ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Ν. ΨΗΜΜΕΝΟΥ

Η ιστορία της Ποταμιάς σε ένα βιβλίο

Δημοσίευση: 18 Μαϊ 2013 2:35 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:16
 Του Νίκου Γουργιώτη
(Γραφείο «Ε» στην Αγιά)
Το νέο βιβλίο του Νίκου Ψημμένου, το «Χρονολόγιο Ποταμιάς», παρουσιάστηκε την περασμένη βδομάδα στη γενέτειρα του συγγραφέως, στην Ποταμιά του Δήμου Αγιάς, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που διοργάνωσε ο τοπικός Σύλλογος Γυναικών.
Ο καθηγητής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, πολυγραφότατος, εραστής της γενέθλιας γης (δεν είναι τυχαίο πως υπογράφει όλα του τα βιβλία ως Νίκος Ποταμίτης), εκπλήσσει ξανά τους συμπατριώτες του, αυτή τη φορά με ένα βιβλίο που συμπυκνώνει στις σελίδες του τη μακραίωνη ιστορία του όμορφου αυτού χωριού του Μαυροβουνίου.
«Πρόκειται για μια ιστορική επισκόπηση που ξεδιπλώνει από τους προχριστιανικούς χρόνους έως σήμερα την εξέλιξη της Ποταμιάς και τις τύχες των κατοίκων της, όπως διαμορφώθηκαν στο διάβα των αιώνων, απαραίτητο βοήθημα για εμάς τους νεότερους να μάθουμε την ιστορία του τόπου μας» τόνισε η φιλόλογος καθηγήτρια κ. Χριστίνα Μπαντή, η οποία επωμίστηκε τον δύσκολο ρόλο να αποδώσει εν συντομία στο κοινό, που παρακολούθησε την παρουσίαση, το εξαίρετο αυτό πόνημα του Νίκου Ψημμένου.
«Στο συγκεκριμένο βιβλίο» είπε «αναφέρεται η εγκατάσταση των πρώτων σλαβικών φύλων στην περιοχή τον 7ο με 8ο αιώνα, η ερήμωσή της τον 14ο αιώνα και η επανίδρυση της Ποταμιάς (1425 – 1455). Επίσης, καταγράφονται τα ονοματεπώνυμα των πρώτων Ποταμιτών, οι φόροι που είχαν επιβληθεί στους κατοίκους κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, οι εικόνες που φιλοτεχνήθηκαν και κοσμούν τους ναούς, τα πρώτα σπίτια που χτίστηκαν και η ίδρυση του σχολείου. Ακόμη, γίνεται αναφορά στις διώξεις και συλλήψεις των κατοίκων κατά τις περιόδους της Τουρκοκρατίας, της Κατοχής και του Εμφυλίου Πολέμου, στην αντιστασιακή δράση, στην ίδρυση συλλόγων και στα έργα υποδομής που έγιναν από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ υπάρχει και πίνακας της απογραφής του πληθυσμού από το 1881 ως το 2011».
Την εκδήλωση προλόγισε η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών κ. Λεμονιά Μαγαζιώτη, ενώ το παιδικό χορευτικό τμήμα του χωριού χόρεψε παραδοσιακούς χορούς.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass