Σύμφωνο συμβίωσης: Παιδεία χρειαζόμαστε, όχι νόμους…

Δημοσίευση: 16 Δεκ 2015 13:07 | Τελευταία ενημέρωση: 16 Δεκ 2015 13:08

Δεν μιλούν για ιστορικές στιγμές, κάνουν λόγο για νόμο «βούρδουλα» και πως ο θάνατος του Μηνά Χατζησάββα επίσπευσε τις διαδικασίες κατάθεσης του νομοσχεδίου για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο το οποίο έρχεται σε συνέχεια των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης. Αφού ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση, κατατέθηκε στη Βουλή με τη ψήφισή του να προγραμματίζεται για μετά τις γιορτές.

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί η καταδίκη της χώρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, λόγω του αποκλεισμού των ομόφυλων ζευγαριών από το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης. Ακολούθησε νέα προσφυγή ζευγαριών, που ζήτησαν εκ νέου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την άρση της αδικίας. Το νομοθέτημα ρυθμίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη σύναψη του συμφώνου συμβίωσης. Απαιτείται συμφωνία δύο ενήλικων προσώπων, ανεξαρτήτως φύλου, η οποία καταρτίζεται αυτοπροσώπως με συμβολαιογραφικό έγγραφο. Η συμφωνία τίθεται σε ισχύ με την κατάθεση του αντιγράφου του εγγράφου στον ληξίαρχο του τόπου κατοικίας του, ενώ καταχωρίζεται σε ειδικό βιβλίο του Ληξιαρχείου. Για τη σύναψη του συμφώνου τα δύο μέρη πρέπει να έχουν πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα. Δεν επιτρέπεται η σύναψη συμφώνου αν ένας από τους ενδιαφερόμενους βρίσκεται ήδη σε γάμο ή σε σύμφωνο συμβίωσης. Επίσης, απαγορεύεται η σύναψη του συμφώνου μεταξύ συγγενών εξ αίματος σε ευθεία γραμμή και εκ πλαγίου μέχρι και τον τέταρτο βαθμό, καθώς και μεταξύ συγγενών εξ αγχιστείας σε ευθεία γραμμή.

Το νομοσχέδιο αποδίδει περιουσιακά και κληρονομικά δικαιώματα στα ζευγάρια που συνάπτουν το σύμφωνο συμβίωσης. Τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα θα ρυθμιστούν με προεδρικό διάταγμα που σύμφωνα με τη σχετική διάταξη θα εκδοθεί εντός έξι μηνών από την ημέρα που ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ. Αντιθέτως, τα ομόφυλα ζευγάρια δεν αποκτούν το δικαίωμα υιοθεσίας, ένα ζήτημα που σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης εξετάζεται, ενώ δεν προβλέπεται ακόμη η δυνατότητα γάμου.

Η «Ε» ήρθε σε επικοινωνία με ζευγάρια της ομοφυλοφιλικής κοινότητας θέλοντας να μάθει αν το νομοσχέδιο καλύπτει τις ανάγκες τους καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατοικώντας σε μια πόλη όπως είναι αυτή της Λάρισας.

Ε.Π. : ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΕΓΙΝΕ ΕΙΔΗΣΗ

Η Ε.Π. είναι δημοσιογράφος στη Λάρισα, το θέμα της σεξουαλικής της ταυτότητας δεν αποτέλεσε ποτέ ταμπού για την ίδια, αντιθέτως οι άλλοι στάθηκαν διστακτικά όταν βρέθηκαν να συζητούν μαζί της για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης.

«Μια τέτοια απόφαση θα χαρακτηριζόταν ιστορική μόνο για τους “ανιστόρητους”» λέει η Ε.Π. «θεωρώ πως στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας πολύ απλά το αυτονόητο έγινε είδηση».

Με το αν θα δώσει λύσεις η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης η Ε.Π. υποστηρίζει ότι «μόνο σε καθαρά πρακτικά ζητήματα. Είδαμε άλλωστε τι τράβηξε πρόσφατα ο επί 25 χρόνια σύντροφος του Μηνά Χατζησάββα, αν και εκείνο που δεν είδαμε είναι το τι βιώνουν χρόνια τώρα αναρίθμητα ζευγάρια που καλούνται να αποδείξουν πως δεν είναι ελέφαντες» και συμπληρώνει ότι δεν πρόκειται να χτυπήσει την ομοφοβία «δεν θέλω να σας τρομάξω μα δεν πιστεύω πως με τη στάση των ΜΜΕ που “καθαγιάζει” ή καλύτερα στέκεται… διακριτικά μόνο απέναντι στους “επώνυμους” gay ή περνά μηνύματα μέσα από τις χαριτωμενιές των “Απαράδεκτων” ή της “φτερούς” του Σταύρου Παράβα ή των καυτών φιλιών του Χριστόφορου Παπακαλιάτη απαντάμε με αυτόν τον τρόπο στην ομοφοβία».

Οι νόμοι σύμφωνα με τους ίδιους δε θα οδηγήσουν σε εξάλειψη της ομοφοβίας «ξέρεις καμιά φορά ο νόμος παραπέμπει σε “βούρδουλα”» λέει η Ε.Π. «γιατί λοιπόν να χρειάζομαι νόμο για το αυτονόητο; Παιδεία χρειάζομαι, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση αλλά νόμο γιατί, για να απαντήσω σε εκπροσώπους της εκκλησίας που καπηλεύονται ανερυθρίαστα την κατά τα άλλα θρησκεία της αγάπης τοποθετώντας τον ομόφυλο έρωτα δίπλα στη νεκροφιλία και την παιδεραστία και να περιμένω να ψηφίσουν οι βουλευτές για να με σώσουν;». Και επανέρχεται σε αυτό που αρχικά είπε ότι το σύμφωνο συμβίωσης θα δώσει λύσεις μόνο σε πρακτικά ζητήματα «γιατί έτσι κι αλλιώς τα συνειδητοποιημένα ζευγάρια δεν έχουν τίποτα να κουβεντιάσουν και να “διαπραγματευθούν” με κανέναν για την επιλογή τους! Θα ρωτούσες ποτέ ένα αγόρι γιατί είναι με ένα κορίτσι, ε λοιπόν ο έρωτας αν με ρωτάς δεν έχει φύλο!».

Η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης δε θα αλλάξει την καθημερινότητα των ομόφυλων ζευγαριών «η καθημερινότητα του Λαρισαίου gay θεωρώ πως δεν θα αλλάξει σε τίποτα. Όσο τα στόματα μένουν κλειστά και από τους ίδιους τόσο οι “ψίθυροι” θα γίνονται εκκωφαντικοί. Μεταξύ μας, ποτέ δεν πίστεψα στις περίφημες gay κοινότητες όπως ποτέ μου δεν πατάω το πόδι μου σε gay-bar που με “αυτοπεριορίζουν”, δε βρίσκω το λόγο για στεγανά - ταυτότητας και Σπιναλόγκες διασκέδασης! Το μόνο που με χαροποιεί είναι που «άνοιξε» έστω και δια… νόμου η συζήτηση και μπορεί κάποιοι και κυρίως νέοι άνθρωποι που τρομάζουν μπροστά στην αποκάλυψη της ερωτικής τους ταυτότητας να βοηθηθούν ανακαλύπτοντας πως δεν είναι μόνοι».

Ν.Χ. : ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΛΥΣΕΙΣ

Ο Ν.Χ. είναι μουσικός ποτέ δεν έκρυψε τη σεξουαλική του ταυτότητα αλλά ποτέ και δεν την πρόβαλε ιδιαιτέρως. Σχολιάζοντας την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης υποστηρίζει ότι πως «και βέβαια αποτελεί ιστορική στιγμή. Επιτέλους δικαιώνονται όλα αυτά τα οποία διεκδικούσαμε εδώ και χρόνια. Τα αυτονόητα δηλαδή. Ίσως και η ιστορικότερη στιγμή κατά τη γνώμη μου».

Ο Ν.Χ. είναι και αυτός της άποψης ότι η επέκταση του συμφώνου θα δώσει κυρίως λύσεις σε πρακτικά ζητήματα, νομικά και θέματα υγείας. Δεν τρέφει φρούδες ελπίδες ότι θα αποτελέσει χτύπημα κατά της ομοφοβίας «δε νομίζω να αποτελέσει χτύπημα κατά της ομοφοβίας ίσα-ίσα που πιστεύω ότι θα φέρει τους ομοφοβικούς περισσότερο απέναντι στο ομόφυλο ζευγάρι διότι ο ομοφοβικός που βλέπει σαν μίασμα ένα τέτοιο ζευγάρι, δε θα θέλει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με αυτόν».

Για ένα ζευγάρι που ζει στην περιφέρεια, σε μια πόλη όπως είναι αυτή της Λάρισας ο Ν.Χ. λέει ότι «δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει κάτι. Μπορεί να αισθανθώ πιο ελεύθερος αφού μου δίνεται η ευκαιρία να διεκδικήσω πράγματα που δεν μπορούσα έως τώρα αλλά όπως ζούσα έτσι και θα συνεχίσω να ζω».

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass