ΨΗΣΙΜΟ ΤΟΥ ΟΒΕΛΙΑ ΣΤΟ… ΚΑΤΑΚΑΛΟΚΑΙΡΟ ΤΟΥ ΜΑΪΟΥ

Αναστάσιμα μηνύματα ελπίδας στην Ελασσόνα!

Δημοσίευση: 07 Μαϊ 2013 3:05 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:03
ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε», του Γιάννη Μουκίδη)
Μηνύματα ζωής, ελπίδας για καλύτερες ημέρες και αλληλεγγύης έστειλε - με σύμμαχο ένα καλοκαιρινό καιρό (παρότι έβρεξε και δρόσισε τις βραδινές ώρες) - και η εφετινή Πασχαλιά στην επαρχία Ελασσόνας για τους ντόπιους, αλλά και για τους επισκέπτες που δημιούργησαν το αδιαχώρητο στους Ναούς. Το αναστάσιμο μήνυμα έγινε δεκτό με το Άγιο Φως, βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας.
Η κεντρική τελετή της Ανάστασης πραγματοποιήθηκε με επισημότητα, με την παρουσία των αρχών, στην κεντρική πλατεία, με τη συμμετοχή εκατοντάδων Ελασσονιτών και αρκετών επισκεπτών. Το ίδιο αναστάσιμο «σκηνικό» και σε όλους τους Ναούς της Ελασσόνας και της περιοχής. Παρόντες ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γιώργος Πασχόπουλος, περιφερειακοί σύμβουλοι, οι πρ. βουλευτές κ. Β. Αγοράστης και Ι. Παπαδημόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτ. Συμβουλίου κ. Θεόδ. Λιάπης, αντιδήμαρχοι, δημοτ. σύμβουλοι, οι πρ. αντινομάρχες Λάρισας κ. Δ. Παπαδημόπουλος και Δ. Τσιουρής, κ.ά.
Λίγο πριν τις 12 τα μεσάνυχτα, ο πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Ελασσόνας αρχιμανδρίτης π. Χαρίτων Τούμπας, απευθυνόμενος στους πιστούς, διάβασε το μεστό μήνυμα του απουσιάζοντος μητροπολίτη Ελασσόνας κ. Βασιλείου. «Μέσα εις την σκληρότητα των καιρών που διανύει ολόκληρη η ανθρωπότητα, η Ανάστασις του Χριστού έρχεται και εφέτος και μας γεμίζει με θάρρος, δύναμη και αισιοδοξία. Ο Αναστάς Χριστός μας μεταβίβασε από τον κόπο εις την ανάπαυση, από την ταλαιπωρία εις την άνεση, από την τρικυμία εις την γαλήνη, από τον χειμώνα εις την άνοιξη και τέλος από τον θάνατο εις την ζωή. Η εποχή που ζούμε είναι μια εποχή συνεχών αμφισβητήσεων και λανθασμένων επιλογών, που δημιουργούν κάθε είδους κρίσεις και αδιέξοδα. Οι άνθρωποι προσπαθούν απεγνωσμένα να βρουν λύσεις εις τα συσσωρευμένα προβλήματα. Μακριά όμως από τον Αναστημένο Χρηστό ματαιοπονούν. Η θλίψη και ο πόνος παρατείνεται με απρόβλεπτες συνέπειες και ο φόβος κυριαρχεί παντού. Ο Αναστάς Κύριος μας καλεί και η Εκκλησία μας προτρέπει να τον συναντήσουμε. Διά να κάνωμεν την διάβαση, το πέρασμα δηλαδή σε κάθε μας πρόβλημα, αδιέξοδα και φοβία, διά να φωτίσουμε την ζωή μας, να δώσουμε νόημα και προοπτική, να σχεδιάσουμε ένα μέλλον με έργα αγάπης και αλληλεγγύης, ένα μέλλον με αλήθεια, δικαιοσύνη και πρόοδο. Το εφετινό Πάσχα μπορεί να είναι για όλους η ευκαιρία για κρίσιμες αλλά και σωτήριες αποφάσεις για το μέλλον μας. Αν έχουμε το θάρρος και την ανδρεία των μετανοημένων και γενναίων αμαρτωλών, μπορούμε να έχουμε βεβαία την ελπίδα ότι θα επιτύχουμε αυτό που φαίνεται ακατόρθωτο, με τη βοήθεια του Αναστάντος Χριστού, διότι «πάντα δυνατά τω πιστεύοντι», τόνισε χαρακτηριστικά στο μήνυμά του ο μητροπολίτης κ. Βασίλειος.
Στις 12 τα μεσάνυχτα, οι καμπάνες όλων των εκκλησιών και τα λίγα βεγγαλικά ζωντάνεψαν την ήδη γιορτινή ατμόσφαιρα, φορτισμένη με ελπίδες αγάπης και χαράς, συναισθήματα, αλλά και νέες προσδοκίες. Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, και εφέτος πολλοί ήταν αυτοί που δέχθηκαν το Αναστάσιμο Φως, τόσο στην Ιερά Μονή της Παναγίας Ολυμπιώτισσας όσο και στην Ιερά Μονή Αναλήψεως Συκέας Ποταμιάς, αλλά και στη Μονή Σπαρμού Ολύμπου, στη Μονή Αγίας Τριάδος Λιβαδίου, καθώς και στα άλλα Μοναστήρια της επαρχίας Ελασσόνας.
Ο καιρός, αυτή την ιδιαίτερη ημέρα της Πασχαλιάς, ήταν ιδιαίτερα καλοκαιρινός, δίνοντας τη δυνατότητα στο κόσμο να χαρεί χωρίς προβλήματα το παραδοσιακό ψήσιμο του οβελία, το πλούσιο τραπέζι και τη διασκέδαση σε γειτονιές και αυλές, και βέβαια χαλαρές στιγμές οικογενειακής θαλπωρής. Άλλωστε, το Πάσχα είναι καθαρά οικογενειακή γιορτή.
Στις 7 το απόγευμα της Κυριακής, το «Χριστός Ανέστη» ξανακούστηκε στην Ελασσόνα, τη φορά αυτή στην Ιερά Μονή της Παναγίας Ολυμπιώτισσας, όπου σε ατμόσφαιρα μυσταγωγίας, τελέσθηκε η καθιερωμένη, εδώ και πολλά χρόνια, Ακολουθία της Αγάπης (Δεύτερη Ανάσταση), όπου συλλειτούργησαν ο πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Ελασσόνας αρχιμανδρίτης π. Χαρίτων Τούμπας, ο προσκεκλημένος αρχιμανδρίτης εξ Αμερικής π. Γρηγόριος και ιερείς της περιοχής, με την παρουσία των αρχών της περιοχής, εκπροσώπων φορέων, καθώς και πιστών αλλά και πολλών επισκεπτών της πασχαλιάτικης Ελασσόνας. Στο τέλος, ως είθισται, μοιράστηκαν στους πιστούς κόκκινα αυγά, τηρώντας το έθιμο.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass