Η ΕΑΛ για την αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ.

Δημοσίευση: 20 Νοε 2015 17:01 | Τελευταία ενημέρωση: 21 Ιουν 2016 23:20

Πραγματοποιήθηκε την 19-11-2015 στο Αστυνομικό Μέγαρο Λάρισας, διεξοδική παρουσίαση της αναδιάταξης των Αστυνομικών Υπηρεσιών της Θεσσαλίας ,παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Αναγνωστακη Δημήτριου και των Αντιστρατήγων κ.κ. Κατριαδακη και Σοφιου, Επιτελάρχη Α.Ε.Α. και Επιθεωρητού Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος αντίστοιχα.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της Ενωσης Αστυνομικών Λάρισας «δόθηκε υπόσχεση σε σχετικό μας ερώτημα, ότι ουδείς συνάδελφος θα μετακινηθεί παρά τη θέλησή του από τον τόπο κατοικίας του λόγω κατάργησης της Υπηρεσίας όπου υπηρετεί. Καταγγέλθηκε εκ’ μέρους μας οι κατάργηση των 6700 κενών οργανικών θέσεων Αστυφυλάκων, κατ’ εφαρμογή του νόμου Δένδια, που έχει ως αποτέλεσμα η Λάρισα να έχει μόλις (7) κενές θέσεις αντί των (115) που θα έπρεπε! Υπογραμμίσαμε επίσης ότι πρώτα θα έπρεπε να βρεθεί ο κατάλληλος υλικοτεχνικός εξοπλισμός, ειδικά όσον αφορά τα οχήματα, να γίνουν ενέργειες μείωσης των πάρεργων π.χ. επιδόσεις, καθώς και του τέρατος της, ηλεκτρονικής πλέον, γραφειοκρατίας. Ενημερωθήκαμε ότι όσον αφορά τα περιπολικά είναι σε εξέλιξη η διαδικασία αποδοχής δωρεάς (5.000) οχημάτων από τη κυβέρνηση της Ν. Κορέας. Για τα πάρεργα έχει ξεκινήσει ένας διάλογος , ειδικά όσον αφορά τις επιδόσεις, ενώ προχωρά η νομική εφαρμογή της μη κλήτευσης των αστυνομικών για θέματα ελάσσονος σημασίας όπως π.χ. στα ακροατήρια των μονομελών πλημμελειοδικείων.

Όσον αφορά τη Δ.Α.Λάρισας ειπώθηκαν τα εξής:

1.Προτείνεται η κατάργηση των Τ.Π.Δ.Μ. Ελασσόνας και Γόννων και η ενσωμάτωσή τους στο Α.Τ.Ελασσόνας και στο Α.Τ.Τεμπών αντίστοιχα, το οποίο προκύπτει από τη μετεγκατάσταση του Α.Τ.Ραψάνης στον Ευαγγελισμό. Από το Σωματείο μας έγινε θετικά δεκτή η μετεγκατάσταση του Α.Τ.Ραψάνης, πλην όμως δηλώσαμε κάθετα αντίθετοι στην κατάργηση των δύο Τ.Π.Δ.Μ., τα οποία παρά την αφαίμαξη προσωπικού που έχουν υποστεί, προσφέρουν σοβαρές και εξειδικευμένες υπηρεσίες στα ζητήματα των μεταναστευτικών ροών, οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα μας φανούν πολύ χρήσιμες στο άμεσο μέλλον. Θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι δεν είναι δυνατόν την ώρα που το μεταναστευτικό είναι το νούμερο ένα ζήτημα πανευρωπαϊκά, εμείς να διαλύουμε εξειδικευμένες στο θέμα αυτό Υπηρεσίες.

2.Προτείνεται η κατάργηση των Α.Τ.Λιβαδίου και Τ.Τ.Ελασσόνας και η ενσωμάτωση αυτών στο Α.Τ.Ελασσόνας. Από το Σωματείο μας έγινε καταρχήν δεκτή η πρόταση με βασικές προϋποθέσεις ότι: α) Θα εκπέμπονται καθημερινά περιπολίες, κανονικά επανδρωμένες σε όλες τις βάρδιες στην περιοχή ευθύνης του πρώην Α.Τ.Λιβαδίου και β) Θα γίνουν απόλυτα σεβαστές οι επιλογές του προσωπικού σχετικά με την επανατοποθέτησή τους. Οι δύο αυτές προϋποθέσεις έγιναν άμεσα αποδεκτές από τους εκπροσώπους της φυσικής και πολιτικής μας Ηγεσίας.

3.Προτείνεται η μετατροπή του Τ.Δ.Ν.Λάρισας σε γραφείο Δίωξης Ναρκωτικών και η ένταξή του στη διάρθρωση της Υ.Α.Λάρισας. Το Σωματείο μας εξέφρασε την πλήρη και έντονη αντίθεσή του σε αυτή την προοπτική. Τονίστηκε ιδιαίτερα ότι η Δίωξη Ναρκωτικών είναι η προμετωπίδα των ειδικών Υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. Υπηρετούν σε αυτή συνάδελφοι οι οποίοι έχουν βάλει το υπηρεσιακό καθήκον ακόμη και πάνω από τις οικογενειακές τους υποχρεώσεις και ότι δε μπορούμε να μιλάμε για πόλεμο κατά της μάστιγας των ναρκωτικών και αντί να αναβαθμίζουμε, να υποβαθμίζουμε τις Υπηρεσίες Διώξεως. Η επιχειρηματολογία της ενιαίας Διοίκησης αλλά και της εξοικονόμησης προσωπικού από τη γραμματεία του Τ.Δ.Ν., είναι αν μη τι άλλο αστείες ,γιατί ούτως η άλλως οι εν λόγω Υπηρεσίες ,ήδη υπάγονται ιεραρχικά στους Διοικητές των Υ.Α. και ακόμα και ως γραφείο ναρκωτικών θα χρειάζεται κάποιους συναδέλφους για τη διοικητική του υποστήριξη!

4.Τέλος προτείνεται η κατάργηση των Α’ και Β’ Α.Τ.Λάρισας, η δημιουργία ενός ενιαίου Α.Τ.Λάρισας, το οποίο θα αστυνομεύει ολόκληρο τον Καλλικρατικό Δήμο Λαρισαίων. Ταυτόχρονα προτείνεται η δημιουργία του Τμήματος Άμεσης Δράσης Λάρισας με την ίδια εδαφική αρμοδιότητα. Εκ μέρους μας δηλώσαμε ευθύς εξ΄αρχής αντίθετοι με αυτό το σχεδιασμό και με βασικά επιχειρήματα αποδομήσαμε τους σαθρούς λόγους που προέβαλε η Υπηρεσία ως αναγκαίους για τον προαναφερόμενο σχεδιασμό. Δώσαμε να καταλάβουν άπαντες ότι ένας τεράστιος εδαφικά και πληθυσμιακά Δήμος όπως αυτός της Λάρισας, δεν είναι δυνατόν να αστυνομευθεί από ένα Α.Τ. το οποίο θα καταστεί μία ακόμη επιτελική Υπηρεσία που θα εξυπηρετεί κατά βάση, γραφειοκρατικές ανάγκες. Η δε ταυτόχρονη ίδρυση του Τμ.Αμ.Δράσης με την ίδια ακριβώς εδαφική αρμοδιότητα, εκτός του ότι θα επιφέρει τεράστιες ενδουπηρεσιακές δυσκολίες, δεν εξοικονομεί σε καμία περίπτωση προσωπικό, ενώ αντίθετα θα απογυμνώσει άλλες Υπηρεσίες με ότι αυτό συνεπάγεται. Τονίστηκε ιδιαίτερα ότι τα υπάρχοντα Α’ και Β’ Α.Τ.Λάρισας, παράγουν πλήρη κύκλο εργασιών. Η Λάρισα δεν έχει ανάγκη από βαρύγδουπους τίτλους Ειδικών Υπηρεσιών. Το μόνο που χρειάζεται είναι ανακατανομή της εδαφικής αρμοδιότητας των δύο υφισταμένων Αστυνομικών Τμημάτων. Ευπρόσδεκτη η δημιουργία νέων Υπηρεσιών αρκεί να συνοδεύεται από άνοιγμα οργανικών θέσεων και να μη γίνεται «εκ των έσω».

   Θα περιμέναμε από το Δήμο Λαρισαίων που έχει σχεδόν το 80% του πληθυσμού της Περιφ. Ενότητας Λάρισας, να είχε στείλει τουλάχιστον κάποιο εκπρόσωπο του, όπως και από το Δήμο Κιλελέρ. Ταπεινή μας άποψη είναι ότι η Ασφάλεια του πολίτη μας αφορά όλους και δε πρέπει να γίνεται σημείο αναφοράς μόνο όταν γίνει κάποιο κακό.

   Ως ¨Ένωση Αστυνομικών Λάρισας θα εξαντλήσουμε όλες μας τις δυνατότητες ώστε το σχέδιο αυτό να γίνει εφαλτήριο λύσεων και όχι να συσσωρεύσει επιπλέον προβλήματα στο πολύπαθο οργανισμό της Ελληνικής Αστυνομίας. Μοναδικοί μας γνώμονες σε αυτή μας τη προσπάθεια είναι και θα παραμείνουν το δίκαιο, ο Συνάδελφος και η ασφάλεια των Συμπολιτών μας» καταλήγει η ΕΑΛ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass