Η «Λαϊκή Συσπείρωση» για τη μελέτη αστικής κινητικότητας

Δημοσίευση: 16 Οκτ 2015 11:48

Με αφορμή τη μελέτη αστικής κινητικότητας από τη δημοτική παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» σημειώνεται ότι «παρουσιάστηκε χθες Πέμπτη 15 Οκτώβρη 2015 στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λαρισαίων η β’ φάση της μελέτης αστικής κινητικότητας που αφορά τον γενικότερο σχεδιασμό της πόλης τα επόμενα χρόνια. Μια μελέτη που αποτυπώνει πλήρως τις επιδιώξεις της νυν δημοτικής αρχής που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και που εξυπηρετεί κατά βάση τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων σε διάφορους τομείς.

«Η σχετική μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΠΣΑ, εντάσσεται στο πρόγραμμα «Εξοικονόμησης Ενέργειας Λαρισαίων» με άξονα του επιχειρησιακού προγράμματος την «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» και εμπεριέχεται ως υποέργο 4 με τον τίτλο «Μελέτη Αστικής Κινητικότητας για το Δ. Λαρισαίων» (ΣΒΑΚ). Το ΣΒΑΚ αποτελεί «εργαλείο» ενός γενικότερου στρατηγικού σχεδιασμού της δημοτικής αρχής, που έχει ως στόχο μαζί με τις άλλες μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη (ΣΟΑΠ, Πολεοδομικής Ανασυγκρότησης, Μάρκετινγκ) να εξυπηρετήσει την στρατηγική του κεφαλαίου (τουριστικού, χονδρεμπορικού, μεσιτικού, εστίασης κ.α.) στην πόλη.

Η σύμπνοια που εκδηλώθηκε κατά την χθεσινή συνεδρίαση πάνω στο συγκεκριμένο σχέδιο από όλες τις παρατάξεις, πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης, αποδεικνύει την στρατηγική σύμπλευση τους στους σκοπούς της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Ως γνήσιοι υπηρέτες του κεφαλαίου η δημοτική αρχή αλλά και οι εκπρόσωποι των άλλων παρατάξεων (κκ Καραλαριώτου, Τζανακούλη, Νασιώκα, Διαμάντου) υπερασπίστηκαν τις βασικές γραμμές του σχεδίου, κάνοντας προτάσεις διαχειριστικού τύπου ή διευθετήσεις αστοχιών ή απουσία πρόνοιας για κάποια ζητήματα της μελέτης.

Μεταξύ άλλων το σχέδιο προβλέπει μια σειρά αλλαγών στην χωροταξία, στην κυκλοφορία των οχημάτων, στην ανάπλαση περιοχών, πεζοδρομήσεις κεντρικών οδών (όπως Μ. Αλεξάνδρου, Βενιζέλου και προοπτικά Κύπρου κτλ.), διαπλάτυνση πεζοδρομίων, δίκτυο ποδηλατοδρόμων, απαγόρευση κυκλοφορίας ΙΧ στο κέντρο, δημιουργία 3500 θέσεων μίσθωσης παρκινγκ, 1700 θέσεων ενοικίασης ποδηλάτων, σύστημα εσωτερικού δακτυλίου με μπάρες, κέντρο ελέγχου με κεντρικό σύστημα παρακολούθησης καμερών, κτλ.

Η δημοτική αρχή Λάρισας πιστή στις στοχεύσεις του «Καλλικράτη» που έχει μετατρέψει τους δήμους σε Α.Ε. και τους δημάρχους σε μάνατζερ για συμπράξεις με επιχειρηματίες, ανοίγει το δρόμο μέσα από αυτόν τον σχεδιασμό σε νέα πεδία κερδοφορίας που έχει ανάγκη σήμερα το κεφάλαιο να επενδύσει, για να ξεπεράσει την κρίση του. Εξάλλου που αλλού αποσκοπούν οι «πρόνοιες» της συγκεκριμένης μελέτης, όταν αναφέρονται στη δημιουργία ιδιωτικών παρκινγκ, σε σταθμούς ενοικίασης ποδηλάτων, σε πράσινες μετακινήσεις με χρήση εναλλακτικών καυσίμων των (ΜΜΜ) (βλέπε πράσινα λεωφορεία, ταξί κτλ), ή πχ οι πεζοδρομήσεις που θα επιφέρουν μεταβολές σε αξίες γης όπως και αλλαγές στη χρήση τους.

Αυτή η εξέλιξη θα αποδειχτεί επώδυνη για τους μικρούς ΕΒΕ της πόλης που όχι μόνο δεν θα αντέξουν στον ανταγωνισμό με τα μεγαθήρια που θα «ξεφυτρώνουν» γύρω τους, αλλά για πολλούς θα αποτελέσει την ταφόπλακα μιας και η φορολογία θα αυξηθεί από πλευράς δήμου, αλλά και τα ενοίκια και το κόστος διαβίωσης στις συγκεκριμένες περιοχές θα εκτιναχτούν. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι κατά την διάρκεια της συνεδρίασης εκθειάστηκε από την διεύθυνση του αστικού ΚΤΕΛ το σχέδιο της δημοτικής αρχής, καθώς προβλέπει την κυκλοφορία στο κέντρο μόνο αστικών λεωφορείων, ενώ παράλληλα εκφράστηκαν αντιρρήσεις από τη μεριά των ταξί που αποκλείονται.

Τα μεγάλα λόγια για βελτίωση στην ποιότητα ζωής των δημοτών μέσα από τα εκτεταμένα δίκτυα πεζών, ποδηλατοδρόμων κτλ αποτελούν κενό γράμμα, αφού βασικός στόχος του σχεδίου είναι η προσέλκυση επισκεπτών – πελατών στο κέντρο της πόλης, αλλά και περιμετρικά σε μεγάλους εμπορικούς χώρους (mall) και αθλητικές εγκαταστάσεις όπως το ΑΕΛ Αρένα κτλ.

Αυτή η φρασεολογία αποτελεί βέβαια και το απαραίτητο «τυράκι» για να αποσπάσουν την λαϊκή συναίνεση και να προχωρήσουν τα σχέδια που θέλει το κεφάλαιο και που η «αριστερή» δημοτική αρχή ανάλαβε να διεκπεραιώσει εξ’ ολοκλήρου, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά την «χρησιμότητά» της στο σύστημα. Εξάλλου δεν έχουν περάσει και πολλά χρόνια από τότε που και οι προκάτοχοί τους της ΝΔ, με ανάλογα επιχειρήματα απέσπασαν την λαϊκή συναίνεση για την παραχώρηση δημοτικών εκτάσεων στο μεγάλο κεφάλαιο (βλέπε γήπεδο Πηλαδάκη, ‘’Ξενία’’ στον όμιλο Δασκαλαντωνάκη κτλ).

            Βέβαια στο ΣΒΑΚ υπάρχουν και μακροπρόθεσμοι στόχοι, όπως η υπογείωση των σιδηροδρομικών γραμμών του ΟΣΕ που διασχίζουν τον αστικό ιστό και η αξιοποίηση εκτάσεων (στρατοπέδων) που βρίσκονται μέσα στην πόλη. Όπως ήταν φυσικό αυτά παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες και εφόσον το επιτρέψει η οικονομική συγκυρία της χώρας. Για άλλη μια φορά δηλαδή, χρόνια και ζωτικά αιτήματα για την πόλη και το λαό της, μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα και παραπέμπονται για το μέλλον.

Όλα αυτά δεν σημαίνουν βέβαια ότι μια μελέτη αστικής κινητικότητας δεν πρέπει να εκπονείται για τον μελλοντικό σχεδιασμό μιας πόλης. Όμως βασική παράμετρος για κάθε τέτοια μελέτη αποτελεί το κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο εκπονείται. Ανεξάρτητα από προθέσεις, θα εξυπηρετεί πάντα τους σκοπούς της κυρίαρχης τάξης, που σήμερα είναι το κεφάλαιο και η καπιταλιστική κερδοφορία. Για όλους αυτούς τους λόγους οι εκλεγμένοι με το ΚΚΕ δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης δεν θα ψηφίσουν ούτε τη Β΄ φάση της μελέτης, όπως δεν ψήφισαν και την Α΄.

Σχέδια και μελέτες σαν και αυτό, που αφορούν ζωτικούς κοινόχρηστους χώρους της πόλης, θα πρέπει να είναι ενταγμένα σε έναν συνολικότερο κεντρικό πολεοδομικό σχεδιασμό που θα αναβαθμίσει τον κοινωνικό χαρακτήρα των κοινόχρηστων χώρων, αποδίδοντας τους πραγματικά στο λαό μέσα από πραγματικά πολυλειτουργικές αναπλάσεις, που θα εξυπηρετούν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, τις λειτουργίες των νέων θεσμών εξουσίας, αλλά ταυτόχρονα την αειφορία και την νέα αισθητική. Εκεί που οι απαιτήσεις του κεφαλαίου για νέα πεδία κερδοφορίας θα σταματήσουν μέσα από τις αναγκαίες αλλαγές στο επίπεδο της οικονομίας και της εξουσίας, θα ανοίξει ο δρόμος για το νέο μοντέλο κοινωνικής πολεοδομίας, μέσα από την κοινωνικοποίηση της γης, για τη δημιουργία εντέλει του νέου μοντέλου πόλης».  

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass