ΜΕΣ Γόννων με χορευτικές επιδείξεις. Τον συντονισμό της εκδήλωσης τη δεύτερη μέρα είχε η κ. Πανταζή Χάιδω. Παράλληλα στο χώρο της εκδήλωσης λειτουργούσαν περίπτερα συν/σμών, παραγωγών και εμπόρων, ενώ στην Πινακοθήκη λειτουργούσε έκθεση του ΜΕΣ Γόννων με παλιές φωτογραφίες και θέμα την ελιά.
Γ. Ρούστας
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass