Δόθηκε στην κυκλοφορία η παράκαμψη της Σπηλιάς

Δημοσίευση: 20 Νοε 2013 0:51 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:58

            

Δόθηκε στην κυκλοφορία η παράκαμψη της Σπηλιάς, ενώ με γρήγορους ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες και στο υπόλοιπο τμήμα του δρόμου Σπηλιά – Καρίτσα. Στην περιοχή μετέβησαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κα. Ρένα Καραλαριώτου, η θεματική αντιπεριφερειάρχης κα. Μαρία Μαμάρα, ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολάτος και υπηρεσιακοί παράγοντες. Εκεί είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την πρόοδο των εργασιών και να συνομιλήσουν με τους κατασκευαστές.

 

Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 5,4 εκατ. ευρώ προχωρά με τις ελάχιστες δυνατές παρεμβάσεις στο περιβάλλον, καθώς ο δρόμος ακολουθεί την υφιστάμενη χάραξη του υπάρχοντος χωμάτινου δικτύου και αναμένεται να παραδοθεί στο σύνολό του στα τέλη της άνοιξης του 2014.

 

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός: «Δόθηκε σε κυκλοφορία η παράκαμψη Σπηλιάς, ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών της περιοχής. Είναι η πρώτη φάση ενός έργου, που κατασκευάζουμε στον ορεινό όγκο του Κισσάβου, προϋπολογισμού 5,4 εκατ. ευρώ. Είναι ένα έργο ιδιαίτερα χρήσιμο στην τοπική κοινωνία, διότι και οι κάτοικοι των ορεινών όγκων έχουν το δικαίωμα της ασφαλούς μετακίνησης και της επικοινωνίας. Ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα της τουριστικής ανάδειξης της περιοχής του Κισσάβου, προσφέρει ακόμα μια πρόσβαση στα παράλια της Π.Ε. Λάρισας και δίνει ώθηση στην πραγματική οικονομία, διασφαλίζοντας θέσεις εργασίας».

 

Από την πλευρά της η κα. Ρένα Καραλαριώτου δήλωσε: «Η ολοκλήρωση του οδικού κυκλώματος Κισσάβου εντάσσεται στον σχεδιασμό, που ξεκίνησε από την πρώην νομαρχία και συνεχίζεται από την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας. Η ολοκλήρωση του οδικού κυκλώματος θα δώσει μια μεγάλη τουριστική ανάσα στις περιοχές του Κισσάβου αλλά και όλου του νομού. Πλέον έχει ολοκληρωθεί η παράκαμψη Σπηλιάς, ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων, ενώ μέσα στην άνοιξη του 2014 ολοκληρώνεται και ο υπόλοιπος δρόμος. Θα είναι ένας δρόμος πολύ σημαντικός, γιατί θα ενώνει το βουνό με τη θάλασσα. Τέτοια έργα είναι απαραίτητα, έτσι ώστε να μπορέσει η Π.Ε. Λάρισας να αναπτυχθεί, να μπορέσουν οι κάτοικοί της να κινούνται πιο ελεύθερα, να μπορέσουν οι επισκέπτες να κυκλοφορήσουν στα όμορφα μέρη μας».

 

Ο κ. Κ. Κολάτος σημείωσε τα εξής: «Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο με το οποίο επιτυγχάνονται δύο στόχοι: Πρώτον, να αναπτυχθεί με σεβασμό στο περιβάλλον ο ορεινός όγκος του Κισσάβου, δίνοντας στους πολίτες τη δυνατότητα να τον γνωρίσουν καλύτερα και δεύτερον, να βοηθήσει τους πληθυσμούς που κατοικούν και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην περιοχή τη δυνατότητα να αναπτυχθούν οικονομικά και να παραμείνουν στον τόπο τους. Παράλληλα ο δρόμος αυτός αποτελεί μια εναλλακτική διαδρομή όταν τα Τέμπη παραμένουν κλειστά για συντήρηση, κλπ. Ευχαριστώ τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας και την αντιπεριφερειάρχη Λάρισας για την προώθηση του έργου αυτού και είμαι βέβαιος ότι με την καλή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ Δήμου Τεμπών και Περιφέρειας Θεσσαλίας υλοποιούμε έργα ουσίας για τους συμπολίτες μας».

Αναλυτικότερα το έργο περιλαμβάνει:

 

Α) Την κατασκευή της βορειοδυτικής παράκαμψης του οικισμού της Σπηλιάς από την Χ.Θ. 31+900 στην είσοδο του χωριού μέχρι την Χ.Θ. 33+300 στην έξοδο του χωριού, συνολικού μήκους 1.400 μ. Η παράκαμψη κατασκευάστηκε σε υφιστάμενο μέτριας βατότητας χωματόδρομο, ο οποίος διέρχεται στα όρια του οικισμού. Β) Τη βελτίωση του δρόμου από διασταύρωση οδού Σπηλιάς – Καταφύγιο Κισσάβου στη Χ.Θ. 36+800 έως την Καρύτσα στη Χ.Θ. 51+300, συνολικού μήκους 14.500 μ. Στα πρώτα 6.300 μ. της οδού πραγματοποιείται βελτίωση της υφιστάμενης χάραξης με διαπλάτυνση της οδού και βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών του υφιστάμενου δρόμου. Στα υπόλοιπα 8.200 μ. θα πραγματοποιηθούν μικρές παρεμβάσεις βελτίωσης σε θέσεις της οδού όπου απαιτείται.

Το πλάτος της τελικής ασφαλτοστρωμένης επιφάνειας του δρόμου θα είναι 6,00 μέτρα με μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση. Το έργο περιλαμβάνει επίσης, την κατασκευή τοίχων αντιστήριξης, επενδεδυμένης τάφρου και πεζοδρομίων σε θέσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης και ολοκληρώνεται με την τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας και την οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση της οδού.

Με το έργο αυτό επιτυγχάνεται η παράκαμψη των Τεμπών και από την εναλλακτική διαδρομή Συκούριο – Σπηλιά – Καρύτσα – Στόμιο – Ομόλιο – Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα ασφαλή οδικό άξονα, που βελτιώνει την οδική σύνδεση του ορεινού Κισσάβου προς τα  παράλια του νομού. Επίσης, διευκολύνεται η πρόσβαση από τα παράλια του Νομού στο ορεινό Καταφύγιο της Σπηλιάς και ενισχύεται ο τουρισμός της περιοχής, καθώς αναδεικνύεται η φυσική ομορφιά του όρους Κισσάβου, αλλά και του ίδιου του οικισμού, εξυπηρετώντας πλήρως τις μετακινήσεις των κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής.

            Κατά την επίσκεψη στο έργο παρευρέθηκαν ακόμη ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Θανάσης Παιδής, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Σπηλιάς Νταής Βασίλης, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Αιγάνης κ. Κώστας Ζαφείρης, ο αντιπρόεδρος της ΔΟΠΑΤΕΜΠ κ. Κωστας Νταφούλης, ο δημοτικός σύμβουλος Δ. Τεμπών κ. Κώστας Λανάρας, ο γεν. δ/ντης της Περιφέρειας κ. Κώστας Μέγας, ο δ/της Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λάρισας κ. Χρήστος Λυτροκάπης, και ο επιβλέποντας μηχανικός κ. Χρήστος Αντωνίου.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass