Η «Λαϊκή Συσπείρωση» για τη διαχείριση απορριμμάτων στο δήμο Λαρισαίων

Δημοσίευση: 03 Νοε 2015 14:57

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» του δήμου Λαρισαίων, με το αφορμή το θέμα της διαχείριση των στερεών αποβλήτων, σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής: «Με τον Τοπικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΤΣΔΑ) που ψήφισαν από κοινού στο πρόσφατο Δ.Σ. η δημοτική αρχή Λάρισας που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και όλες οι άλλες παρατάξεις, πλην Λαϊκής Συσπείρωσης, εξυπηρετούνται τα συμφέροντα του κεφαλαίου σε βάρος του λαού. Το ΤΣΔ εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης φοροεπιδρομής υπέρ των αναγκών του κεφαλαίου, που κλιμακώνει σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και που ανέλαβε να εξειδικεύσει η δημοτική αρχή Λάρισας πιστή στις κεντρικές πολιτικές κατευθύνσεις κυβέρνησης – κεφαλαίου – Ε.Ε. Όσοι ομνύουν (βλέπε δημοτική αρχή κ.α.) υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα ως πυλώνα υλοποίησης του ΤΣΔ κοροϊδεύουν τον κόσμο, αφού πολύ καλά γνωρίζουν ότι η απαγόρευση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού θα οδηγήσει στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας κεντρικών και αποκεντρωμένων εγκαταστάσεων διαχείρισης, πρακτική που κυριαρχεί και σήμερα (ΚΔΑΥ).

Αποπροσανατολίζει και εξαπατά η δημοτική αρχή Λάρισας όταν μιλάει για μείωση των δημοτικών τελών που θα προκαλέσει η προωθούμενη υλοποίηση του (ΤΣΔΑ). Αποσιωπάται ότι με το ΤΣΔ:

  1. Θωρακίζεται και νομοθετικά η ιδιωτικοποίηση και κατοχυρώνεται η συμμετοχή ιδιωτικών φορέων και στη συλλογή των δημοτικών αποβλήτων σε όλα τα επίπεδα της επεξεργασίας και διάθεσης των δημοτικών αποβλήτων.
  2. Με βάση την ψευδεπίγραφη αρχή "ο ρυπαίνων πληρώνει", ισχυροποιείται η "ανταποδοτικότητα" των υπηρεσιών καθαριότητας. Εξαπολύεται μια παραπέρα επίθεση στο λεηλατημένο εισόδημα της λαϊκής οικογένειας μέσω των Ευρωενωσιακής έμπνευσης «οικονομικών εργαλείων», όπως είναι το «τέλος ταφής», το νέο αυτό χαράτσι που από τα 35 ευρώ ανά τόνο το 2016, θα φτάσει τα 60 ευρώ ανά τόνο το 2021, το σύστημα «πληρώνω όσο πετάω», η «διευρυμένη ευθύνη παραγωγού», διάφοροι άλλοι «περιβαλλοντικοί φόροι». Το μέτρο αυτό πριμοδοτεί προκλητικά τη μηχανική επεξεργασία και την καύση των σύμμεικτων αποβλήτων, πεδίο επενδύσεων και κερδοφορίας για το κεφάλαιο στο επόμενο διάστημα, σε βάρος της υγειονομικής ταφής, μεθόδου κατά πολύ οικονομικότερης και τεχνικά πιο προσιτής στις υπηρεσίες των δήμων και των οικείων ΦΟΔΣΑ.
  3. Προβλέπεται η δημιουργία «Πράσινων Σημείων» με κεντρικούς δημόσιους πόρους σε Γιάννουλη, Αμαξοστάσιο, Μεζούρλο, μεταξύ άλλων και των εναλλακτικών ρευμάτων αποβλήτων (ηλεκτρικός και ηλεκτρονικός εξοπλισμός, συσσωρευτές, καμένα ελαιολιπαντικά, λάστιχα οχημάτων, απόβλητα συσκευασιών κ.ά.). Στο ΤΣΔ ρητά ορίζεται, μεταξύ άλλων, ως ειδικός στόχος, «η ένταξη των πράσινων σημείων και των ΚΑΕΔΙΣΠ [σ.σ.: Κέντρα Ανακύκλωσης Εκπαίδευσης για την Διαλογή στην Πηγή] στην εναλλακτική διαχείριση». Σημειώνεται ότι υπεύθυνες για τη συνολική διαχείριση των πιο πάνω αποβλήτων είναι οι εταιρείες που παράγουν ή διακινούν τα αντίστοιχα προϊόντα, με πόρους που έχουν ήδη εισπράξει από τα λαϊκά, κυρίως, στρώματα κατά την πώληση των προϊόντων αυτών, ενσωματώνοντας ήδη στην τιμή και το κόστος αυτής της δραστηριότητας.

Οι θέσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Λαρισαίων:

Βασική μας θέση είναι ότι η διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα, μόνο στο πλαίσιο ενός άλλου, ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης, με λαϊκή εξουσία και οικονομία, μπορεί να εξασφαλιστεί. Τέτοιες προϋποθέσεις είναι: Ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός, ο ενιαίος κρατικός φορέας κατασκευών που θα υλοποιεί φιλολαϊκά έργα, η κοινωνική κρατική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, η κρατική ιδιοκτησία στη γη και στις τεχνικές υποδομές, ο εργατικός-λαϊκός έλεγχος, η εργατική λαϊκή εξουσία. Για να ανοίξουμε αυτόν τον ελπιδοφόρο δρόμο ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών παλεύουμε σήμερα για τη βελτίωση των όρων αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης, της ποιότητας ζωής των εργαζομένων, προβάλλοντας ένα ριζοσπαστικό πλαίσιο αιτημάτων για άμεση διεκδίκηση και πάλη και στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, με προμετωπίδα:

  • Τον αποκλεισμό της ιδιωτικοποίησης.
  • Την απόλυτη διασφάλιση όλων των εργαζόμενων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
  • Τη μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων, την προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, περιλαμβανομένης και της κομποστοποίησης του οργανικού κλάσματος, σε συνδυασμό με το δραστικό περιορισμό του ρεύματος των σύμμεικτων ΑΣΑ.
  • Την ορθολογική μεταφορά των ΑΣΑ μέσω σταθμών μεταφόρτωσης, περιλαμβανομένης και της θαλάσσιας μεταφοράς. 
  • Την πλήρη αποκατάσταση των εκατοντάδων μεγάλων ανεξέλεγκτων χωματερών και όχι την απλή επιχωμάτωσή τους, όπως έχει γίνει στις περισσότερες περιπτώσεις.
  • Τη δίκαιη και τεκμηριωμένη χωροθέτηση των υποδομών με γνωστά από πριν κριτήρια, που θα λαμβάνουν υπόψιν την ισόρροπη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών». 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass