Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 3.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΜΕ ΞΗΡΑΣΙΑ

«΄Επνιξαν» τον Πηνειό στη Γυρτώνη

Δημοσίευση: 28 Ιουν 2013 22:50 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 17:05

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

 

Σε απόγνωση βρίσκονται εκατοντάδες  αγρότες της ευρύτερης περιοχής του Αμπελώνα, του Βρυοτόπου, της Ροδιάς και του Μαυρόλιθου, αφού άμεσα κινδυνεύουν  οι καλλιέργειές τους από την ξηρασία.

Το πρόβλημα προέκυψε από την λειτουργία του  φράγματος  στον Πηνειό ποταμό στο ύψος της Γυρτώνης η χρήση του οποίου, όπως ισχυρίζονται οι παραγωγοί,  δεν γίνεται σωστά αφού  συγκρατεί όλο το νερό του Πηνειού χωρίς να  υπάρχει πρόβλεψη για το πώς θα ποτιστούν οι παραπήνειες καλλιέργειες που είναι μετά το φράγμα.

Πέρα από την καταστροφή στις καλλιέργειες υπάρχει και  οικολογική καταστροφή αφού τα ψάρια που έμειναν μετά το φράγμα κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Διότι, μέρα με τη μέρα και λόγω των υψηλών θερμοκρασιών οι λακκούβες με  τονερό  σστεγνώνουν και τα ψάρια τόσο τα μεγάλα όσο και ο γόνος  κείτονται νεκρά.

Ο φακός της «Ε» βρέθηκε στον Πηνειό στο ύψος του Μαυρόλιθου και πραγματικά η εικόνα είναι απογοητευτική. Μιλώντας στην «Ε» ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Βρυοτόπου κ. Γιώργος Φάκας, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος αγροτικής πολιτικής του Δήμου Τυρνάβου κ. Βασίλης Νταβαρούκας, αλλά και ο αγρότης κ. Τέλης  Κοντσιώτης ζητούν επειγόντως να επέμβει  η Περιφέρεια Θεσσαλίας ώστε το νερό στα φράγμα Γυρτώνης να  κρατείται κατά ένα ποσοστό και όχι   να κόβουν κυριολεκτικά εντελώς τη φυσική ροή του ποταμού, με ότι αρνητικό αυτό συνεπάγεται.

Ο κ. Νταβαρούκας μάλιστα επικοινώνησε  με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την αντιπεριφερειάρχη κ. Ρένα Καραλαριώτου και έθεσε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε.

Μιλώντας  επίσης  στην «Ε» ο  αγρότης κ. Τέλης Κοντσιώτης μεταφέροντας  παράλληλα τις απόψεις και ανησυχίες και άλλων συναδέλφων του τόνισε ότι  με τη λειτουργία του φράγματος  «έπνιξαν» κυριολεκτικά το ποτάμι βάζοντας σε κίνδυνο με ξηρασία χιλιάδες στρέμματα με δυναμικές καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή και ζήτησε άμεσα ο Πηνειός να έχει σταθερή ροή και να αποθηκεύεται  στη λίμνη που δημιουργήθηκε από το φράγμα μόνο αυτό που περισσεύει και όχι το σύνολο του νερού.

Σχετικά Άρθρα