ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

«Η ιεραποστολική δράση στην Αφρική»

Δημοσίευση: 03 Δεκ 2013 0:23 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:15
 
ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Αχ. Μπακαλέξη
Εκδήλωση για την «Ιεραποστολική δράση στην Αφρική» με ομιλητή τον σεβασμιότατο επίσκοπο Πενταπόλεως Αφρικής Ιγνάτιο Μανδελίδη διοργάνωσε στην αίθουσα εκδηλώσεων του συλλόγου, η Ιεραποστολή Φαρσάλων «Παναγία η Ελεούσα».
Στην εκδήλωση χαιρέτισε η πρόεδρος του συλλόγου κ. Στέλλα Τσαλούκη και στη συνέχεια ο σεβασμιότατος Επίσκοπος Ιγνάτιος που κατάγεται από τη Λάρισα, στην οποία υπήρξε ιεροκήρυκας 37 χρόνια, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Στο Κογκό πήγα από το 1981, έμαθα τη γαλλική γλώσσα μόνος μου και υπήρξα ιεραπόστολος στην Κανάγκα του Κογκό και βοηθός στην αρχή του π. Χαρίτωνα Πνευματικάκη.
Στην Κινσάσα η ελληνική ιεραποστολή ίδρυσε πανεπιστήμιο και έτσι ανέβασε πολύ το κύρος της η Ορθόδοξη Εκκλησία.
Η σχολή είναι πολλή ευπρόσωπη και οργανωμένη και γίνονται μαθήματα και με τηλεκπαίδευση. Η ορθοδοξία έχει μεγάλη απήχηση και πολλοί στέλνουν τα παιδιά τους στο ελληνικό πανεπιστήμιο, όπου διδάσκονται και νέα και αρχαία ελληνικά, εκτός από τα γαλλικά.
Δέχονται και αλλόδοξους μαθητές, εκτός από ορθόδοξους που είναι η πλειοψηφία. Προστάτης της ιεραποστολής στην Κανάγκα είναι ο Αγιος Ανδρέας. Εκεί στην Αφρική οι πιστοί είναι πολύ τακτικοί και υπάκουοι, συμμετέχουν σε χορωδίες με βυζαντινή μουσική, ψάλλουν ομαδικά στις θείες λειτουργίες. Στο Κογκό έχουν 365 διαλέκτους, κυριαρχούν 5 και η πιο βασική είναι η «Τσιλούμπα».
Οι ναοί στα χωριά είναι λασπόκτιστοι, ενώ στις πόλεις είναι λιθόκτιστοι. Στην ιεραποστολή στα δάση την έχουν αναλάβει ντόπιοι ιερείς, που γνωρίζουν τις γλώσσες, τα ήθη και τα έθιμα και έτσι είναι πιο εύκολη γι΄ αυτούς η κατήχηση των πιστών». Ο κ. Ιγνάτιος συγκλόνισε το ακροατήριο όταν αναφέρθηκε στο πώς σώθηκε ο ίδιος από πτώση αεροπλάνου στην Αφρική. Κατόπιν αναφέρθηκε στο νόημα της γιορτής των Χριστουγέννων.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass