Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

«Ανοιχτοί» αλλά χωρίς ξεναγούς

* Ελλείψει προσωπικού, δεν γίνονται ξεναγήσεις από αρχαιολόγους -Εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το νέο έτος στο Διαχρονικό Μουσείο

Δημοσίευση: 12 Δεκ 2015 1:29


Της Λένας Κισσάβου
Η ανάδειξη των αρχαιολογικών θησαυρών που βρίσκονται στον κεντρικό ιστό της Λάρισας, τα τελευταία χρόνια αποτέλεσε βασικό στόχο για τους αρμόδιους φορείς της πόλης, με αποτέλεσμα σήμερα ένα μεγάλο μέρος τους, να έχει γίνει κομμάτι της καθημερινότητας των πολιτών της.
Το σημαντικότερο βέβαια είναι ότι αποτελούν επισκέψιμα μνημεία, τα οποία η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, έχει όλη την καλή διάθεση να ανοίξει, όπως και κάνει, ανταποκρινόμενη σε κάθε κάλεσμα συλλόγων, σχολείων κ.α., αλλά δυστυχώς λόγω έλλειψης προσωπικού, δεν μπορεί να διαθέσει αρχαιολόγο να ξεναγήσει και να ενημερώσει για την ιστορική ταυτότητά τους.
Παρ’ όλα αυτά, φέτος παρατηρήθηκε να αναπτύσσεται για πρώτη φορά, ένα μεγάλο ενδιαφέρον σχολείων να επισκεφθούν τα αρχαιολογικά μνημεία της Λάρισας, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά, να δεχθούν πλήθος μαθητόκοσμου.
Βέβαια σε αυτή την έκρηξη ενδιαφέροντος, συνέβαλε και ένα κοινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε μεταξύ Δήμου Λάρισας, Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, το οποίο περιλάμβανε επισκέψεις σε μνημεία της πόλης, αλλά αυτό αποτέλεσε και έναυσμα, να ενταχθούν τέτοιες επισκέψεις στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα όλο και περισσότερων σχολείων, με σκοπό η νέα γενιά Λαρισαίων να μάθει την τοπική της ιστορία.
Το ότι σήμερα όλο και πιο συχνά, βλέπουμε μαθητές να εξερευνούν τους αρχαιολογικούς χώρους της Λάρισας, να περπατούν πάνω στα …χνάρια των προγόνων τους, να αγγίζουν με σεβασμό τα δημιουργήματά τους και να μαθαίνουν την ιστορία τους, αναμφίβολα αυτό αποτελεί από μόνο του ελπίδα, ότι η αυριανή γενιά Λαρισαίων,
θα σέβεται περισσότερο την πολιτιστική κληρονομιά της.
Αυτό αποτελεί ακόμη περισσότερο ανάγκη, σε μια εποχή που στη Λάρισα άνοιξε ένα από τα σημαντικότερα μουσεία στη χώρα και απαιτείται πλέον ο Λαρισαίος να γνωρίζει την ισχυρή θέση και τα πλεονεκτήματα που έχει η πόλη του, στον πανελλήνιο πολιτιστικό χάρτη, τόσο χάρη στο Διαχρονικό Μουσείο, όσο και στα σπουδαία αρχαιολογικά μνημεία μέσα σε αυτή, όπως το Α΄ Αρχαίο Θέατρο, το Β΄ Αρχαίο Θέατρο, το Μπεζεστένι, το βυζαντινό τείχος, τα παλαιοχριστιανικά λουτρά κ.α.
Ειδικά φέτος την τιμητική του, από επισκέψεις μαθητών, είχε το Β΄ Αρχαίο Θέατρο, το οποίο ενώ για χρόνια ήταν ξεχασμένο, ξαφνικά υπήρξαν απανωτά αιτήματα σχολείων να ξεναγηθούν στο χώρο του.
Σύμφωνα με πληροφορίες που παραθέτει η Αρχαιολογική Υπηρεσία,
το Β΄ Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας, χρησιμοποιήθηκε κατά τη ρωμαϊκή περίοδο. ΄Εχουν σωθεί δύο μαρμάρινες σειρές εδωλίων, η ορχήστρα και μεγάλο τμήμα της σκηνής. Το μνημείο ήλθε στο φως με ανασκαφές που διενεργήθηκαν τα έτη 1985 και 1986.
Το θέατρο άρχισε να κατασκευάζεται τον 1ο αι.π.Χ. Ολοκληρώθηκε μόνο η κατασκευή της σκηνής και της ορχήστρας. Το κοίλο και οι πάροδοι έμειναν ημιτελή μάλλον για λόγους οικονομικής δυσπραγίας.
Το κοίλο του θεάτρου χωρίζεται με δεκατέσσερις κλίμακες σε δεκατρείς κερκίδες. Κάθε κερκίδα έχει δύο σειρές εδωλίων από γκριζόλευκο μάρμαρο. Στο υπόλοιπο τμήμα του, εκεί που δεν τοποθετήθηκαν μαρμάρινα εδώλια, πρέπει να είχαν τοποθετηθεί ξύλινα καθίσματα, τα γνωστά στην αρχαιότητα ικρία. Η ορχήστρα έχει διάμετρο 29,70 μ. και το δάπεδό της αποτελείται από δύο στρώσεις πατημένου χώματος με ποσότητα ποταμίσιου χαλικιού. Στη δεξιά της πλευρά ήλθε στο φως τμήμα της βαθμιδωτής θυμέλης του θεάτρου, κατασκευασμένης από λευκό μάρμαρο, με διακόσμηση από λέσβια κυμάτια. Από τις τρεις βαθμίδες, που φαίνεται ότι είχε στην αρχική της μορφή, σώζεται η βάση και η κατώτερη βαθμίδα. Στα νότιά της αποκαλύφθηκε μαρμάρινος κυβόλιθος με τόρμους στην επάνω επιφάνειά του, που προφανώς χρησίμευε ως βάση αγάλματος.
Εικάζεται ότι το Β’ Αρχαίο Θέατρο κάλυπτε συγκεκριμένες πνευματικές ανάγκες των Λαρισαίων, επειδή το Α’ Αρχαίο Θέατρο μετά τη Ρωμαϊκή κατάκτηση (δηλαδή μετά τον 2ο προχριστιανικό αιώνα) είχε ήδη μετασκευασθεί σε αρένα και δεν ήταν δυνατόν να χρησιμοποιηθεί για άλλου είδους εκδηλώσεις.
Να σημειωθεί ότι από το νέο έτος θα ξεκινήσει και εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία, στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας. Ειδικότερα, προβλέπεται να αναπτυχθούν ειδικά εργαστήρια μέσα από τα οποία οι μαθητές θα μαθαίνουν την ιστορική ταυτότητα των εκθεμάτων του.

Gallery άρθρου