Ο ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΥΠΟΚΛΙΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΓΑΛΛΟ ΜΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΤΟΥ ΜΕΛΙΒΟΙΑ

Τιμή στον οραματιστή δήμαρχο

Δημοσίευση: 20 Μαϊ 2013 2:40 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:18
ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε», του Νίκου Γουργιώτη)
Έναν οραματιστή πολιτικό, ο οποίος σφράγισε με το έργο του, με τους αγώνες του και με την προσωπική του αταλάντευτη ιδεολογική πορεία τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που για πολλά χρόνια με ιδιαίτερο ζήλο και μεγάλη αφοσίωση υπηρέτησε, έναν ανιδιοτελή πατριώτη δημοκράτη Έλληνα που με τις όποιες του δυνάμεις έδρασε κατά των κατοχικών δυνάμεων του Άξονα, αντιτάχθηκε στην απριλιανή δικτατορία και υπέστη από αυτήν εξορία, διωγμούς και προσωπικό εξευτελισμό, έναν αλτρουιστή ιατρό, ο οποίος έδωσε απλόχερα βοήθεια μέσα από την άρτια επιστημονική του κατάρτιση σε κάθε συνάνθρωπό του που είχε ανάγκη, έναν τέτοιον, λοιπόν, άνθρωπο, τίμησε με μια σειρά εκδηλώσεων, που έλαβαν χώρα στη γενέτειρά του Μελιβοία, ο Δήμος Αγιάς προχθές το απόγευμα του Σαββάτου.
Ο λόγος για τον αείμνηστο δήμαρχο Καλλιθέας Γιάννη Δ. Γάλλο, άξιο τέκνο της αθανατιώτικης γης, το όνομα του οποίου, πια, φέρει η πλατεία που βρίσκεται μπροστά στο πατρικό του σπίτι μετά από απόφαση της Τοπικής Κοινότητας Μελιβοίας και αποδοχή αυτής από το Δημοτικό Συμβούλιο Αγιάς.
Οι τιμητικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τρισάγιο στη μνήμη του που εψάλη στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής, συνεχίστηκαν με την επίσημη τελετή ονοματοδοσίας της πλατείας και ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση του βιβλίου του φιλόλογου καθηγητή Οδυσσέα Β. Τσιντζιράκου «Γιάννης Δανιήλ Γάλλος, ο ανθρωπιστής γιατρός και πολιτικός από την Αθανάτη», παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε σε κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Γυμνασίου του χωριού.
Συντονιστής αυτής ήταν ο δημοσιογράφος κ. Γιάννης Γιαννακόπουλος και ομιλητές, πέραν του συγγραφέως, ο δήμαρχος Αγιάς κ. Αντώνης Γκουντάρας και ο αντιδήμαρχος Καλλιθέας κ. Θοδωρής Ψαλιδόπουλος, ο οποίος μαζί με τον γενικό γραμματέα του Δήμου Καλλιθέας κ. Χάρη Κυριακίδη εκπροσώπησαν τον δήμαρχό τους και πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Κώστα Ασκούνη που υποχρεώσεις τον κράτησαν στην Αθήνα.
Ο κ. Ψαλιδόπουλος, στην ομιλία του, έπλεξε το εγκώμιο του Γιάννη Γάλλου χαρακτηρίζοντας μάλιστα την πρώτη του εκλογή το 1964 ως από τη μια «πολιτικό γεγονός κομβικής σημασίας» που όπως τόνισε «η επίδρασή του συνεχίζει να υπάρχει και στη σύγχρονη εποχή» και από την άλλη «γεγονός πολιτικής σημασίας για ολόκληρη την Τοπική Αυτοδιοίκηση της εποχής εκείνης αντιπροσωπεύοντας το αίτημα για μια δημοκρατική ανάσα ύστερα από το βάρος του Εμφυλίου Πολέμου και τις συνθήκες που είχαν δημιουργηθεί στον τόπο εξαιτίας του». Μίλησε για τον ισχυρό του χαρακτήρα του και για την πίστη στις ιδέες του και στα σχέδιά του που τον έφεραν αντιμέτωπο κατ’ επανάληψη με διάφορες διώξεις και αντιπαλότητες, ενώ θέλοντας να προσδιορίσει το μέγεθος του έργου που άφησε στην Καλλιθέα είπε «Ολόκληρη η σύγχρονη δραστηριότητα του Δήμου Καλλιθέας στηρίζεται στις δομές και στα δίκτυα κοινωνικών υπηρεσιών που με την καθοδήγησή του είχαν αρχίσει να οργανώνονται στα χρόνια της μακράς του θητείας. Αυτή η συνέχεια επιβεβαιώνει την αξία των επιλογών που είχαν γίνει τότε». Επίσης, ο κ. Ψαλιδόπουλος συντάχθηκε με την «ολοκληρωμένη» όπως υπογράμμισε απόδοση του συγγραφέως του βιβλίου «του ανθρωπισμού που διακατείχε και τη σκέψη και την κοινωνική προσφορά του Γιάννη Γάλλου» εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι αυτός ο ανθρωπισμός «δοκιμάστηκε και ενισχύθηκε στα χρόνια της Αντίστασης που αποτέλεσαν και πηγή των πεποιθήσεών του». Μίλησε ακόμη για τον ριζοσπαστισμό των ιδεών του, επισήμανε πως, πέραν των τεσσάρων θητειών του ως δήμαρχος μετά από ισάριθμες εκλογικές του επιτυχίες – θριάμβους, υπήρξε «ενεργός παράγων της Παγκόσμιας Ειρήνης», πρόεδρος του Ελληνοβουλγαρικού Συνδέσμου και μέλος επί σειρά ετών της διοίκησης του Ελληνοσοβιετικού Συνδέσμου, πρόεδρος του οποίου ήταν ο Γιάννης Ρίτσος. Μάλιστα η ρωσική κυβέρνηση του απένειμε παράσημο για τη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση.
Ο κ. Ψαλιδόπουλος έκλεισε την ομιλία του λέγοντας «Αν, λοιπόν, καλούμασταν να συνοψίσουμε, και νομίζω ότι αυτό το κάνει με επιτυχία το βιβλίο, την προσωπικότητα του Γιάννη Γάλλου, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για ένα σπουδαίο παράδειγμα. Μας χρειάζονται πράγματι και τώρα δήμαρχοι που θα βλέπουν την κοινωνία με τα μάτια της ψυχής τους και την εποχή τους χωρίς φόβο, χωρίς ενδοιασμούς και χωρίς σκοπιμότητες. Δήμαρχοι που δεν θα εκπληρώνουν την αποστολή τους τη βραδιά της εκλογής τους, αλλά με το έργο και τη δράση τους θα συσπειρώνουν την κοινωνία γύρω από τη βασική θέση τους πως ο πολίτης έχει δικαίωμα στην αυτοδιοίκηση και πως η αυτοδιοίκηση μπορεί να καταστεί μέρος της δημοκρατικής αλυσίδας. Για όλα αυτά και εσείς οι δημότες Αγιάς και εμείς οι δημότες Καλλιθέας μπορούμε να βασιστούμε στην πορεία του Γιάννη Γάλλου».
Ο δήμαρχος Αγιάς κ. Γκουντάρας από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον κ. Τσιντζιράκο για το βιβλίο, όπως και όλους εκείνους που βοήθησαν στη συλλογή στοιχείων για τη ζωή και το έργο του Γιάννη Γάλλου. Ο δήμαρχος διαμήνυσε ότι θα συνεχιστούν παρόμοιες κινήσεις απόδοσης τιμών σε ανθρώπους της περιοχής που έγραψαν τη δική τους σημαντική ιστορία, ενώ, εμφανώς συγκινημένος, μίλησε για το πώς έχει εισπράξει από τους συγχωριανούς του και άλλους την αγάπη για τον Γιάννη Γάλλο και πως αυτήν η αγάπη τον οδηγεί στο συμπέρασμα να θεωρεί για εκείνον πως ήταν και είναι «η φωτεινή αναφορά σε μια σκοτεινή εποχή, ο αλτρουισμός σε καιρούς ατομικισμού, η λάμψη και η ελπίδα στα μάτια κάθε... ανθρώπου».
Ο συγγραφέας κ. Τσιντζιράκος αναφέρθηκε περιληπτικά στα όσα έχει γράψει στο βιβλίο του το οποίο προσδιόρισε ως ένα «ταπεινό μνημόσυνο για ένα τρισδιάστατο σύμβολο, ήτοι ενός αγνού επιστήμονα, ενός κατεξοχήν λειτουργού της πολιτικής, ενός ανθρώπου ανυπέρβλητου οραματιστή και αλτρουιστή». Το περιέγραψε, μάλιστα, ως «μια προσπάθεια» όπως είπε « να δημιουργήσω το πορτρέτο του, να σκιαγραφήσω τη ζωή και το έργο του, να περικλείσω και να σφραγίσω την υστεροφημία του» ή ως «μια προσπάθεια» όπως τόνισε χαρακτηριστικά «να σκουπίσω τον κουρνιαχτό που σκέπασε τη μνήμη του εξαιτίας της στενοκέφαλης αντίληψης ορισμένων» εξηγώντας φυσικά εν συνεχεία πως η διαδρομή του Γιάννη Γάλλου από το αγροτόσπιτο της Μελιβοίας στο δημαρχιακό μέγαρο της Καλλιθέας ήταν μια διαδρομή στρωμένη με άφθονα πολιτικά αγκάθια. Ευχαρίστησε από καρδιάς τον Μανόλη Γάλλο, μαιευτήρα – γυναικολόγο, γιο του εκλιπόντος, για τις πολύτιμες σημειώσεις και το φωτογραφικό υλικό, δικό του και του αδελφού του Δανιήλ, που του παραχώρησε, τους δημάρχους Αγιάς και Καλλιθέας, αλλά και τους Αχιλλέα Αρχοντή, Νίκο Τσιντζιράκο, Ανδρομάχη Τσιντζιράκου και όλους όσοι βοήθησαν με καταθέσεις και μαρτυρίες για την αμέριστη και άοκνη συμβολή τους στη δημιουργία του βιβλίου.
Η παρουσίαση έκλεισε με τις ευχαριστίες του παρόντα στις εκδηλώσεις γιου του Γιάννη Γάλλου, Μανόλη, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά και με ξεχωριστή σεμνότητα όλους αυτούς που διοργάνωσαν το τιμητικό αυτό για τον πατέρα του αφιέρωμα, όπως φυσικά και τον συγγραφέα του βιβλίου με όλους μαζί που συνεργάστηκαν για την έκδοσή του.
Βιβλία μοιράστηκαν σε όλους στο τέλος της παρουσίασης, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι η εκτύπωση ανήκει στις εκδόσεις «ΦΥΛΛΑ».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass