ΣΥΡΙΖΑ: Αμιαντούχο δίκτυο ύδρευσης στον Αμπελώνα

Δημοσίευση: 21 Ιουν 2013 19:55 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:58
Ερώτηση σχετικά με το αμιαντούχο τμήμα του δικτύου ύδρευσης του Αμπελώνα στο ν. Λάρισας και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τόσο οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑ Τυρνάβου, όσο και οι πολίτες της περιοχής, κατάθεσαν προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Υγείας οι βουλευτές Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Ηρώ Διώτη και Δημήτρης Γελαλής.
Οι βουλευτές τονίζουν ότι «αντιμέτωποι με τη διαρκή έκθεση σε αμίαντο βρίσκονται πρωτίστως οι εργαζόμενοι στα συνεργεία της ΔΕΥΑΤ που εκτελούν το έργο “Κατασκευή δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων στην δ.κ. Αμπελώνα του δήμου Τιρνάβου” και καλούνται να επισκευάσουν το αμιαντούχο δίκτυο που σπάει και χρήζει διαρκώς επισκευών, αλλά και οι πολίτες του Αμπελώνα, μέσω της πόσης νερού».
Όπως επεσήμαναν, «η χρήση του αμιάντου στην Ελλάδα, έχει απαγορευτεί από το 2005 (1999/77/ΕΚ). Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το θέμα επανήλθε πρόσφατα από την Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, η οποία εκπόνησε σχετική έκθεση, την οποία το Ευρωκοινοβούλιο έκανε δεκτή και εξέδωσε ψήφισμα στις 14 Μαρτίου 2013 «σχετικά με τις απειλές κατά της υγείας στον χώρο εργασίας λόγω αμίαντου και τις προοπτικές πλήρους εξάλειψης του υπάρχοντος αμίαντου (2012/2065(INI))». Εκεί, ανάμεσα σε άλλα επισημαίνεται ότι η ύπαρξη αμίαντου αποτελεί κίνδυνο για την υγεία όχι μόνο των εκτιθέμενων εργαζομένων, αλλά και όλων γενικά των πολιτών. Στο ίδιο ψήφισμα τονίζεται ότι «όλοι οι τύποι ασθενειών που έχουν σχέση με τον αμίαντο […] καθώς και διάφορες μορφές καρκίνου που προκαλούνται όχι μόνο με την εισπνοή αιωρούμενων ινών αλλά και με την κατάποση νερού που περιέχει τέτοιου είδους ίνες, οι οποίες προέρχονται από σωλήνες αμίαντου – είναι αποδεδειγμένα επικίνδυνοι για την υγεία και ότι μπορεί να εκδηλωθούν ακόμα και μετά από αρκετές δεκαετίες και, σε μερικές περιπτώσεις, ακόμα και μετά από σαράντα χρόνια».
Με αφορμή τα παραπάνω, οι βουλευτές ζήτησαν να ενημερωθούν «ποια συγκεκριμένα μέτρα θα ληφθούν για την προστασία των εργαζομένων και την προστασία της υγείας των πολιτών του Αμπελώνα. Με ποιο χρονοδιάγραμμα θα προχωρήσουν, για την αντικατάσταση των αμιαντούχων τμημάτων του δικτύου ύδρευσης της περιοχής».
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass