ΛΑΜΠΡΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΟΣΜΟ

«Σπουδαία μορφή ο Άγιος Αρσένιος Ελασσόνας»

Δημοσίευση: 09 Μαϊ 2013 3:28 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:04
ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γιάννη Μουκίδη
«Ο Άγιος Αρσένιος, Επίσκοπος Ελασσόνας παραμένει και στην εποχή μας μια σπουδαία μορφή...». Αυτό ήταν το μήνυμα του λαμπρού διήμερου εορτασμού της μνήμης του Αγίου Αρσενίου, που έγινε στην πόλη της Ελασσόνας με κάθε μεγαλοπρέπεια και με τη συμμετοχή πολλών πιστών. Όπως είναι γνωστό, ο Επίσκοπος Ελασσόνας Άγιος Αρσένιος τιμάται με πανηγυρικές αντίστοιχες θρησκευτικές εκδηλώσεις και στη Ρωσία.
Προχθές το βράδυ (παραμονή της εορτής), στον κατάμεστο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Αρσενίου, που δεσπόζει στο ανατολικό τμήμα της πόλης, τελέσθηκε μέσα σε κλίμα κατάνυξης Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία και Θείο Κήρυγμα, ενώ συλλειτούργησαν: ο πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Ελασσόνας αρχιμανδρίτης π. Χαρίτων Τούμπας, οι αρχιμανδρίτες π. Βησσαρίων, π. Γρηγόριος(της Αρχιεπισκοπής Αμερικής), π. Χριστόφορος (της Μονής Σπαρμού), και πολλοί ιερείς ενοριών της Ι.Μ. Ελασσόνας.
Λίγο πριν τις 9 το βράδυ, έγινε η Λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων του Αγίου. Υπενθυμίζεται πως τα Λείψανα του Αγίου Αρσενίου, εδώ και 7 χρόνια, επέστρεψαν από τη Ρωσία και φυλάσσονται για πάντα στον φερώνυμο Ναό της Ελασσόνας. Τα Λείψανα και η Εικόνα του Αγίου ήταν τοποθετημένα σε ανθοστόλιστο κουβούκλιο, που υποβάσταζαν τιμητικά αξιωματικοί της 694 ΠΑΠ. Η Ιερή Πομπή, αφού διήλθε τους γύρω δρόμους της ενορίας, επανήλθε στον εορτάζοντα Ναό. Προηγείτο η Φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας (με τη διεύθυνση του αρχιμουσικού της κ. Δημ. Τσιαβέ) και ακολουθούσε ο κλήρος, χορός ιεροψαλτών, οι αρχές και ο κόσμος.
Χθες το πρωί, ανήμερα της εορτής του Αγίου, μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, τελέσθηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία.
Στα Κηρύγματα του Εσπερινού και της Θείας Λειτουργίας, ο πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Ελασσόνας αρχιμανδρίτης π. Χαρίτων Τούμπας έκανε αναφορά στη ζωή, στο έργο και στην προσωπικότητα του Αρχιεπισκόπου Ελασσόνος και Δομενίκου Αγίου Αρσενίου, χαρακτηρίζοντας τα Λείψανα του Αγίου που φυλάσσονται στην Ελασσόνα ως πολύτιμο θησαυρό, καθώς και στα Αναστάσιμα μηνύματα.
«Ο Άγιος Αρσένιος είχε φυσικά και πνευματικά χαρίσματα, ιδιαίτερη μόρφωση και παιδεία, άνθρωπος της προσφοράς και της αγάπης. Η Ανάσταση είναι θαύμα και γεγονός που αποτελεί το θεμέλιο της Εκκλησίας. Η Εκκλησία δεν διαλέγεται, ζει και εορτάζει. Η εορτή και η λατρεία είναι η έκφραση της Εκκλησίας. Η Εκκλησία δεν ξεγελάει και δεν εξαπατά τον κόσμο με ψεύτικους μύθους. Το Χριστός Ανέστη είναι η ζωή και η αθανασία, είναι ο προορισμός και η σωτηρία μας. Το μήνυμα της Αναστάσεως είναι μήνυμα ζωής. Ας είμαστε αμετακίνητοι, εδραιωμένοι στην πίστη μας, να ξεπερνάμε κάθε μέρα τον ίδιο μας τον εαυτό», υπογράμμισε, χαρακτηριστικά ο αρχιμανδρίτης π. Χαρίτων.
Στις εφετινές εκδηλώσεις παρευρέθηκαν: ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γεώργ. Πασχόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Θεόδ. Λιάπης, περιφερειακοί σύμβουλοι, αντιδήμαρχοι, ο πρ. αντιδήμαρχος κ. Τηλέμ. Γκαμπέτας, δημοτικοί σύμβουλοι, αξιωματικοί της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Ελασσόνας, η δασάρχης Ελασσόνας κ. Ζωή Φτίκα, ο υπεύθυνος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελασσόνας – Κισσάβου κ. Σπ. Αναγνωστάκης, εκπρόσωποι φορέων, εκπαιδευτικοί, κ.ά.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass