Ο Γερμανός «Τυρναβίτης» Βόλφκανγκ φίλος της Ελλάδας

Δημοσίευση: 22 Μαρ 2013 15:06 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:02

Του Κώστα Τσόλα

 

Ευχάριστα ξαφνιάζει τον κάθε Τυρναβίτη επισκέπτη ή περαστικό το όμορφο, περιποιημένο σπίτι, με την υπέροχη αυλή, τα πολλά λουλούδια και τα «διακοσμητικά», παραδοσιακά αντικείμενα, που σπαρμένα εδώ και κει με ιδιαίτερο γούστο και μεράκι, θυμίζουν κάτι απ΄ τα παλιά...  ένα κομμάτι της ζωής του Έλληνα που μέρα με τη μέρα χάνεται...

Και είναι ιδιαίτερα ευχάριστη η έκπληξη, όταν ο χώρος αυτός, ο τόσο Ελληνικός, ανήκει σ΄ έναν «Τυρναβίτη» Γερμανό, τον Βόλφκανγκ Μπουκιούν, ο οποίος εδώ και  15  χρόνια ζει μόνιμα στον Τύρναβο μαζί με την σύζυγό του, την κ. Στέλλα Κουγιώνη.

Η φιλική μορφή του Βόλφκανγκ είναι γνωστή σε πολλούς Τυρναβίτες. Τον γνώρισαν στην πλατεία, στο καφενείο, στο τσιπουράδικο .  Οι περισσότεροι όμως  τον έχουν δει  να κάνει ατέλειωτες βόλτες με τον αγαπημένο του σκύλο τον Ρόκυ, σε διάφορες περιοχές της πόλης και, κυρίως, κατά μήκος του Τηταρίσου (Ξηριά) ποταμού.

Περιδιαβαίνοντας τις «περιφρονημένες» αυτές γωνιές της πόλης, μέσα από εγκαταλειμμένα και πεταμένα «άχρηστα παλιοπράματα», ανακάλυψε και αποκάλυψε ο  Βόλφγκαν  την ομορφιά του λαϊκού μας πολιτισμού, συλλέγοντας αντικείμενα καθημερινής χρήσης και παραδοσιακά αγροτικά εργαλεία που κοσμούν ταπεινά τις όμορφες γωνιές του σπιτιού του και τις εξίσου ελληνικής τυρναβίτικης αυλής του.

Έτσι, πεταμένα κατσαρολικά, τηγάνια, ταψιά από χαλκό ή αλουμίνιο, πιάτα , πιρούνια,  αγροτικά  εργαλεία και άλλα μικροαντικείμενα  τα περισυνέλλεξε και τα φρόντισε με ιδιαίτερη αγάπη. Τα καθάρισε προσεκτικά, τα περιποιήθηκε και τα τοποθέτησε  όμορφα στο ειδικά διαμορφωμένο υπόγειο, στο σαλόνι του, στην κουζίνα, στη αυλή αλλά  και σε κάθε άλλη γωνιά του σπιτιού του δημιουργώντας έτσι ένα μικρό λαογραφικό μουσείο, όπου η παράδοση της Ελλάδας συνδυάζεται αρμονικά με τη αντίστοιχη Γερμανική  παράδοση δείχνοντας μας το δρόμο όπου οι λαοί συναντώνται και όπου οι πολιτισμοί κυριαρχούν.

Ο κ. Βόλφκανγκ, όπως μας είπε, αγαπούσε από παλιά καθετί παραδοσιακό, καθετί που είχε να διηγηθεί και μια μικρή ιστορία από τον πολιτισμό και τις τέχνες.  Την αγάπη του αυτή μετέφερε από την Γερμανία και στην Ελλάδα κουβαλώντας  ταυτόχρονα και μια πλούσια συλλογή παραδοσιακών αντικειμένων από την ιδιαίτερη πατρίδα του στον Τύρναβο. Στη νέα πατρίδα δεν σταμάτησε να συλλέγει και έτσι δημιούργησε μια νέα Ελληνική συλλογή, που το ιδιαίτερο στοιχείο της είναι ότι γεννήθηκε, κυρίως, από πεταμένα αντικείμενα.

Εμείς ακούσαμε  γι αυτή τη συλλεκτική διάθεσή του και η δημοσιογραφική περιέργεια μας οδήγησε  στο σπίτι του,  όπου ο ιδιαίτερα αγαπητός  ο κ.  Βόλφκανγκ μας υποδέχθηκε με χαρά και με την ίδια  χαρά μας ξενάγησε στο μικρό δικό του κόσμο. Η κ Στέλλα μας κέρασε παραδοσιακό γλυκό, γνωστό της Τυρναβίτικης νοικοκυροσύνης και  καφεδάκι στην αυλή κάτω από το βαθύ ίσκιο της αγράμπελης, πλάι σε μοσχοβολιστά παρτέρια και ολάνθιστες γωνιές, παρέα με το παραδοσιακό καζάνι, το πέταλο του αλόγου, το καρπολόι…

Στην σύντομη αυτή συνάντησή μας με τον κ. Βόλφκανγκ γνωρίσαμε πραγματικά έναν ιδιαίτερο άνθρωπο με περιβαλλοντικές ανησυχίες, λάτρη της παράδοσης και του πολιτισμού που με περισσή ειλικρίνεια,  όταν του ζητήσαμε τις εντυπώσεις του από παραμονή του στην Ελλάδα. μας απάντησε: «Ολα καλά . Το κλίμα της Ελλάδας είναι ιδανικό, η φιλοξενία των Ελλήνων ασύγκριτη και η χώρα μοναδική. Εκείνο που λείπει είναι η οργάνωση και η υπεύθυνη συμπεριφορά, όσον αφορά το περιβάλλον.  Αισθάνομαι Τυρναβίτης και χαίρομαι που βρίσκομαι σε αυτή την μικρή όμορφη πόλη με τους πολύ ωραίους ανθρώπους της».

Ο Γερμανός γαμπρός μας στον Τύρναβο κ. Βόλφκανγκ ανήκει σε εκείνους που πιστεύουν στην Ελλάδα και τους Έλληνες και είναι αδιαμφισβήτητα  ένας από τους ποιο καλούς πρεσβευτές μας σήμερα στη Γερμανία, σ’ αυτές τις δύσκολες συγκυρίες για τη χώρα μας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass