Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΚΗΝΕΣ ΘΡΙΛΕΡ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΔΑΣΟΦΥΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΛΑΘΡΟΫΛΟΤΟΜΟΥΣ ΣΕ ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Κυνηγητό με τσεκούρια και αλυσοπρίονα στα δάση

* «Τα περιστατικά βίας εναντίον των δασικών υπαλλήλων λαμβάνουν διαστάσεις πρωτόγνωρες για τα δασικά δεδομένα…», αναφέρουν στην «Ε» δασοφύλακες

Δημοσίευση: 03 Νοε 2015 0:45

Της Λένας Κισσάβου

Σκηνές θρίλερ, κυνηγητού με τσεκούρια και αλυσοπρίονα, διαδραματίζονται όλο και πιο συχνά στη δασική περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Λάρισας, με λαθροϋλοτόμους να απειλούν τους δασοφύλακες.

Τα φαινόμενα αυτά έχουν πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, τα τελευταία χρόνια, ενώ όλο και εντείνονται, με τους ανθρώπους που παρανομούν να παρουσιάζουν συμπεριφορές έξω από τα όρια της ανθρώπινης λογικής και με «κανιβαλικές διαθέσεις»!

Πρόκειται για σκηνές απίστευτης σκληρότητας, με αδίστακτα άτομα να κρατούν στα χέρια τους «φονικά όπλα» και να γίνονται θηρία ανήμερα μπροστά σε ό,τι τους εμποδίζει να δράσουν.

Σκηνές που μοιάζουν να έχουν βγει από κινηματογραφική ταινία, αλλά είναι η σημερινή πραγματικότητα, κατά την οποία οι άνθρωποι έχουν χάσει κάθε έννοια ορίου, μοιάζοντας περισσότερο με αγρίμια.

«Ξέρεις τι σημαίνει να ελέγχεις μια δασική περιοχή τεράστιας έκτασης μόνος σου, τα βράδια και να αντιμετωπίζεις λαθροϋλοτόμους να σε απειλούν με το τσεκούρι και τα αλυσοπρίονα για να μην τους καταγγείλεις;», μας είπε δασοφύλακας του Δασαρχείου Λάρισας, που καθημερινά όταν πηγαίνει στη δουλειά, δεν είναι σίγουρος πλέον ότι θα γυρίσει ακέραιος! Σαν να πάει σε πόλεμο και να απειλείται η ζωή του, χωρίς απ’ την άλλη να είναι εξοπλισμένος ο ίδιος, με τα μέσα που θα τον βοηθήσουν να αντεπεξέλθει στο καθήκον του.

«Χωρίς οχήματα, χωρίς καν διακριτικά σήματα ή έστω στολές, που να μαρτυρούν την ταυτότητά μας, για τον έλεγχο που διενεργούμε στις δασικές περιοχές, οι άνθρωποι μας κοιτούν δύσπιστα και μας επιτίθενται…», αναφέρει, ενώ υποστηρίζει επίσης: «Από τη μία η οικονομική κρίση προκάλεσε αύξηση κρουσμάτων λαθροϋλοτομίας και λαθροθηρίας με αυτούς που παρανομούν να γίνονται όλο και πιο αδίστακτοι μπροστά σε καταστάσεις σύλληψής τους, ενώ απ’ την άλλη

οι δασοφύλακες όλο και αποδυναμώνονται όταν το κράτος λόγω οικονομίας τους «αφοπλίζει» με περικοπές λειτουργίας των δασαρχείων, μένοντας χωρίς αυτοκίνητα να κινηθούν, χωρίς προσωπικό να ενισχυθεί η προστασία των δασών…».

Η συζήτηση έγινε με αφορμή πρόσφατο περιστατικό που εξελίχθηκε στην Καλαμπάκα, κατά το οποίο λαθροϋλοτόμοι ξυλοκόπησαν υπάλληλο του δασαρχείου Καλαμπάκας και σύμφωνα με πληροφορίες

του επιτέθηκαν αρχικά φραστικά, γιατί υπέβαλε εναντίον τους μήνυση για παράνομη υλοτομία και στη συνέχεια χειροδίκησαν εναντίον του.

Ο Σύλλογος Δασοφυλάκων Κεντρικής Ελλάδας, καταγγέλλει αυτή την επίθεση λαθροϋλοτόμων εναντίον συναδέλφου τους και ομόφωνα εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του σε όλους τους δασοφύλακες, που όπως τονίζει: «πιστοί στο καθήκον τους, στο Σύνταγμα και τους Νόμους του Κράτους, τους οποίους ορκίστηκαν να υπηρετούν, δέχτηκαν τη βαρβαρότητα και την ανανδρία λαθροϋλοτόμων, οι οποίοι τους εξύβρισαν, τους απείλησαν και τους προπηλάκισαν με σκοπό την τρομοκράτησή τους, κατά τη διάρκεια διαδικασίας δημοπρασίας κατασχεθέντων δασικών προϊόντων και μάλιστα μπροστά στο Δασαρχείο Καλαμπάκας.

Η υπόθεση έχει ήδη πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης, αφού μετά από κλήση των συναδέλφων, κινητοποιήθηκε το τοπικό Α.Τ. και κατατέθηκε έγκληση κατά των δραστών για τις πράξεις που έλαβαν χώρα εναντίον τους. Η δίκη του ενός εκ των δραστών, -αφού ο έτερος κατηγορούμενος διαφεύγει ακόμα της σύλληψης- που έγινε χθες και τιμωρήθηκε με μόλις ένα χρόνο φυλάκισης και μάλιστα με 2ετή αναστολή, μας αφήνει όλους μας μια έντονη πικρία για την αντιμετώπισή μας από το Ελληνικό Κράτος.

Έχουμε απεριόριστη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη, την οποία άλλωστε έχουμε ορκιστεί να υπηρετούμε, αλλά τέτοιες αποφάσεις μας δημιουργούν έντονο αίσθημα ανασφάλειας και μας τρομάζουν για τα χειρότερα. Ελπίζουμε να διαψευστούμε.

Είναι πλέον φανερό ότι τα περιστατικά βίας εναντίον των δασικών υπαλλήλων λαμβάνουν διαστάσεις πρωτόγνωρες για τα δασικά δεδομένα. Οι Δασοφύλακες προσπαθούμε νυχθημερόν να προστατέψουμε τη δημόσια περιουσία, εργαζόμενοι κάτω από ειδικές, ιδιαίτερα δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες.

Εργαζόμενοι καθ' όλο το εικοσιτετράωρο, με κίνδυνο της σωματικής μας ακεραιότητας και της ίδιας μας της ζωής πολλές φορές, με αμοιβές ανάλογες της κρίσης που διέρχεται η χώρα μας, συνεχίζουμε να προσφέρουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και την προστασία του Δασικού και Αγροτικού περιβάλλοντος της πατρίδας μας.

Κάνουμε έκκληση προς όλους τους υγιείς φορείς του τόπου μας αλλά κυρίως σε κάθε φιλόνομο, φιλότιμο και ηθικό πολίτη, να γίνουν αρωγοί σ' αυτή μας την προσπάθεια, ώστε να εξαλειφθούν τα φαινόμενα παράνομης υλοτομίας, λαθροθηρίας, καταπάτησης και εν γένει υποβάθμισης του δασικού οικοσυστήματός μας, το οποίο δεν μας ανήκει αλλά το έχουμε δανειστεί από τις επόμενες γενιές».

Gallery άρθρου