Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΚΕΛΛΑΣ ΣΕ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ ΚΑΙ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ

Πότε θα καταβληθούν τα προνοιακά επιδόματα;

Δημοσίευση: 12 Δεκ 2015 1:36

 

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Εσωτερικών, κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη και Παναγιώτη Κουρουμπλή, αντίστοιχα, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ν. Καβάλας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου, κατέθεσε μαζί με άλλους συναδέλφους του, μεταξύ αυτών και ο έτερος βουλευτής του νομού κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο βουλευτής ΝΔ του Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, με θέμα την καθυστέρηση καταβολής των προνοιακών επιδομάτων.

«Υπάρχουν ορισμένα θέματα που είναι πάνω από πολιτικές διαφορές και σκοπιμότητες. Τα προνοιακά επιδόματα, ιδιαίτερα για τα άτομα με προβλήματα υγείας, είναι ένα θέμα που κάθε Κυβέρνηση θα πρέπει να το αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη ευαισθησία και άμεση προτεραιότητα. Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην καταβολή τους, δυσκολεύουν απίστευτα την καθημερινότητα αυτών των ανθρώπων και δεν τιμούν καθόλου το κρατικό μας μηχανισμό. Η Κυβέρνηση οφείλει να πιστώσει άμεσα στους λογαριασμούς των Δήμων και των Περιφερειών, τα ποσά των δικαιούχων των προνοιακών επιδομάτων, πριν από τα Χριστούγεννα, όχι μόνο για να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να κάνουν γιορτές, αλλά γιατί, η καταβολή τους μετά, θα σημάνει μεγαλύτερες καθυστερήσεις, λόγω τροποποίησης των προϋπολογισμών των Δήμων», ήταν οι χαρακτηριστικές δηλώσεις του Λαρισαίου πολιτικού.

Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών:

Τα άτομα με αναπηρία βιώνουν την καθημερινή ζωή με πολύ διαφορετικό τρόπο, αντιμετωπίζοντας τα εμπόδια με πείσμα, δύναμη και κόπο. Είναι υποχρέωση όλων μας να στηρίζουμε τον αγώνα τους.

Η οικονομική κρίση πλήττει περισσότερο από κάθε άλλο συμπολίτη μας, τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, δεδομένου του πρόσθετου κόστους που απαιτείται για την κάλυψη των καθημερινών ιδιαίτερων αναγκών τους.

Σε πολλές περιπτώσεις, τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους, έχουν ως μοναδικό μέσο επιβίωσης τα προνοιακά επιδόματα και αναμένουν την είσπραξή τους προκειμένου να προμηθευτούν τα εντελώς απαραίτητα για την επιβίωσή τους αγαθά.

Επειδή ήδη διανύουμε τα μέσα Δεκεμβρίου και υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή των κάθε είδους επιδομάτων για την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου,

Επειδή αν τα ως άνω επιδόματα καταβληθούν μετά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων θα απαιτείται τροποποίηση του προϋπολογισμού του οικείου Δήμου, με ότι αυτό συνεπάγεται για περαιτέρω καθυστέρηση της διαδικασίας,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί

Προτίθεστε να προχωρήσετε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε τα ποσά που αντιστοιχούν στα επιδόματα αναπηρίας και χρονίων παθήσεων (προνοιακά επιδόματα, εξωιδρυματικό επίδομα, επίδομα κίνησης, διατροφικό επίδομα νεφροπαθών και μεταμοσχευμένων συμπαγών οργάνων κλπ) του διμήνου Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2015 να πιστωθούν άμεσα στους Δήμους και τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας για να καταβληθούν τα χρήματα στους δικαιούχους εκτάκτως πριν τα Χριστούγεννα;