ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

"Κάτω τα χέρια από το ελληνικό κρασί"

* Με αφορμή την ενδεχόμενη φορολόγησή του

Δημοσίευση: 20 Νοε 2015 0:51
Να προστατευτεί το ελληνικό κρασί ζητά από την κυβέρνηση ο πρόεδρος του Οινοποιείου Τυρνάβου κ. Αγ. Ραψανιώνης Να προστατευτεί το ελληνικό κρασί ζητά από την κυβέρνηση ο πρόεδρος του Οινοποιείου Τυρνάβου κ. Αγ. Ραψανιώνης

 

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Άμεση υπήρξε η αντίδραση του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, αναφορικά με την επιβολή φόρου στα ελληνικά κρασιά.

Σε σκληρή ανακοίνωση που υπογράφει εκ μέρους της διοίκησης ο πρόεδρος του συνεταιρισμού κ. Αγησίλαος Ραψανιώτης σημειώνεται ότι σε μια εποχή που η επιχειρηματικότητα πλήττεται καθημερινά και ο αγροτικός τομέας αποτελεί ένα από τα τελευταία κάστρα άμυνας της Εθνικής οικονομίας, έρχεται αυτή η αιφνιδιαστική πρόθεση του Υπουργείου Οικονομικών να επιβάλει Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί.

Ο κ. Ραψανιώτης αναφέρει επίσης ότι ο κλάδος της Ελληνικής Οινοποιίας προσπαθεί απεγνωσμένα να διατηρηθεί ενεργός και αποτελεσματικός παρά τις έντονες πιέσεις που δέχεται από φθηνά και υποβαθμισμένα ποιοτικά προϊόντα που εισάγονται από όμορες χώρες. Τα τελευταία χρόνια και μετά από πολλές προσπάθειες καταφέραμε να βελτιώσουμε την ποιότητα και την εικόνα των προϊόντων μας και να κατατάξουμε τα ελληνικά κρασιά ως ίσα ανάμεσα στα επώνυμα ξένα.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ακόμα ότι «η οινοποιία είναι αδιάρρηκτα συνδεδεμένη με την αμπελοκαλλιέργεια που αφορά ένα μεγάλο τμήμα του πρωτογενούς τομέα. Εάν βληθεί η οινοποιία τότε μοιραία βάλλεται και η αμπελοκαλλιέργεια.

Επίσης, το κρασί είναι ένα προϊόν γεωργικής προέλευσης και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής ιστορίας, κουλτούρας και διατροφής.

Τα προηγούμενα χρόνια ο κλάδος της Ελληνικής Οινοποιίας αποτελούσε μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας. Σήμερα, το μακροοικονομικό περιβάλλον έχει καταστεί τόσο ασταθές σε βαθμό που δυσχεραίνει το έργο των επιχειρήσεων.

Το κρασί ήταν πάντοτε ένα προϊόν λαϊκής κατανάλωσης και όχι ένα προϊόν της καταναλωτικής ελίτ.

Ο κλάδος απασχολεί περί τους 7.500 εργαζόμενους και έμμεσα σχετίζεται και συντηρεί περισσότερα από 80 επαγγέλματα.

Καμία οινοπαραγωγός ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει επιβάλει φόρο στο κρασί».

Η ΠΙΘΑΝΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Όπως σημειώνει ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου, μια πιθανή φορολογία θα μειώσει δραστικά την κατανάλωση άρα μοιραία θα μειωθούν και τα έσοδα του κράτους (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, εργοδοτικές εισφορές, κ.λπ.).

Επίσης θα αυξηθεί η τελική τιμή προς τον καταναλωτή και κατ' επέκταση θα υπάρξει μετακύληση της κατανάλωσης σε προϊόντα χαμηλότερης ποιότητας.

Θα ενισχυθεί η παρανομία και η διακίνηση ανεξέλεγκτων προϊόντων.

Θα εξολοθρεύσει την ήδη πληττόμενη αμπελουργία.

Τέλος ο πρόεδρος του συνεταιρισμού κ. Αγησίλαος Ραψανιώτης υποστηρίζει ότι η «πολιτεία θα πρέπει να προασπίσει τον κλάδο της οινοποιίας, ένα μεγάλο ποσοστό του οποίου αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τον στυλοβάτη της ελληνικής οικονομίας.

Η οποιαδήποτε επιβολή φόρου, θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην επιβίωση αυτών των επιχειρήσεων που θα δουν τους τζίρους τους να κατακρημνίζονται.

Δυστυχώς και σήμερα επιβεβαιώνεται πλήρως η πικρή διαπίστωση των προηγουμένων γενεών ότι η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της, αντί της προσήλωσης στην εθνική προσπάθεια, που η συγκυρία απαιτεί».

ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ

Έκτακτη σύσκεψη στον Τύρναβο

Τη δυσαρέσκεια και την αντίθεσή της στην επιβολή φόρου έστω και μειωμένου από τις αρχικές προθέσεις της κυβέρνησης, στο κρασί, εκφράζει η δημοτική αρχή Τυρνάβου, με χθεσινοβραδινή δήλωση του δημάρχου κ. Παναγιώτη Σαρχώση στην «Ε».

Η επιβολή φόρου σε ένα προϊόν που είναι χαρακτηρισμένο αγροτικό βάζει στο στόχαστρο όλη την παραγωγική διαδικασία της αμπελοκαλλιέργειας.

Για την τοπική κοινωνία του Δήμου Τυρνάβου η αμπελοκαλλιέργεια και τα προϊόντα της είναι ο βασικός της πλούτος και αποτελεί πηγή βασικού εισοδήματος για πολλά νοικοκυριά.

Οι πολίτες του Δήμου Τυρνάβου διαχρονικά επενδύουν και παράγουν στον πρωτογενή τομέα. Ένας τομέας που αποδεδειγμένα σε καιρό κρίσης χρειάζεται στήριξη.

Και ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Παναγιώτης Σαρχώσης καταλήγει στην «Ε»: «Θεωρούμε ότι η επιβολή φόρου στο κρασί αποτελεί αντιαναπτυξιακή επιβολή».

Ο Δήμος Τυρνάβου, οι συνεταιρισμοί της περιοχής, οι οινοποιοί, οι αμπελουργοί και οι φορείς του πόλης σε σύσκεψη σήμερα Παρασκευή στις 8.30 το πρωί στο δημαρχείο Τυρνάβου θα συγκεντρωθούν και θα αποφασίσουν τις περαιτέρω κινήσεις κατά της επιβολής φόρου στο κρασί.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass