ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ 44ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Οκτώ χρόνια για τις «μαϊμού» μετοχές

Δημοσίευση: 12 Δεκ 2015 1:26

 

Μια ιστορία βγαλμένη από το πρόσφατο παρελθόν της ελληνικής καθημερινότητας που ήταν γεμάτο από χρηματιστηριακή δράση αλλά και από τυχοδιώκτες που εκμεταλλεύονταν τις συνθήκες και δρούσαν παράνομα με μοναδικό στόχο το εύκολο κέρδος, ήρθε χθες στην επιφάνεια. Στο Δικαστικό Μέγαρο της Λάρισας καταδικάστηκε ένας 44χρονος σε 8 χρόνια κάθειρξη καθώς αποδείχθηκε πως ήταν ένας από αυτούς.

Ο δράστης ως ιδρυτής- μεγαλομέτοχος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος δύο ανώνυμων εταιριών διαχείρισης κεφαλαίων προωθούσε συστηματικά σε επενδυτές «δήθεν επενδυτικές ευκαιρίες» οι οποίες φυσικά και δεν υπήρχαν. Έβρισκε πολίτες που επιθυμούσαν να κάνουν επενδύσεις και τους πλησίαζε παρουσιάζοντας τις εταιρίες ως νόμιμες, φερέγγυες και αξιόπιστες από το 2008 ως και το 2010. Παράλληλα τους τόνιζε πως τα χρήματα του μετοχικού αυτού σχήματος ασφαλίζονται σε ξένη μεγάλη εταιρία ενώ τους προσκόμιζε και τη σύμβαση απαγόρευσης διπλής φορολόγησης κεφαλαίων μεταξύ Ελλάδας και Λουξεμβούργου. Ακόμα τους παρουσίαζε ότι η εταιρία ήταν κερδοφόρα και τους διασφάλιζε δήθεν την άμεση επιστροφή ολόκληρου του κεφαλαίου επένδυσης σε περίπτωση απαίτησης. Από αυτές τις διαδικασίες μάζεψε αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Και ενώ τα θύματα ανέμεναν καρπούς από τις επενδύσεις τους κάτι τέτοιο δεν έγινε καθώς η αλήθεια ήταν πολύ διαφορετική από αυτήν που πίστευαν ως τότε. Οι δύο εταιρίες με έδρα το Λουξεμβούργο και την Ελβετία αντίστοιχα δεν είχαν αδειοδοτηθεί για να παρέχουν επενδυτικές υπηρεσίες στην Ελλάδα, ούτε εποπτεύονταν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Δεν είχαν δικά τους περιουσιακά στοιχεία, οργάνωση ούτε και υποδομή επιχειρήσεων παροχής τέτοιων υπηρεσιών ενώ όσες μετοχές τους ανταποκρίνονταν σε πραγματική αύξηση κεφαλαίου ήταν μηδενικής αξίας και είχαν δημιουργηθεί από τον ίδιο με σκοπό να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες. Μάλιστα στις δύο αυτές εταιρίες είχαν βεβαιωθεί πρόστιμα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Επί της ουσίας οι τίτλοι που χορηγούσαν στους επενδυτές ήταν απλά έγγραφα που είχε κατασκευάσει ο ίδιος ο δράστης και δεν ανταποκρίνονταν σε πραγματικές μετοχές. Έπειτα ακολούθησαν οι μηνύσεις και τον λόγο πήρε η δικαιοσύνη…

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδίκασε τον 44χρονο και παράλληλα με τα οκτώ χρόνια κάθειρξης του επέβαλε αποστέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για τρία χρόνια ενώ αποφάνθηκε πως η τυχόν έφεση που θα ασκηθεί να μην έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.

Οι πράξεις για τις οποίες κρίθηκε ένοχος ήταν της πλαστογραφίας με χρήση από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με σκοπό το όφελος με βλάβη τρίτου που υπερβαίνει το ποσό των 15.000 ευρώ από πρόσωπο που διαπράττει πλαστογραφίες κατ’ επάγγελμα και της απάτης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση συνολικού οφέλους και ζημίας άνω των 15.000 αλλά και άνω των 73.000 ευρώ από πρόσωπο που διαπράττει απάτες κατ’ επάγγελμα.

ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass