Προβληματισμοί και προτάσεις για τα έργα στο Φρούριο

Δημοσίευση: 16 Οκτ 2015 13:40

Του αρχιτέκτονα Χρήστου Τσόκανου

Μια τοποθέτηση με αφορμή την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την βιοκλιματική ανάπλαση της περιοχής του λόφου του φρουρίου.

Η αναβάθμιση του δημόσιου χώρου στην σύγχρονη πολη πρέπει να έχει στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής.Ενα από τα εργαλεία υλοποίησης είναι η βιοκλιματική ανάπλαση ευρύτερων περιοχών.

Για την υλοποίηση αυτών των παρεμβάσεων απαιτείται ο εντοπισμός περιοχών (αστικές θερμικές νησίδες) με έντονη θερμική δυσφορία οφειλόμενησε παράγοντες ,όπως εκπομπή θερμότητας απ' τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες, έλλειψη πρασίνου, έντονη απορρόφηση ηλιακής ακτινοβολίας και αντανάκλαση της κλπ. . Οι περιοχές αυτές είναι κατά κανόνα ο κεντρικός τομέας της πόλης.

Στην περίπτωση της δήθεν βιοκλιματικής ανάπλασης της περιοχής του λόφου του φρουρίου έγινε αυθαίρετη επιλογή της περιοχής επέμβασης (όπως παραδέχτηκαν στο δημοτικό συμβούλιο)και εκπονήθηκε μια μελέτη με πολλές αστοχίες τόσο στις πολιτικές όσο και στις κατασκευαστικές επιλογές,με στρεβλές διαδικασίες στην εκπόνηση και έγκριση των μελετών.

Τα ερωτηματικά είναι πολλά:

Γιατί παρακάμφθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε ένα τόσο σημαντικό έργο?Γιατί δεν υπάρχει εγκεκριμένη στατική μελέτη ? Γιατί δεν την υπογράφει ο μελετητής ?(τη στιγμή που υπογράφει μέχρι και ο σχεδιαστής των αρχιτεκτονικών!!!!!!). όλα αυτά είναι νομότυπα, ηθικά όμως?

Γιατί εφαρμόζεται μια μελέτη που είναι ριζικά διαφορετική από την εγκεκριμένη από την αρχαιολογία και αρχιτεκτονική επιτροπή? (ούτε ΝΟΜΙΜΟ ούτε ΗΘΙΚΟ απλώς ΠΑΡΑΝΟΜΟ).

Γιατίκατευθύνονται τόσοιπόροι με στόχο την μείωση της θερμοκρασίας (sic) στο φρούριο και αγνοήθηκε η ευρύτερη περιοχή του κέντρου πουπαρουσιάζει έντονα το φαινόμενο της θερμικής νησίδας? Η δικαιολογία ότι έτσι χρηματοδοτήθηκε η ανάπλαση της περιοχής είναι έωληγιατί θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί με ηπιότερες επεμβάσεις, όπως 2 πιλοτικά έργα που κατασκευαστήκαν : Πάρκο ΦΛΟΙΣΒΟΥ Π. ΦΑΛΗΡΟ ( μείωση κατ 4οC) . 2ον:οδ.ΑΓ.ΙΩΑΝΝΟΥ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ με ψυχρά υλικά &φύτευση. Επίσης ο κεντρικός τομέας πόλεων όπως ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ( 105.000m2),Δ. ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ (60.000 m2), ΘΗΒΑ (21.000 m2), ΣΕΡΡΕΣ (14 οικοδομικά τετράγωνα)κλπέχουν ενταχτεί σε προγράμματα βιοκλιματικής αναβάθμισης.

Και ορισμένες απορίες σχετικά με την μελέτη:

Έχει εκτιμηθεί η περιβαλλοντική συμπεριφορά των μεταλλικών κατασκευών (σκουρόχρωμο χρώμα βαφής μη αποδεκτό από τις προδιαγραφές ,τόνοι μετάλλου που θα θερμαίνονται σε υψηλές θερμοκρασίες ,τοποθέτηση δεκάδων μεταλλικών απολήξεων   στο υψηλότερο σημείο της πόλης με απρόβλεπτη συμπεριφορά σε πτώση κεραυνών )

Έχει εκτιμηθεί εάν θα υπάρχει ηχητική ρύπανση από τον θόρυβο του ανέμου ανάμεσα από τα σκίαστρα?

Έχει εκτιμηθεί το φαινόμενο της θάμπωσης από την χρήσημόνολευκώνεπιφανειών σε όλη την επιφάνεια ανάπλασης?

Τι σκίαση προσφέρουν στο δρόμο του ΑΓ.ΑΧΙΛΛΕΙΟΥ (ανάμεσα στα δέντρα) και ποια η χρησιμότητα πχ. της σκίασης στο συγκεκριμένο κομμάτι τον χειμώνα?.

Τα σκίαστρα στην Μ.ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ ρίχνουν τη σκιά είτε στο πάρκο είτε στον αρχαιολογικό χώρο και στο συγκεκριμένο τμήμα (έκτασης περίπου 1500 m2 ) υπάρχουν θέσεις για 15 δένδρα( 1 κάθε 150,00 m2 )Να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με την μελέτη το πράσινο αυξάνεται μόνο κατά 7%.

Όσον αφορά τις προτάσεις η μόνη αντιπρόταση είναι: αποξήλωση των τμημάτων που αγκαλιάζουν το αρχαίο θέατρο και το άλογο και αντικατάσταση τους με ελαφρότερες κατασκευές με περισσότερη φύτευση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass