ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ

Αναβαθμίζεται το Δάσος Πλατανουλίων

* ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ ΕΡΓΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ ΜΕΣΩ ΤΟΕΒ

Δημοσίευση: 25 Απρ 2013 3:30 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:49
ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)
Του Κώστα Τσόλα
Το μοναδικό και απαράμιλλου φυσικού κάλλους παραπήνειο πεδινό δάσος, το «Ρουμάνι» στα Πλατανούλια του Δήμου Τυρνάβου αναβαθμίζει αισθητικά και προστατεύει από πυρκαγιές και την παράνομη υλοτομία η δημοτική αρχή του Τυρνάβου, με έργα χρηματοδοτούμενα από τη ΣΑΤΑ.
Είναι το μοναδικό δάσος με βελανιδιές στον κάμπο και μάλιστα με ένα σπάνιο είδος βελανιδιάς το οποίο είναι είδος προς εξαφάνιση. Στο χώρο υπάρχουν και άλλα είδη δένδρων όπως φτελιές (καραγάτσια), κουτσουπιές, αγριόλευκες και πλατάνια. Εδώ και χρόνια μετά από αγανάκτηση για την πολυετή καταστροφή του δάσους ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλατανουλίων πήρε την απόφαση να βοηθήσει να σωθεί με σημαντικές πρωτοβουλίες. Είναι μοναδικό απομηνάρι αρχαίου δάσους που κάλυπτε προφανώς χιλιάδες στρέμματα στο παρελθόν.
Βρίσκεται στη θέση «Ρουμάνι» και περιτριγυρίζεται από τον ποταμό Πηνειό στην απέναντι όχθη στο ύψος της Διεύθυνσης Συγκοινωνιών Λάρισας (δημόσιο ΚΤΕΟ).
Σε ό,τι αφορά στις τωρινές παρεμβάσεις, πρόκειται για ουσιαστικά έργα πυρόσβεσης, με μεταφορά νερού από το σύστημα του ΤΟΕΒ στην καρδιά του δάσους, έτσι ώστε να προστατεύεται οριστικά το δάσος από οποιαδήποτε πυρκαγιά επί 24ώρου βάσεως, αλλά συγχρόνως δίδεται η δυνατότητα να αρδεύεται τους καλοκαιρινούς μήνες το δάσος και ιδίως τα μικρά δένδρα και έτσι να αποφεύγεται η πιθανότητα ξηρασίας του. Επιπρόσθετα, ενισχύεται η περίφραξή του και η οριοθέτησή του από καταπατήσεις και από την παράνομη υλοτομία, ενώ αναβαθμίζονται αισθητικά για τους επισκέπτες οι χώροι του δάσους με την κατασκευή ξύλινων καθισμάτων, αίθριων και χώρων εναπόθεσης απορριμμάτων, όπου μπορούν να είναι επισκέψιμοι από πολίτες και να καταστεί χώρος αναψυχής για ολόκληρη τη Θεσσαλία και κυρίως για την πόλη της Λάρισας, αφού πρόκειται για έναν μοναδικό πνεύμονα πρασίνου σε απόσταση αναπνοής από το μεγάλο αστικό κέντρο.
Τις εργασίες στο δάσος επισκέφθηκαν ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Νίκος Μαλάκος με τον δημοτικό σύμβουλο και πρόεδρο του «Δεληχείου» κ. Ευθύμιο Γεωργάκη και τον διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου κ. Δημήτρη Γερακίνη και τον μηχανικό του έργου (αριστερά) κ. Θάνο Κομπογιαννόπουλο.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass