Τα βήματα της παράδοσης ζωντάνεψαν…στην Ελασσόνα

Δημοσίευση: 14 Μαϊ 2013 15:17 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:10

ΕΛΑΣΣΟΝΑ(Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

 

 

 

Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε το διήμερο 1ο Σεμινάριο Παραδοσιακών Χορών που διοργάνωσε πρόσφατα η «Ακαδημία Έρευνας Παραδοσιακών Χορών» στην πόλη της Ελασσόνας.

Στην ευρύχωρη αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Ελασσόνας, δίπλα από το παλαιό τοξωτό πέτρινο γεφύρι, 51 χοροδιδάσκαλοι από διάφορες περιοχές της χώρας διδάχτηκαν λεπτομέρειες των χορών, μουσικοκινητικές αναλύσεις, την ιστορία τους και τα ιδιαίτερα μυστικά που τους χαρακτηρίζουν.

Η έναρξη του σεμιναρίου έγινε από τον κ. Ιωάννη Κόκκινο, καθηγητή Φυσικής Αγωγής, διδάσκοντα επί 11ετία στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (τμήμα παραδοσιακών χορών), χοροδιδάσκαλο και ιδρυτικό μέλος της Ακαδημίας και τον πρόεδρο της «Ακαδημίας Χορών» κ. Στέλιο Κατσάρα. Ακολούθησε ο κ. Ιωάννης Δήμας (καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο τμήμα παραδοσιακών χορών), ο οποίος δίδαξε χορούς της Θεσσαλίας, παρουσιάζοντας παράλληλα τον τόπο καταγωγής τους και τη διαχρονική ιστορική διαδρομή των χορών αυτών.

Ακολούθησε ο κ. Γεώργ. Λιάρος, χοροδιδάσκαλος παραδοσιακών χορών, που με τη σειρά του δίδαξε χορούς των Κυκλάδων, δίνοντας με ιδιαίτερα ρεαλιστικό τρόπο τις ιδιαιτερότητες του κάθε χορού, τη διαφορετικότητα του κάθε νησιού, τις ιδιομορφίες που τους χαρακτηρίζουν, τις εποχές του χρόνου που χορεύονταν.

Η δεύτερη ημέρα του σεμιναρίου της «Ακαδημίας Χορών» Ελασσόνας περιλάμβανε αρχικά διδασκαλία χορών της περιοχής Κόνιτσας Ιωαννίνων από τον κ. Αθαν. Σταυρίδη. Παρουσιάστηκαν οι χοροί της περιοχής με την αυθεντική τους μορφή ενώ παράλληλα έγινε εκτενής αναφορά για την ιστορία του κάθε χορού, από ποιους χορεύονταν και σε ποια χωριά.

Το σεμινάριο έκλεισε με χορούς της περιοχής της Φλώρινας από τον κ. Ιωάννη Μάνο, λέκτορα της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Βαλκανικού Χώρου στο Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι χοροί, η μουσικοκινητική τους ανάλυση, η επιρροή τους από τους γειτονικούς πληθυσμούς, η ιστορία τους.

Να σημειωθεί ότι το βράδυ της πρώτης ημέρας, στη σάλα του κέντρου «Φαντασία» δόθηκε δεξίωση, προς τιμή όλων των συμμετεχόντων, με τη συμμετοχή φίλων της παράδοσης και πλήθους κόσμου. Τη βραδιά πλαισίωσε ορχήστρα στην οποία συμμετείχαν ντόπιοι μουσικοί, καθώς και μπάντες με χάλκινα από το Βαρικό Φλώρινας και την Αριδαία.

Το κλείσιμο των εργασιών του 1ου Σεμιναρίου Παραδοσιακών Χορών βρήκε τους συμμετέχοντες σ΄ αυτό ευχαριστημένους, αφού οι γνώσεις που αποκόμισαν ήταν πολύ μεγάλες ενώ και οι εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν ήταν επιμελώς τεκμηριωμένες και ολοκληρωμένες. Πάντως, από την πλευρά των διοργανωτών η διεξαγωγή του σεμιναρίου αποτέλεσε μία εξαιρετική ευκαιρία να γίνει γνωστό το όνομα της «Ακαδημίας Χορών» ανά την Ελλάδα, καθώς και μία μεγάλη πρόκληση. Παράλληλα, δόθηκε η δυνατότητα σε πολύ κόσμο να επισκεφτεί και να γνωρίσει για πρώτη φορά την Ελασσόνα. Να σημειωθεί, ενδεικτικά πως υπήρχαν συμμετοχές από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βόλο, Ιωάννινα, Ξάνθη, Τρίπολη, Τρίκαλα, Βέροια, Φλώρινα, Έδεσσα, Τύρναβο, Ελασσόνα, Λιβαδειά, Αριδαία, Αλμυρό Βόλου, αλλά και μία συμμετοχή …από την Κύπρο!

Ήδη, η «Ακαδημία Χορών» Ελασσόνας έβαλε πλώρη για το 2ο Σεμινάριο Παραδοσιακών Χορών στην πόλη της Ελασσόνας, το 2014.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass