Κουδούνι S.O.S για αρνάκι – κατσικάκι Ελασσόνας

Δημοσίευση: 04 Απρ 2013 1:50 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:19

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

 

Καμπανάκι σήμα κινδύνου η καλύτερα…κουδούνι S.O.S εκπέμπει η γνωστή στο πανελλήνιο και στο εξωτερικό έγκριση για την πιστοποίηση των κρεάτων αρνιών γάλακτος και κατσικιών γάλακτος περιοχής Ελασσόνας ΠΟΠ (…γνωστό ως «αρνάκι – κατσικάκι Ελασσόνας»).

Όπως υποστηρίζει, ανάμεσα στα άλλα, με σχετική επιστολή του ο πρώην διευθυντής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (Ε.Α.Σ.) Επαρχίας Ελασσόνας κ. Γιώργος Κυριλλίδης, το όλο εγχείρημα ήταν μεγάλο, με συνεργασία πολλών φορέων και με ευτυχή κατάληξη της μοναδικής έγκρισης πιστοποίησης κρεάτων ΠΟΠ πανελλαδικά.

Δυστυχώς, όμως, αν και πέρασαν από τότε 2 χρόνια, αυτή παραμένει ανενεργή! Και όλα αυτά, σε μια δύσκολη εποχή έντονης οικονομικής κρίσης, όπου τα αναπτυξιακά εργαλεία στον  πρωτογενή τομέα…παραμένουν σε αχρησία και ο όρος «ανάπτυξη» …ψάχνει έδαφος για να «τρέξει».

«Επιβάλλεται εγρήγορση, γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος ανάκλησης της έγκρισης πιστοποίησης ΠΟΠ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με όλες τις ακόλουθες επιπτώσεις», υποστηρίζει με νόημα ο πρώην διευθυντής της ΕΑΣ Ελασσόνας.

Ο κ. Γιώργος Κυριλλίδης στην επιστολή του επισημαίνει:

 «Σας υπενθυμίζω ότι τον Νοέμβριο του 2010 δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η έγκριση πιστοποίησης κρεάτων αρνιών γάλακτος και κατσικιών γάλακτος περιοχής Ελασσόνας ΠΟΠ και καταχωρήθηκε στο μητρώο των ΠΟΠ.

Η έγκριση πιστοποίησης ως ΠΟΠ ήταν χρονοβόρα διαδικασία, ξεκίνησε το 2003 με φορέα υλοποίησης την ΕΑΣ Ελασσόνας και με την άμεση συνεργασία του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ελασσόνας.

Με την έγκριση της χρηματοδότησης των μελετών σε προκηρυχθέν μέτρο από την Περιφέρεια Θεσσαλίας ανατέθηκε από την ΕΑΣ η σύνταξη τους σε επιστημονική ομάδα εργασίας με συντονιστή τον καθηγητή Ζωοτεχνίας του ΤΕΙ Λάρισας κ. Παναγιώτη Γούλα. Πλήθος φορέων συνεργάστηκαν με την επιστημονική ομάδα εργασίας για την ολοκλήρωση των μελετών: ΤΕΙ Λάρισας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ΑΠΘ, ΕΘΙΑΓΕ Λάρισας, ΕΘΙΑΓΕ Θεσσαλονίκης, Διεύθυνση Βιολογικής Γεωργίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Επαρχείο Ελασσόνας, Δήμοι και Κοινότητες Επαρχίας Ελασσόνας, Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι, Τμήμα Ζωικής Παραγωγής Ν.Α. Λάρισας, Γ.Γ.Α. Ελασσόνας, ΑΝΕΛΚΙΣ κ.λ.π.

Το εγχείρημα υπήρξε μεγάλο με ευτυχή κατάληξη της μοναδικής έγκρισης πιστοποίησης κρεάτων ΠΟΠ, πανελλαδικά. Η πρόταση – ιδέα για την πιστοποίηση των κρεάτων – κατσικιών γάλακτος περιοχής Ελασσόνας ήταν και παραμένει επιτακτική ανάγκη για την περαιτέρω ανάπτυξη της αιγοπροβατοτροφίας της Επαρχίας Ελασσόνας.

Η προστιθέμενη αξία στο κρέας των συγκεκριμένων προϊόντων ΠΟΠ θα αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη στους κτηνοτρόφους της περιοχής και θα συνεισφέρει αποτελεσματικά στην ποιοτική διατροφική αλυσίδα του κρέατος προς όφελος του καταναλωτή. Δυστυχώς, με την παρέλευση δύο(2) και πλέον χρόνων από την έγκριση πιστοποίησης…παραμένει ανενεργή.

Σε εποχή έντονης οικονομικής κρίσης αναπτυξιακά εργαλεία στον πρωτογενή τομέα, όπως η πιστοποίηση ΠΟΠ παραμένουν σε αχρησία. Η επίκληση της οικονομικής ανάπτυξης όταν υπάρχουν τα εχέγγυα και προϋποθέσεις πρέπει να λαμβάνει ουσιαστικό περιεχόμενο. Επιβάλλεται εγρήγορση, γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος ανάκλησης της έγκρισης πιστοποίησης ΠΟΠ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με όλες τις ακόλουθες επιπτώσεις.

Άμεσα οι καθ΄ ύλην αρμόδιοι φορείς, η ΕΑΣ Ελασσόνας και ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Ελασσόνας με τη συνέργεια του Δήμου Ελασσόνας πρέπει να προχωρήσουν στη συγκρότηση υπεύθυνης ομάδας με σκοπό την οργάνωση ενημερωτικών συναντήσεων με τους κτηνοτρόφους της Επαρχίας μας για την λειτουργία των ΠΟΠ, τη σύνταξη του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας, την πιστοποίηση από τον ΟΠΕΓΕΠ. Οι καιροί ου μενετοί».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass