ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΡΑΤΟΥΝ «ΟΡΘΙΟ» ΤΟ ΧΩΡΙΟ

Το Μεταξοχώρι τίμησε τον μόχθο των κερασοπαραγωγών

* Μήνυμα ελπίδας από τον Αντ. Γκουντάρα, έντονη κριτική από αγροτοσυνδικαλιστή

Δημοσίευση: 10 Ιουν 2013 3:25 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:46
ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Νίκου Γουργιώτη
«Φίλες και φίλοι, κανένας δεν αμφισβητεί ότι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση. Όμως αυτή η δύσκολη κατάσταση για την πατρίδα ίσως είναι και η ευκαιρία να ξαναβάλουμε τις ανθρώπινες σχέσεις στο τραπέζι, να ξαναμιλήσουμε μεταξύ μας, να βρούμε μια κοινή συνισταμένη, να συμφωνήσουμε και να συναποφασίσουμε ορισμένα πράγματα. Αυτή η πατρίδα, αυτή η χώρα, αυτός ο λαός έχουν βαθιές ρίζες. Αυτή η πατρίδα δεν χάνεται τόσο εύκολα όπως νομίζουν κάποιοι. Αρκεί να σκύψουμε, να τις ξαναβρούμε και με βάση αυτές να προχωρήσουμε».
Μ’ αυτή τη φράση έκλεισε την ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου, στα εγκαίνια της 34ης Γιορτής Κερασιού στο Μεταξοχώρι, ο δήμαρχος της Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας, ο οποίος προσπάθησε έτσι να περάσει στον κόσμο το δικό του μήνυμα ελπίδας για τη δύσκολη περίοδο που όλοι μας περνάμε ελέω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τον τόπο, ορμώμενος παράλληλα από τη διαπίστωση πως το γραφικό Μεταξοχώρι είναι ένα από τα χωριά που, χάρη στον εθελοντισμό, στην αλληλεγγύη και στην προοδευτικότητα των κατοίκων του, καταφέρνει να αντιστέκεται και να αναπτύσσεται ακόμη και μέσα σε ένα τόσο δυσμενές περιβάλλον.
Προηγουμένως, ο κ. Γκουντάρας, αναφερόμενος στις προσπάθειες που κάνει ο Δήμος ώστε να στηρίξει των αγώνα των παραγωγών της περιοχής, επισήμανε το έργο εξηλεκτρισμού όλων των αντιχαλαζικών κανονιών που βρίσκεται σε εξέλιξη, την αξιοποίηση της μελέτης της Δημοτικής Αρχής Χριστούλα με τη δημοπράτηση 350 χιλιάδων ευρώ – σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας – προκειμένου να γίνει το φράγμα Μεγαλοβρύσου, την αξιοποίηση της μελέτης της Δημοτικής Αρχής Πατσά προκειμένου να γίνει το έργο αγωγών άρδευσης στη Δήμητρα, την αξιοποίηση της μελέτης της Δημοτικής Αρχής Τσιτσέ για ίδιο έργο στο Στόμιο και στο Ομόλιο, αλλά και την πραγματοποίηση παρόμοιου έργου μεταξύ Βελίκας και Σωτηρίτσας. «Είναι έργα τα οποία βοηθούν τους αγρότες και αυτή είναι η συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» υπογράμμισε, ενώ δεν παρέλειψε να πει πως ο Δήμος και η Περιφέρεια ενθαρρύνουν και βοηθούν προς την κατεύθυνση δημιουργίας Ομάδων Παραγωγών. Τέλος, ανέφερε πως σύντομα θα ξεκινήσει το έργο της αποχέτευσης του Μεταξοχωρίου που θα συνδεθεί με τον Βιολογικό Καθαρισμό της Αγιάς, ενώ αίσθηση προκάλεσε ο έντονος τρόπος με τον οποίο κατηγόρησε τον πρόεδρο του τοπικού Αγροτικού Συλλόγου κ. Πέτρο Σίμο, η ομιλία του οποίου προηγήθηκε, για αναφορά απλά – επαναλαμβανόμενων – διαπιστώσεων και όχι προτάσεων και λύσεων για τα προβλήματα των αγροτών.
Τι διαπιστώσεις είχε προλάβει να κάνει ο γνωστός, παλιός αγροτοσυνδικαλιστής του ΚΚΕ; Πως «οι αγρότες βιώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο την οικονομική καπιταλιστική κρίση με σοβαρή αρνητική αντανάκλαση στο εισόδημά τους και καλούνται να πληρώσουν για την κρίση για την οποία δεν ευθύνονται και ούτε τη δημιούργησαν» κάτι που εκφράζεται όπως είπε «με το υψηλό κόστος παραγωγής και ζωής, με τα κάθε είδους χαράτσια, με τις χαμηλές τιμές των προϊόντων, με τις εξευτελιστικές αγροτικές συντάξεις, με το νέο μέτρο φορολόγησης των χωραφιών, που στόχο έχει τη συγκέντρωση της γης στους λίγους, με την από 1η Γενάρη διατήρηση από τους αγρότες λογιστικών βιβλίων Β’ κατηγορίας και τη φορολόγηση με 13% από το πρώτο ευρώ, με τη μη επιστροφή ακόμη του ΦΠΑ και τη μη επιστροφή του φόρου καυσίμων, με την απαίτηση με τερτίπια οι αγρότες να πληρώνουν τις δηλώσεις καλλιέργειας ΟΣΔΕ και με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να κοροϊδεύει τους αγρότες και να είναι συνυπεύθυνο δείχνοντας ανοχή, με την κατάσταση στον ΕΛΓΑ να είναι τραγική, να αυξάνονται συνεχώς οι ασφαλιστικές εισφορές και να επιστρέφονται ψίχουλα στις αποζημιώσεις, με τη μεγάλη καθυστέρηση, τέλος, της πληρωμής των παραγωγών από τους εμπόρους». Ο κ. Σίμος χαρακτήρισε την πολιτική, που ακολουθείται, «αδιέξοδη με ψεύτικες ελπίδες» και κάλεσε τους αγρότες σε διαρκή αγώνα επισημαίνοντας, με έμφαση, πως «η ένταξη του Μεταξοχωρίου στο ειδικό καθεστώς τιμής νερού ύδρευσης από τον Δήμο, παρότι η τιμή του νερού παραμένει εξωφρενική, είναι αποτέλεσμα της πίεσης που ασκήθηκε και του αγώνα που έγινε».
Τον λόγο στα εγκαίνια πήρε και ο εκπρόσωπος του περιφερειάρχη, περιφερειακός σύμβουλος και σύμβουλος αγροτικών θεμάτων της Περιφέρειας, Χρήστος Σιδερόπουλος, ο οποίος μίλησε για «πολύ καλή συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου Αγιάς σε θέματα άρδευσης και προώθησης της περιοχής μέσω του πολιτισμού, του τουρισμού και των αγροτικών του προϊόντων», ανέφερε πως η Περιφέρεια προσπαθεί μέσα από προγράμματα να βοηθήσει στη διάθεση των προϊόντων, προσπαθεί να οδηγήσει τους παραγωγούς στην πιστοποίηση αυτών, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει τον προβληματισμό του για τη διαδικασία που ακολουθεί ο ΕΛΓΑ λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είναι ένας φορέας ασφαλιστικός των γεωργικών προϊόντων, αλλά, δυστυχώς, είναι ένας φορέας που αυτή τη στιγμή δεν ανταποκρίνεται και αυτό πρέπει να αλλάξει, θέμα για το οποίο, βέβαια, η Περιφέρεια, σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, έχει καταθέσει τις απόψεις της και στο ζήτημα αυτό είναι αυστηρά αναγκαίο να αλλάξει η διαδικασία».
Καλωσόρισμα προς τους πολλούς επισκέπτες, που βρέθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στο Μεταξοχώρι, απηύθυνε ο πρόεδρος του χωριού Γιάννης Πατσιαβούρας, ο οποίος περιέγραψε τους σκοπούς της Γιορτής Κερασιού, έκανε έκκληση προς τους διοικούντες «να μην εγκαταλείψουν στην τύχη τους τις μικρές, μα τόσο ζωντανές και δραστήριες κοινωνίες» και ευχαρίστησε θερμά τους χορηγούς, αλλά και όλους όσοι βοήθησαν στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων.
Εκδηλώσεις, οι οποίες περιελάμβαναν ξενάγηση από την προϊσταμένη του Τοπικού Αρχείου – ΓΑΚ Αγιάς κ. Αικατερίνη Παπαδοπούλου, στα πλούσια εκθέματά του, αλλά και σε άλλες πολύ όμορφες εκθέσεις που φιλοξενούνταν εκεί, όπως αυτή με έργα των μαθητών του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου Αγιάς με θέμα το κεράσι, μια άλλη χειροτεχνικών δημιουργιών με ανάλογο θέμα των Αγλαΐας και Σωτήρη Σκάνδαλου του βιβλιοπωλείου «Άρτιον» και «ιας με έργα ζωγραφικής τοπικών καλλιτεχνών. Παράλληλα, αξίζει να αναφερθεί πως το Αρχείο, συμμετέχοντας στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας των Αρχείων, παρέμεινε ανοιχτό και την Κυριακή για το κοινό με έκθεση αρχειακού και φωτογραφικού υλικού.
Μια άλλη εντυπωσιακή ξενάγηση των επισήμων ήταν αυτή στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής, όπου παρουσιάστηκαν από την αρχαιολόγο κ. Σταυρούλα Σδρόλια οι πρόσφατα συντηρημένες εικόνες του τέμπλου, οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν από τις γυναίκες του χωριού, αλλά και συντηρημένα εκκλησιαστικά ευαγγέλια πολύ παλιών χρόνων.
Στο Πολιτιστικό Κέντρο (παλιό Παρθεναγωγείο), αιχμαλώτισαν τα βλέμματα τρεις ακόμη εκθέσεις, η πρώτη, φωτογραφίας του επίτιμου διευθυντή της ΛΔ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (δυτικής Θεσσαλίας) κ. Λεωνίδα Π. Χατζηαγγελάκη, με τίτλο «Συνομιλίες μνημείων -17+17 αρχαιολογικά θέματα», η δεύτερη, αγιογραφίας της Αγιώτισσας κ. Αναστασίας Γουλιοπούλου και, η τρίτη, καλλιτεχνικής φωτογραφίας ερασιτεχνών φωτογράφων.
Το βράδυ του Σαββάτου συνοδεύτηκε μουσικά με το dj set των Boogie Rockaz στον χώρο πίσω από το Πολιτιστικό Κέντρο και με λαϊκή ορχήστρα στην πλατεία.
Χθες, το πρωί Κυριακή εδόθη η θεατρική παράσταση για παιδιά «Ο Μάγος με τα χρώματα» από τη θεατρική ομάδα του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γιάννουλης, επίσης στην πλατεία του χωριού, όπου το απόγευμα τα παιδιά δημιούργησαν με τον πηλό βοηθούμενα από το εργαστήρι κεραμικών «Κοχλίας» της Σοφίας Τερζίδου. Για το βράδυ το πρόγραμμα είχε παρουσίαση παραδοσιακών χορών από χορευτικά τμήματα του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αγιωτών «Μιλτιάδης Δάλλας».
Στα εγκαίνια της Γιορτής παρέστησαν, επίσης, μεταξύ άλλων, ο αρχιερατικός επίτροπος Περιφέρειας Αγιάς αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Δρόσος, ο ιερέας του χωριού π. Ιωάννης Σαμαράς, η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο κ. Ευαγγελία Λιακούλη, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων και του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας κ. Δημήτριος Σοφολόγης, η πρώην βουλευτής κ. Βάσω Αλεξανδρίδου, η πρώην δήμαρχος Αγιάς κ. Χριστίνα Χριστούλα, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγιάς κ. Γιάννης Αργυρούλης, οι αντιδήμαρχοι κ. Βασίλειος Σμυρλής και Αντώνιος Μπελιάς, δημοτικοί σύμβουλοι και πρόεδροι συλλόγων της περιοχής.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass