ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ Η ΗΓΕΣΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΤΗΣ ΣΧΕΔΙΑ

Θέμα τιμής για την ΕΛ.ΑΣ. η σύλληψη των δραπετών

* Έχει αναχθεί σε υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα εσωτερικής ασφάλειας * Στρατιωτική εμπειρία από τον ανταρτοπόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, θεωρείται ότι έχουν οι καταζητούμενοι

Δημοσίευση: 29 Ιουν 2013 20:50 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 17:06
 Σε υπ’ αριθμό 1 ζήτημα εσωτερικής ασφάλειας της χώρας εξελίσσεται η πολυήμερη επιχείρηση της ΕΛΑΣ, στη Ναυπακτία για τη σύλληψη των 5 δραπετών των φυλακών Τρικάλων. Το θέμα, είναι πρώτης προτεραιότητας για την ΕΛΑΣ, ξεπερνά και τα ζητήματα τρομοκρατίας, θέτει ζητήματα τιμής και αξιοπιστίας της αστυνομίας και θα κρίνει άμεσα την τύχη της σημερινής ηγεσίας, τον προσεχή Οκτώβριο, που θα αποφασιστεί η ανανέωση ή όχι της θητείας του σημερινού αρχηγού.
Η συγκέντρωση μεγάλης δύναμης της ΕΛΑΣ στην ευρύτερη περιοχή, που σχηματίζει κλοιό γύρω από τους 5 επικίνδυνους κακοποιούς, υπό την εποπτεία του γενικού επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος αντιστράτηγου Ιωάννη Δικόπουλου και η επίσκεψη και του αρχηγού της ΕΛΑΣ αντιστράτηγου Νικ. Παπαγιανόπουλου, το συμβάν με το μη επανδρωμένο αεροσκάφος και οι επικλήσεις των συνδικαλιστών αστυνομικών για την εμπλοκή και του στρατού, με αλλαγή πλεύσης στο επιχειρησιακό σχέδιο, καταδεικνύουν τη σοβαρότητα του θέματος.
Οι αστυνομικοί θεωρούν ότι οι αναζητούμενοι είναι παλιοί πολεμιστές στο Κόσοβο, με στρατιωτική εμπειρία, από ανταρτοπόλεμο και ανησυχούν επιπλέον, γιατί οι δραπέτες ήταν επτά και το χειρότερο, υπάρχει και η ομάδα που τους κάλυψε με πυρά και χειροβομβίδες, κατά την έξοδό τους από τις φυλακές Τρικάλων. Η ομάδα αυτή, με άγνωστο αριθμό μελών, αλλά εξοπλισμένη τουλάχιστον με καλάσνικοφ και χειροβομβίδες, διέφυγε μετά την επιτυχία της επίθεσης στα Τρίκαλα και είναι άγνωστο τι σχεδιάζει. Ως γνωστό, ένα από τα οχήματα που χρησιμοποίησε, βρέθηκε καμένο στην περιοχή Νίκαιας, ενώ κάποιοι εκ των δραπετών, συμμετείχαν στη ληστεία της Εθνικής Τράπεζας στη Λάρισα, τον Μάιο.
Για αυτούς τους λόγους επιτηρούνται και εξωτερικά αρκετές φυλακές της χώρας, προς αντιμετώπιση αντιπερισπασμών ή πραγματικών προσπαθειών απόδρασης, ανάλογης με αυτή των Τρικάλων. Στην αστυνομική επιχείρηση στη Ναυπακτία συμμετέχουν και δυνάμεις από τη Λάρισα, ενώ υπάρχει και επιτήρηση των περασμάτων από Στερεά στη Θεσσαλία. Οι ανησυχίες για τυχόν νέα αιματηρά επεισόδια, αποδεικνύονται ανάγλυφα, από την ανακοίνωση της ευρείας συνδιάσκεψης των ενώσεων αστυνομικών, με συμμετοχή και της Λάρισας, που έγινε στην Άμφισσα. Εύγλωττο είναι το κοινό δελτίο τύπου των ενώσεων αστυνομικών που συμμετείχαν: Αθηνών, Αιτωλίας, Ακαρνανίας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευρυτανίας, Κοζάνης, Λάρισας, Φθιώτιδας, Φωκίδας.
ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ
«Να χαρακτηριστεί άμεσα η ανωτέρω αστυνομική επιχείρηση ως «ευρείας κλίμακας», με αναδρομική ισχύ, αρχής γενομένης από την 11/06/2013.
Να εφαρμοστούν απαρέγκλιτα οι διατάξεις των Π.Δ. που ορίζουν τον χρόνο εργασίας του αστυνομικού προσωπικού και τη λήψη διοικητικής μέριμνας. Για παράδειγμα, οι βιολογικές επιπτώσεις και η σωματική και ψυχολογική φθορά που πηγάζουν από τη διάθεση συναδέλφων είτε σε συνεχόμενη νυχτερινή υπηρεσία, είτε σε υπηρεσία που από τη λήξη της προηγούμενης έχουν περάσει μόλις οκτώ (8) ώρες, είτε με αυθημερόν μετακινήσεις που ξεπερνούν τις 10 και πλέον ώρες, είναι τεράστιες και έχουν ως αποτέλεσμα την πλήρη εξάντληση αυτών και τη μείωση της αποδοτικότητάς τους. Αυτονόητη θεωρείται επίσης και η παροχή ιατρικής βοήθειας όπου παραστεί ανάγκη.
Να δημιουργηθεί ένα ενιαίο κέντρο επιχειρήσεων μέσω του οποίου θα συντονίζονται και θα καθοδηγούνται με σαφήνεια όλες οι εμπλεκόμενες δυνάμεις, μιας και λόγω του δύσβατου της περιοχής αλλά και την εμπλοκή πολλών Αστυνομικών Διευθύνσεων, πολλές φορές είναι αδύνατη η επικοινωνία μεταξύ των δυνάμεων, οι οποίες έχει τύχει να συντονίζονται συγχρόνως από δύο κέντρα επιχειρήσεων.
Να γίνετε πλήρης και άμεση ενημέρωση των εμπλεκομένων συναδέλφων για τις όποιες νέες πληροφορίες και εξελίξεις υπάρχουν και να τοποθετηθεί αστυνομικός-σύνδεσμος, γνώστης της περιοχής, μαζί με τους συναδέλφους που εκτελούν υπηρεσία σε παντελώς άγνωστες περιοχές.
Να ενισχυθεί άμεσα η Αστυνομική Διεύθυνση Φωκίδας και οι όμορες εμπλεκόμενες Α.Δ. με έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις και με τον κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν συνάδελφοι οι οποίοι πληρώνουν το ξενοδοχείο από την τσέπη τους ή συνάδελφοι να φοράνε ληγμένα αλεξίσφαιρα ή να χρησιμοποιούνται οχήματα τα οποία έχουν σοβαρά προβλήματα και είναι πεπαλαιωμένα σε μία τέτοια επιχείρηση. Επίσης, να χρησιμοποιηθεί όλος ο διαθέσιμος εξοπλισμός και να υπάρξουν εφεδρείες οι οποίες να χρησιμοποιηθούν με σαφές χρονοδιάγραμμα.
Παράλληλα, αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής εκ των εμπλεκομένων ενώσεων, η οποία σε συνεννόηση με την ομοσπονδία θα επιβλέπει όλες τις τρέχουσες εξελίξεις και τα προβλήματα και θα προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επίλυση αυτών».
Προφανώς, οι αστυνομικοί ποντάρουν και στην κόπωση των δραπετών, που αναγκάζονται να κινούνται, σύμφωνα με ίχνη που αφήνουν πίσω τους, αλλά και αντιστρόφως, οι κακοποιοί μπορεί να ελπίζουν και στην κόπωση των διωκτών τους, κρυμμένοι όσο μπορούν, ώστε να βρουν ευκαιρία να περάσουν από το αστυνομικό «δίχτυ». Το καλοκαίρι ευνοεί την παραμονή στην ύπαιθρο, για μέρες...
Ε. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass