Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΝΩ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΟΙ ΕΔΡΑΣΑΝ ΠΑΛΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Ανακαλύφθηκε αρχαίο νεκροταφείο στους Γόννους

* ΑΜΕΣΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΙΕ’ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 05 Ιουν 2013 2:25 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:41
ΤΥΡΝΑΒΟΣ – ΤΕΜΠΗ (Γραφείο «Ε»)
Του Κώστα Τσόλα
Σημαντικά ευρήματα από νεκροταφείο της κλασικής και ελληνιστικής περιόδου ήρθαν στο φως, χθες, στην ευρύτερη περιοχή των Γόννων Λάρισας μετά από σχετική καταγγελία πολιτών οι οποίοι διαπίστωσαν λαθρανασκαφή από άγνωστους μέχρι τώρα αρχαιοκάπηλους. Άμεση ήταν η κινητοποίηση της αστυνομίας και συγκεκριμένα του Αστυνομικού Σταθμού Ραψάνης, αλλά και της ΙΕ’ Εφορείας Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων Λάρισας μέλη των οποίων έσπευσαν στον χώρο που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της αρχαίας πόλης των Γόννων.
Τα αρχαία ευρήματα όπως επιτύμβιες στήλες, επιγραφές και διάσπαρτα άλλα τμήματα των τάφων έχουν ήδη συγκεντρωθεί από την υπηρεσία και τις επόμενες ημέρες αφού ελεγχθούν επιμελώς, σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία και τις επιγραφές που είναι σκαλισμένες επάνω τους θα υπάρξει και επίσημη ανακοίνωση.
Πάντως οι αρχαιοκάπηλοι φαίνεται όπως ήταν ενημερωμένοι για τον χώρο και οργανωμένοι, περίμεναν πρώτα να γίνει ο αλωνισμός του σιταριού στο συγκεκριμένο χωράφι και στη συνέχεια ανενόχλητοι να δράσουν με μηχανικά μέσα και να προχωρήσουν στην εκσκαφή. Η ανασκαφή από την αρχαιολογική υπηρεσία συνεχίστηκε χθες, σχεδόν καθόλη τη διάρκεια της ημέρας παρουσία της αρχαιολόγου κ. Μίνας Τσιάτα και του φύλακα κ. Νίκου Βόγια και τα ευρήματα έχουν ήδη μεταφερθεί σε ασφαλές μέρος.
Από πλευράς Δήμου Τεμπών στον χώρο του αρχαίου νεκροταφείου αμέσως κατέφτασε ο αντιδήμαρχος Γόννων κ. Γρηγόρης Παπαγεωργίου, ο οποίος ενημερώθηκε από τους επιστήμονες για τα ευρήματα και τη συνέχιση των εργασιών.
Μιλώντας αμέσως μετά στην «Ε» κ. Παπαγεωργίου τόνισε: Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε ως δημοτική αρχή του Δήμου Τεμπών, ενός Δήμου που σχεδόν σε όλο του το εύρος διαθέτει χώρους με μεγάλη ιστορική κληρονομιά αιώνων πριν δώσαμε βαρύτητα στην προβολή - διαφύλαξη των αρχαιολογικών περιοχών. Μια από τις περιοχές αυτές είναι και οι Γόννοι. Σκοπός μας είναι σε συνεργασία με την αρχαιολογική υπηρεσία να αγωνιστούμε από κοινού να αναδείξουμε επιπλέον τα ιστορικά μνημεία, αλλά και να τα προστατεύσουμε από εκείνους οι οποίοι θέλουν να τα καταστρέψουν και να τα ξεπουλήσουν. Είμαστε βέβαιοι ότι οι αρχαιοκάπηλοι θα βρεθούν και θα συλληφθούν, όπως και τυχόν ευρήματα που έχουν προλάβει να ανασύρουν θα επιστραφούν εκεί που πρέπει.

Σχετικά Άρθρα