«Βραχνάς» της σημερινής κοινωνίας τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά!!

Δημοσίευση: 29 Νοε 2013 21:33 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:11

Μόνιμο «βραχνά» της σημερινής κοινωνίας μας αποτελούν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά!! Αυτό το μήνυμα έστειλε η ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα «Έμποροι, αγρότες, κτηνοτρόφοι και υπερχρεωμένοι πολίτες σε κρίση. Υπάρχει λύση;», που συνδιοργάνωσαν στην αίθουσα θεάτρου «Δημάρχου Β. Φαρμάκη» της Ελασσόνας ο Δήμος Ελασσόνας με το Ινστιτούτο Καταναλωτών Θεσσαλίας και τον Εμπορικό Σύλλογο Ελασσόνας.

Ο αντιδήμαρχος Ελασσόνας κ. Μιλτιάδης Βαρσάμης, στην αρχή των εργασιών της ενημερωτικής ημερίδας, απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του απουσιάζοντος εκείνη την ώρα (λόγω της συμμετοχής του σε σύσκεψη στο Υπουργείο Εθν. ΄Αμυνας και σε έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ) δημάρχου Ελασσόνας κ. Γ. Πασχόπουλου.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΙΝ.ΚΑ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Μιλώντας, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών Θεσσαλίας κ. Βασίλης Κόκκαλης ανέπτυξε το θέμα «Η υπερχρέωση των φυσικών προσώπων ως κοινωνικό φαινόμενο. Τρόποι αντιμετώπισης» και έκανε αναφορές στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση σε όλους τους παραγωγικούς φορείς, εστιάζοντας ιδιαίτερα στο θέμα των αγροτών και των προβλημάτων που αυτοί αντιμετωπίζουν από την εκχώρηση της Αγροτικής Τράπεζας αλλά και στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά κάνοντας αναφορά στο  Ν.3869/2010.

Ανάμεσα στα άλλα, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών Θεσσαλίας κ. Β. Κόκκαλής υπογράμμισε:

«Έμποροι- ελεύθεροι επαγγελματίες: Η πιο αδικημένη κατηγορία συμπολιτών μας απ’ την Πολιτεία και από τον νόμο, διότι εξαιρούνται ρητά από τον γνωστό «νόμο: Κατσέλη» εσφαλμένα όμως διότι μιλάμε για τους μικροεμπόρους και αυτούς που συντηρούν την επιχείρησή τους με την στήριξη – οι περισσότεροι- της οικογένειάς τους.

Ιδιωτικού υπάλληλοι – Δημόσιοι Υπάλληλοι: Σκοπός η προστασία της πρώτης και μοναδικής κατοικίας και όχι και των υπολοίπων περιουσιακών στοιχείων. Για την προστασία της κατοικίας -η οποία δεν είναι χωρίς κανένα οικονομικό κόστος- απαιτείται ο οφειλέτης να καταβάλλει μέχρι και το 80% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου του. Επίσης, απαιτείται η αδυναμία πληρωμής προς τα πιστωτικά ιδρύματα να μην οφείλεται σε δόλο του οφειλέτη.

Αγρότες – Κτηνοτρόφοι: Εκατοντάδες αγρότες του νομού Λαρίσης και ιδιαίτερα της επαρχίας Ελασσόνας βρίσκονται υπό την ομηρεία της ειδικής εκκαθάρισης της πρώην ΑΤΕ και έχουν να αντιμετωπίσουν αντί για την εκκαθάριση αλλοδαπά funds και αλλοδαπές εισπρακτικές εταιρείες! Η πλειοψηφία των δανείων τα οποία τα αποκαλούνε κόκκινα δάνεια είναι εξοφλημένα διότι έχουν υπαχθεί στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου «περί πανωτοκίων» Ν.3259/2004.

Οι κτηνοτρόφοι έχουν μπροστά τους τις μειώσεις των επιδοτήσεων, αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις από την Εφορία, διότι εγγυήθηκε για αυτούς το Ελληνικό Δημόσιο, με αποτέλεσμα αφενός να απειλούνται με κατασχέσεις από τις αλλοδαπές εισπρακτικές εταιρείες κατ’ εντολή του εκκαθαριστή της ΑΤΕ και αφετέρου να απειλούνται με ποινές φυλάκισης από το Ελληνικό Δημόσιο για το ίδιο χρέος, γεγονός το οποίο είναι παράνομο και αντισυνταγματικό».

Ο κ. Κόκκαλης ολοκλήρωσε την ομιλία του ενημερώνοντας τους παραβρισκόμενους για το ρόλο και τις δράσεις του ΙΝΚΑ Θεσσαλίας, το οποίο παρέχει δωρεάν νομικές συμβουλές σε εμπόρους-δανειολήπτες που αποτελούν μέλη του καθώς και στα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Ελασσόνας και βέβαια τα μέλη του Επιμελητηρίου Λάρισας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Στην εισήγηση του με θέμα «Επιχειρηματικότητα σε κρίση», ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ελασσόνας κ. Δημ. Οικονόμου στάθηκε στα εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση στους εμπόρους και επαγγελματίες της περιοχής και όχι μόνο.

Χαρακτηριστικό το απόσπασμα της ομιλίας του: «Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση των προθέσεων της τρόϊκας, την ανακοίνωση ενός ακόμη νέου φορολογικού νομοσχεδίου που αφορά τα ακίνητα αλλά και τις επιχειρήσεις και μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2014 διαφαίνεται ότι δυστυχώς επιλέγεται και πάλι η οδός της υπέρμετρης φορολόγησης, αλλά και της ποινικοποίησης της επιχειρηματικής δράσης, μάλιστα την ίδια στιγμή που υποτίθεται ότι γίνεται σταυροφορία για προσέλκυση νέων επενδύσεων. Συνεχίζεται η πολιτική της συμπίεσης των εισοδημάτων των πολιτών σε επίπεδα κάτω από το όριο της φτώχιας, στερώντας τζίρο από την αγορά! Το ερώτημα είναι προφανές: Πως οι Έλληνες επιχειρηματίες θα αποφασίσουν να επενδύσουν την ώρα και τη στιγμή που η καταναλωτική δύναμη των πολιτών της χώρας έχει εκμηδενιστεί, την ώρα όπου η δημόσια διοίκηση συνεχίζει να μην ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών, την ώρα που αρκετά μέλη μας – καθόλα συνεπείς στις υποχρεώσεις τους μέχρι λίγους μήνες πριν – αντιμετωπίζουν σήμερα ακόμα και την προοπτική της φυλάκισης;;»!!

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας κ. Σωτήρης Γιαννακόπουλος, που τόνισε χαρακτηριστικά: «Το θέμα της ημερίδας είναι καυτό! Πάντως, το ΙΝΚΑ Θεσσαλίας κάνει πολύ καλή δουλειά και έχουμε πολύ καλή συνεργασία ως Επιμελητήριο Λάρισας. Θέλω να μεταφέρω ένα τόνο αισιοδοξίας και πίστης για καλύτερες ημέρες. Αναφέρομαι στον πρωτογενή τομέα και θέλω να πληροφορήσω πως υπάρχουν πολλοί οικονομικοί κύκλοι που βλέπουν την Ελλάδα ως μια πολύ καλή ευκαιρία, στην εποχή μας. Είναι το αισιόδοξο μήνυμα. Πρέπει να αντέξουμε, να φτάσουμε στο νήμα και να μην πέσουμε πριν το νήμα!».

Η εκδήλωση συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις από το κοινό και διαλογική συζήτηση, κατά την οποία οι νομικοί σύμβουλοι του ΙΝΚΑ Θεσσαλίας κ.κ. Άγγελος Γιουρέλης και Χαρίσης Ντούμος, ανέλυσαν εκτενώς το Ν.3869/2010 και έδωσαν απαντήσεις σε ερωτήσεις του κοινού.

Δυστυχώς, παρά το «καυτό» θέμα, η προσέλευση του κόσμου και των τοπικών φορέων στην εκδήλωση δεν ήταν η αναμενόμενη, κάτι άλλωστε που δεν πέρασε απαρατήρητο και σχολιάστηκε.

Στην εκδήλωση της Ελασσόνας παραβρέθηκαν: ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας κ. Γρηγόρης Παπαχαραλάμπους, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γιώργος Πασχόπουλος, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Φώτης Τζιόκας, Γιάννης Δραγατσίκης, Γιάννης Νάνος, Μιλτιάδης Βαρσάμης, ο πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Κ. Κορακίδης, οι πρ. αντιδήμαρχοι κ.κ. Τηλ. Γκαμπέτας και Αθ. Ζιώγας, δημοτικοί σύμβουλοι, μέλη της διοίκησης του Επιμελητηρίου Λάρισας, ο συντονιστής Θεσσαλίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων δικηγόρος κ. Αλέξανδρος Γεωργούλας, εκπρόσωποι φορέων, εκπρόσωποι των Ενεργών Πολιτών, κ.ά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass