Δόθηκε επίσημα στην κυκλοφορία η παράκαμψη Ομολίου

Δημοσίευση: 26 Απρ 2013 22:36 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:52

«Βελτιώνεται η ασφαλής προσβασιμότητα και μειώνεται ο χρόνος μετάβασης προς τα παράλια δίνοντας περαιτέρω ώθηση στον τουρισμό», δήλωσε το μεσημέρι ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός κατά την τελετή παράδοσης της παράκαμψης του Ομολίου προϋπολογισμού 5,9 εκατ. ευρώ. Συνολικά όπως ανέφερε, παραδίδονται σε κυκλοφορία 2,6 χιλιόμετρα οδικού δικτύου, γέφυρα, δυο ισόπεδοι κόμβοι, σήμανση, στηθαία και διαπλατύνσεις στο υφιστάμενο οδικό δίκτυο.

           Παραδίδεται ένα έργο αναπτύσσει την επικοινωνία και διευκολύνει τις ανθρώπινες κοινότητες, βελτιώνει την ασφαλή προσβασιμότητα και δίνει λύση σε χρόνια προβλήματα, επεσήμανε σε δηλώσεις του περιφερειάρχης υπογραμμίζοντας την σημασία του έργου και συνέχισε:«πλέον η πρόσβαση προς τα παράλια της περιοχής είναι πολύ πιο εύκολη, πιο γρήγορη και ασφαλής, με άμεσο αντίκτυπο και στην ανάπτυξη του τουρισμού, αλλά και στην ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα της περιοχής. Επιπλέον ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος ατυχημάτων στον οικισμό του Ομολίου, που παρατηρούνταν λόγω του κυκλοφοριακού φόρτου, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες».  Σε μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα, σχολίασε ο κ. Αγοραστός, η αιρετή Περιφέρεια με σχέδιο και προγραμματισμό, υλοποιεί και παραδίδει προς χρήση μέσω του ΕΣΠΑ έργα χρήσιμα για τον τόπο, έργα που διαχέουν κοινοτικούς πόρους στην τοπική κοινωνία και οικονομία, στηρίζοντας θέσεις εργασίας.

 Απ’ την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας  Ρένα Καραλαριώτου επεσήμανε, μεταξύ άλλων ότι η ΠΕ Λάρισας διεκδικεί μία πολυεπίπεδη ανάπτυξη, με αξιοποίηση όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της. Σε έναν νομό, ανέφερε χαρακτηριστικά, που διαθέτει μία ακτογραμμή 60 χιλιομέτρων  και έναν παραλιακό άξονα ταχύτατα αναπτυσσόμενο, κάνουμε πιο εύκολη και ασφαλή την πρόσβαση επισκεπτών και μόνιμων κατοίκων, καθώς και  τη  μετακίνηση των εμπορευμάτων. Πέρα λοιπόν  από τη διευκόλυνση της πρόσβασης στα παράλια της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, αλλά και την ενίσχυση της ασφάλειας των διερχόμενων οδηγών και την άρση της επικινδυνότητας, η παράκαμψη Ομολίου έχει άλλη  μία σημαντική παράμετρο:  ανοίγει νέες προοπτικές, δίνοντας στους κατοίκους της περιοχής τη δυνατότητα να αναπτύξουν καλύτερα, ταχύτερα και πιο  οργανωμένα όλους τους τομείς της τουριστικής, γεωργικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας».

 Τόσο ο περιφερειάρχης όσο και η αντιπεριφερειάρχης ευχαρίστησαν για τη συμβολή τους στο έργο  την γενική γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης  Π. Γερακούδη,  καθώς και τους πρώην: περιφερειάρχη  Φ. Γκούπα , νομάρχη Λάρισας  Λ. Κατσαρό, δήμαρχο Ευρυμενών  Δ. Τσιτσέ, πρόεδρο της κοινότητας Ομολίου Δη, Σκαρακατσάνο, καθώς και τον  δήμαρχο  Αγιάς Α. Γκουντάρα,  την κατασκευάστρια εταιρεία, την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας, την  Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λάρισας και όλους όσους εργάστηκαν για την υλοποίηση του έργου.

Όπως τόνισε ο  κ. Γκουντάρας, σε δηλώσεις του «σε μια δύσκολη εποχή για την πατρίδα, σε συνεργασία με τον περιφερειάρχη κ. Αγοραστό, προετοιμάζουμε και υλοποιούμε έργα πολύ σημαντικά για τον τόπο όπως αυτό που παραδίδεται σήμερα, διασφαλίζοντας την ομαλή πρόσβαση και την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της ευρύτερης περιοχής. Επίσης πραγματοποιούμε παρεμβάσεις όπως η γέφυρα στο Σταβάρι, το 2ο φράγμα στον Παλαιόπυργο, εντάσσουμε το αρδευτικό του Ομολίου, ολοκληρώνουμε τις μελέτες αποχέτευσης του Ομολίου, Στομίου και Καρίτσας, του λιμανιού του Στομίου κ.α. Όλα αυτά γίνονται με τη συνεργασία της διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Λάρισας, της Διαχειριστικής Αρχής και του πολιτικού προσωπικού της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Ευχαριστώ θερμά τους προκατόχους μου, την π. Νομαρχιακή Αρχή και όλους όσους συνέβαλαν για να παραδοθεί το έργο αυτό».

 

Το ιστορικό

              Η κατασκευή του έργου ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2010 και ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2012 με δικαιούχο του έργου την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, με ποσό σύμβασης 2.700.012 ευρώ και ανάδοχο την «ΑΙΑΣ ΑΤΕ». Τον Μάιο του 2012 και για να ολοκληρωθεί το έργο υπεγράφη συμπληρωματική σύμβαση αρχικού προϋπολογισμού 330.000,00 ευρώ και ποσού σύμβασης 130.393,16 ευρώ, για την μετατόπιση αγωγών ύδρευσης και συμπλήρωση έργων αποκατάστασης της απορροής των όμβριων.

Το κυρίως αντικείμενο του έργου ήταν η παράκαμψη του επαρχιακού οδικού δικτύου Λάρισας – Ομολίου-Στομίου στο βόρειο τμήμα του δημοτικού διαμερίσματος Ομολίου του Δήμου Αγιάς  συνολικού μήκους 2.600,00 μ. Ο σκοπός της παράκαμψης Ομολίου είναι η αλλαγή της υφιστάμενης χάραξης του επαρχιακού οδικού δικτύου η οποία διέρχεται δια μέσου του οικισμού με αποτέλεσμα να υπάρχει αφενός μεν ο κίνδυνος ατυχημάτων αφετέρου λόγω του μεγάλου κυκλοφοριακού φόρτου, να παρατηρείται κυρίως τους θερινούς μήνες, κυκλοφοριακή συμφόρηση. 

Τα οφέλη

 

Τα αναμενόμενα οφέλη από την υλοποίηση του έργου είναι η βελτίωση της κυκλοφοριακής ικανότητας στον παραλιακό δρόμο από διασταύρωση Τεμπών έως το Ομόλιο (μέσω της παράκαμψης ), το Στόμιο, την Καρίτσα και το Κόκκινο Νερό (μέσω όλων των παρακάμψεων) και μέσω της Κουτσουπιάς προς Παλιουριά-Βελίκα-Αγιόκαμπο-Ρακοπόταμο-Σκλήθρο.  Ακόμη η μείωση της επικινδυνότητας και ενίσχυση των δυνατοτήτων ανάπτυξης των δραστηριοτήτων των κατοίκων της περιοχής , τουριστικές – αγροτικές – κτηνοτροφικές –αναψυχής-εναλλακτικός τουρισμός-σπορ του βουνού και της θάλασσας  καθώς και διέξοδο προς τα παράλια της Π.Ε Μαγνησίας και του Ν. Πιερίας. Επί πλέον ακόμη γίνεται πιο εύκολη η σύνδεση Κισσάβου με τον Όλυμπο, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους.

Στην τελετή των εγκαινίων παρευρέθηκαν ακόμα η θεματική αντιπεριφερειάρχης  Μαρία Μαμάρα, ο γενικός διευθυντής της Περιφέρειας Θεσσαλίας  Κώστας Μέγας, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι τοπικών συμβουλίων του Δήμου Αγιάς, η πρώην βουλευτής  Β. Αλεξανδρίδου, ο πρώην δήμαρχος Ευρυμενών Δ. Τσιτσές, ο περιφερειακός σύμβουλος Θανάσης Παιδής, ο πρώην πρόεδρος της κοινότητας Ομολίου κ. Σαρακατσάνος, φορείς και πολίτες της περιοχής.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass