ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟ ΙΕΚ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΣΕ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

Θέσεις εργασίας στον καιρό της κρίσης

Δημοσίευση: 25 Απρ 2013 3:26 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:49
Της Σοφίας Ορφανιώτη
Σε μια εποχή που η ανεργία έχει «χτυπήσει» κόκκινο και η εύρεση εργασίας είναι το ζητούμενο για χιλιάδες νέους, ευκαιρίες για απασχόληση και επαγγελματική κατάρτιση μέσω των ειδικοτήτων του, προσφέρει το ΙΕΚ του ΟΑΕΔ στη Λάρισα.
Οι μαθητές μέσω των σχολών που παρακολουθούν παίρνουν τα σωστά εφόδια ώστε «βγαίνοντας» στην αγορά εργασίας να έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν ένα μεροκάματο.
Την τρέχουσα περίοδο στο ΙΕΚ του ΟΑΕΔ λειτουργούν δύο ειδικότητες:
* Κομμωτής-Τεχνικός Περιποίησης Κόμης - Β’ Εξάμηνο και
* Προσχολικής Αγωγής Δραστηριοτήτων Δημιουργίας και Έκφρασης - Β’ Εξάμηνο.
Τις δύο σχολές παρακολουθούν 43 άτομα, από αυτά τα 19 είναι στη σχολή κομμωτικής και τα 24 στη σχολή προσχολικής αγωγής. Είναι άτομα ηλικίας από 18 έως 40 ετών.
Άνδρες και γυναίκες, κάποιοι επέλεξαν το ΙΕΚ του ΟΑΕΔ για να ξεκινήσουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία από μικρή ηλικία αφότου τελείωσαν το Λύκειο, και κάποιοι άλλοι το διάλεξαν σε μεγαλύτερη ηλικία, αφού σπούδασαν ή δούλεψαν κάπου αλλού και το πιο δυσάρεστο αφού βίωσαν στη ζωή τους την ανεργία.
Η 33χρονη Παρασκευή Καλαντζή σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων, συνέχισε τις πανεπιστημιακές της σπουδές με το μεταπτυχιακό, εργάστηκε για κάποια χρόνια σε διάφορες δουλειές και εδώ και ένα περίπου χρόνο είναι άνεργη. Τότε σκέφτηκε να παρακολουθήσει τη σχολή Προσχολικής Αγωγής Δραστηριοτήτων Δημιουργίας και Έκφρασης του ΟΑΕΔ.
«Η ιδέα για να συνεχίσω τις σπουδές στο συγκεκριμένο τμήμα, ήταν αρχικά γιατί μου άρεσε το αντικείμενο κατά κύριο λόγο και ακολούθως γιατί ευελπιστώ ότι μέσα από αυτό ολοκληρώνοντας τον κύκλο σπουδών, θα μπορώ να βρω εργασία» θα πει μιλώντας στην «Ε».
Το ίδιο τμήμα παρακολουθεί και η 35χρονη μητέρα 3 παιδιών Μαρία Μπλουγούρα.
Αφού τέλειωσε σε ιδιωτική σχολή λογιστική, εργάστηκε για μερικά χρόνια και στη συνέχεια βγήκε εκτός επαγγελματικής δραστηριότητας για να μεγαλώσει τα παιδιά της. Δυστυχώς στην πορεία χρειάστηκε να μείνει για 5 χρόνια άνεργη, έτσι η επιλογή του ΟΑΕΔ για εκείνη έγινε αποκλειστικά και μόνο για βιοποριστικούς λόγους, ελπίζει λόγω του αντικειμένου, κάπου στο μέλλον να απορροφηθεί σε κάποιο χώρο εργασίας.
Κάλλιο αργά, παρά ποτέ ταιριάζει γάντι για την περίπτωση της 47χρονης Ελένης Ρουμελιώτη, μητέρας δύο ενήλικων παιδιών, που παρότι δεν τις έλλειψε η δουλειά, το αντίθετο μάλιστα, επέλεξε τη σχολή του ΟΑΕΔ για να έχει όπως λέει και η ίδια στην «Ε» ένα αναγνωρισμένο χαρτί.. στα χέρια της. «Θέλω να προσφέρω στην οικογένειά μου θα συμπληρώσει και πιστεύω ότι κάπου θα βρω μια εργασία, ακόμη και στον ιδιωτικό τομέα για τη φύλαξη ενός παιδιού, θα προτιμηθώ από κάποια άλλη που δεν θα έχει τις γνώσεις που θα αποκομίσω εγώ, φεύγοντας από δω»...
Λιγότερη αισιόδοξη της παρέας και του τμήματος, είναι η 28χρονη Δέσποινα Πασαπόρτη. Σπούδασε θεολόγος, στη συνέχεια έμαθε τη νοηματική γλώσσα, δούλεψε σε κάποιες δουλειές και ένα χρόνο τώρα είναι άνεργη.
«Δεν είμαι αισιόδοξη για το αύριο σε επαγγελματικό επίπεδο, αλλά κάνω κάτι που με ευχαριστεί απεριόριστα. Η επιθυμία μου βέβαια είναι να βρω μια δουλειά για να μπορώ να συντηρούμαι, αλλά για άλλη μια φορά νιώθω να αναλώνομαι, άλλο ένα πτυχίο και ποιος ξέρει τι θα γίνει» λέει με τη σειρά της.
Σε μια περίοδο που όλα ανατρέπονται σε εργασιακό επίπεδο τα προγράμματα του ΟΑΕΔ δίνουν μια άλλη διάσταση στο κεφάλαιο σπουδές και σε αρκετές περιπτώσεις αλλάζουν το μέλλον πολλών ανθρώπων.
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, σημειώνει ο διευθυντής του ΙΕΚ στη Λάρισα κ. Δημήτρης Πλιάτσικας, «έχει στόχο να εξασφαλίζει απασχόληση για όλους. Με την τεχνογνωσία που διαθέτει, μελετά τις ανάγκες και τα δεδομένα της αγοράς. Γνωρίζει τις τάσεις της, εξετάζει σε ποια επαγγέλματα υπάρχει πραγματική ζήτηση και βλέποντας προς τα πού κινείται κάθε φορά η αγορά, προβλέπει τις αλλαγές που θα γίνουν στα επόμενα χρόνια».
Το βασικότερο όλων είναι ότι τα ΙΕΚ του Ο.Ε.Α.Δ. παρέχουν στους μαθητές τεχνογνωσία και είναι ισότιμα με τα Ι.Ε.Κ του υπουργείου Παιδείας.
Ο απόφοιτος ΙΕΚ έχει υψηλού επιπέδου κατάρτιση και είναι ανταγωνιστικότερος σε σχέση με άλλους υποψηφίους στην αγορά εργασίας, αφού έχει αποκτήσει εξειδικευμένες επαγγελματικές δεξιότητες και εμπειρία. Διευκολύνεται η επαγγελματική του ένταξη στην κοινωνία, καθώς και η διασφάλιση της προσαρμογής του στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της παραγωγικής διαδικασίας.
Ο απόφοιτος του Ι.Ε.Κ. μπορεί να αποκτήσει το δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης -μέσα από εξετάσεις πιστοποίησης- το οποίο αναγνωρίζεται και στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Διάρκεια Φοίτησης
Για τον απόφοιτο Λυκείου, καθώς και για τους αποφοίτους ΕΠΑ.Σ., ΕΠΑΛ, ΤΕΕ Β’ κύκλου σπουδών, για την απόκτηση άλλης ειδικότητας, η φοίτηση διαρκεί τέσσερα εξάμηνα, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.
Για τους αποφοίτους ΕΠΑ.Σ, ΕΠΑΛ, ΤΕΕ Β’ κύκλου σπουδών αντίστοιχης ειδικότητας, η φοίτηση διαρκεί δύο εξάμηνα ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.
Παροχές που προσφέρονται
Ο σπουδαστής των ΙΕΚ του ΟΑΕΔ παρακολουθεί τις σπουδές του χωρίς δίδακτρα, πληρώνει μόνο 45 ευρώ, ανά εξάμηνο φοίτησης και η φοίτηση είναι υποχρεωτική. Οι μαθητές παρακολουθούν τα μαθήματά τους σε υπερσύγχρονα και πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια για κάθε ειδικότητα. Ενώ το προσωπικό είναι εξειδικευμένο σε κάθε αντικείμενο που διδάσκει με μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών και με πολυετή πείρα.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass