ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΟΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ

Προσφορά ζωής από τους Αιμοδότες της Φαλάνης

Δημοσίευση: 10 Απρ 2013 14:18 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:30

ΤΥΡΝΑΒΟΣ – ΦΑΛΑΝΗ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

 

Είκοσι χρόνια συμπληρώνει φέτος ο δραστήριος Σύλλογος Αιμοδοτών Φαλάνης. Είκοσι χρόνια προσφοράς ζωής και ελπίδας. Ήταν πριν είκοσι χρόνια όταν ο αείμνηστος Φαλανιώτης Νίκος Ντανίκας είχε μια ιδέα, ένα όνειρο το οποίο έγινε τελικά πραγματικότητα.

Το όραμά του βρήκε και άλλους συμπαραστάτες στη Φαλάνη, με ευαισθησία και διάθεση για ανιδιοτελή προσφορά. Έτσι μετά από λίγο καιρό ιδρύθηκε ο Σύλλογος Αιμοδοτών Φαλάνης.

Όλα αυτά τα χρόνια όσοι διαχρονικά ανέλαβαν τα ηνία του συλλόγου με το πείσμα τους και την αγάπη τους για προσφορά στο συνάνθρωπο παρέσυραν και νεότερους Φαλανιώτες οι οποίοι σήμερα συνεχίζουν το όραμα εκείνων που ξεκίνησαν το σύλλογο πριν 20 χρόνια.

Μιλώντας στην «Ε» η σημερινή πρόεδρος του συλλόγου κ Μάνη Ειρήνη υποστηρίζει: «Το αίμα είναι το πολυτιμότερο αγαθό και ενώ υπάρχει άφθονο πολλές φορές μας λείπει. Άμεσα ή έμμεσα κάποια στιγμή όλοι μας θα το χρειαστούμε. Τα νοσοκομεία έχουν ανάγκη από αίμα και τα πρόσωπά μας έχουν ανάγκη από ένα χαμόγελο.

Η ευτυχία είναι προσωπική υπόθεση. Δύσκολα την διατηρείς, μπορείς όπως πολύ εύκολα να την προσφέρεις στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Και η κ. Μάνη Ειρήνη συνεχίζει: «Άλλωστε η αιμοδοσία είναι ανώδυνη ενώ ολοκληρώνεται σε δέκα λεπτά της ώρας. Είναι απόλυτα ασφαλής και ο δότης δε διατρέχει κανένα απολύτως κίνδυνο. Μια μονάδα αίματος μπορεί να βοηθήσει στο να σώσει τη ζωή περισσοτέρων του ενός ασθενών. Και αυτό γιατί μία μονάδα αίματος μπορεί να χωριστεί σε επιμέρους συστατικά όπως είναι τα ερυθρά κύτταρα και το πλάσμα τα οποία μπορούν να ικανοποιήσουν τις διαφορετικές ανάγκες πολλών ασθενών».

 Ένας υγιής άνθρωπος μπορεί να δώσει αίμα τρεις και τέσσερις φορές το χρόνο. Εθελοντής αιμοδότης μπορεί να γίνει κάποιος από την ηλικία των 18 χρόνων εφόσον ελεγχθεί πρώτα η κατάσταση της υγείας του».

Όπως είναι γνωστό δεν υπάρχει υποκατάστατο του αίματος, δεν μπορεί να παρασκευαστεί και μόνο ο άνθρωπος μπορεί να προσφέρει αίμα το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανθρώπους. Ο σύλλογος πραγματοποιεί δύο φορές το χρόνο τακτικές αιμοδοσίες και μία έκτακτη το Καλοκαίρι. Θέλω να τονίσω την άριστη συνεργασία με το τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και να ευχαριστήσω την διευθύντρια του κ. Χατζητάκη τους γιατρούς τον προϊστάμενο το νοσηλευτικό προσωπικό και τους επισκέπτες υγείας» .

Στόχος και του Συλλόγου Αιμοδοτών Φαλάνης είναι η αυτάρκεια της Ελλάδας σε εθελοντικά προσφερόμενο αίμα έτσι ώστε να σταματήσει η εισαγωγή μονάδων αίματος από το εξωτερικό και κάθε Έλληνας να πάρει προσωπικά το στοίχημα ευθύνης, ώστε αν σε κάθε οικογένεια υπάρξει ένας εθελοντής αιμοδότης, είναι δυνατόν να καλυφθούν όλες οι ανάγκες σε αίμα στην Ελλάδα.

 Για την προσπάθεια που κάνει ο σύλλογος η κ. Μάνη σημειώνει: «Θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους στην ύψιστη κατάθεση προσφοράς, την προσφορά αίματος στον συνάνθρωπο ως ένα από τα βασικότερα στοιχεία της πολιτιστική και κοινωνικής ταυτότητας του τόπου μας. Ο εθελοντισμός είναι ένα φαινόμενο διαχρονικό και παγκόσμιο και συνδέεται με την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων. Δε περιορίζεται μόνο στην παροχή ανιδιοτελούς κοινωνικού έργου, αλλά περισσότερο αφορά μια στάση ζωής με ιδιαίτερες αξίες, όπως η φιλανθρωπία, η αλληλεγγύη, η κοινωνική δικαιοσύνη και η κοινωνική συμμετοχή.

Η εθελοντική αιμοδοσία είναι μια χειρονομία καλής θέλησης, φροντίδας και αγάπης προς το συνάνθρωπό μας. Δε υπάρχει πολυτιμότερο δώρο από την εθελοντική αιμοδοσία, αφού στην πραγματικότητα είναι ένα δώρο ζωής γι αυτόν που το δέχεται».

Στις μέρες μας η χώρα μας δοκιμάζεται από τη δίνη μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η οποία μεταφράζεται καθημερινά σε όλο και σοβαρότερη κοινωνική και ηθική κρίση. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε καταστάσεις αγωνίας και φόβου σαν και αυτές που ζούμε δοκιμάζεται, εκτός από την αντοχή μας και η ανθρωπιά μας. Η αλληλεγγύη και η ανιδιοτελής προσφορά βοήθειας στο συνάνθρωπό μας είναι ένα από τα ελάχιστα μέσα που διαθέτουμε ως κοινωνία ανθρώπων, και η εκδήλωση της αγάπης μας προς τον πλησίον όποια μορφή και αν πάρει αποτελεί θεάρεστο έργο και ξεκάθαρη Ευαγγελική προτροπή

Ο Σύλλογος Αιμοδοτών Φαλάνης είναι μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ) με την οποία συνεργάζεται σε διάφορες εκδηλώσεις όπως λαμπαδηδρομία αμφικτιονία και συνέδρια. Επίσης συμμετέχει σε τοπικές εκδηλώσεις (παιδική έκθεση ζωγραφικής ,σταγόνα ζωής γιορτή Πηνειού.) και ακόμη έχει υπογράψει σύμφωνο φιλίας με τον Αιμοδοτικό σύλλογο της αδελφοποιημένης πόλης της Ιταλίας Πετραλούγκα

Τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου είναι : Ρένος Καρυώτης αντιπρόεδρος, Στάθης Χριστοδούλου ταμίας, Ευγενία Κυρίτση γραμματέας. Μέλη Αθ. Δραγατσίκης, Βας. Κατσούπας, Βας. Κακαβίτσης, Χρήστος Καρυώτης του Τρύφωνος, Ζήσης Ντριγκόγιας, Τσούτσας Σπύρος και Λίτσα Κυριακοπούλου.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass