ΟΙ ΝΕΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΝΑ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΣΟΥΝ ΤΟ Τ.Α.Π. ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Έρχονται μειώσεις σε δημοτικά τέλη και φόρους

* Οι φθηνότερες χρεώσεις θα περάσουν στους επόμενους λογαριασμούς ρεύματος - Σημαντικές μειώσεις και στα τεκμήρια διαβίωσης…

Δημοσίευση: 03 Μαρ 2016 0:22

 

Του Γιώργου Νούλη

Ανεπαίσθητες για την τσέπη των νοικοκυριών αλλά ωστόσο… μειώσεις στο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, που εισπράττεται από τους Δήμους μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, θα έχουν από τους επόμενους μήνες οι Λαρισαίοι πολίτες. Οι μειώσεις από 6% - 20% περίπου και που σε απόλυτους αριθμούς θα είναι της τάξης των 10-20 ευρώ ετησίως, θα προκύψουν λόγω της πρόσφατης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών.

Ήδη το υπ. Εσωτερικών έδωσε εντολή στους Δήμους και στις αρμόδιες διευθύνσεις του νομού να προχωρήσουν τόσο στο νέο υπολογισμό του Τ.Α.Π. το οποίο επιβάλλεται σε κτίσματα και οικόπεδα, όσο και στα πολεοδομικά πρόστιμα και στις οφειλές που προκύπτουν από εισφορές σε χρήμα (για ένταξη σε σχέδια πόλεων). Η υποχρέωση επεβλήθη λόγω της αναδρομικότητας των τιμών ζώνης, από τις 21 Μαΐου του 2015, η οποία δημιουργεί απαιτήσεις επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών εκ μέρους των υπόχρεων ή συμψηφισμού τους με άλλες υφιστάμενες απαιτήσεις.

Όπως αναφέρει η σχετική εγκύκλιος, οι δήμοι θα πρέπει να αποστείλουν στο Διαχειριστή του Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) τις μεταβολές στις τιμές ζώνης εντός των ορίων της διοικητικής τους αρμοδιότητας, προκειμένου να ενσωματωθούν στο πληροφοριακό σύστημα και να καταγραφούν στους επόμενους λογαριασμούς ρεύματος.

ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ Ο ΤΑΠ

Να θυμίσουμε πως ο ΤΑΠ, το οποίο εισπράττεται από τη ΔΕΗ ή τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, υπολογίζεται ως γινόμενο των τετραγωνικών μέτρων που εκτείνεται η οικία, την τιμή ζώνης, τον συντελεστή παλαιότητας, τον συντελεστή ΤΑΠ 0,30 τοις χιλίοις (0,00030). Επισημαίνεται επίσης πως ο ΤΑΠ επιβάλλεται καταρχήν μόνο σε ακίνητα που βρίσκονται εντός του σχεδίου πόλης του εκάστοτε ΟΤΑ. Αν ωστόσο σε εκτός σχεδίου αγροτεμάχιο υπάρχει κτίσμα τότε ο ΤΑΠ υπολογίζεται στο διπλάσιο του εμβαδού του κτίσματος ανεξάρτητα από το εμβαδόν του αγροτεμαχίου.

Αν το ακίνητο δεν είναι ρευματοδοτούμενο ή είναι οικόπεδο ο ΤΑΠ επιβάλλεται κανονικά, πλην όμως ο ιδιοκτήτης πρέπει να προσέρχεται, συχνά χωρίς ειδοποίηση, και να τον καταβάλλει κάθε χρόνο στην οικονομική υπηρεσία του αρμόδιου ΟΤΑ.

Σε περίπτωση ύπαρξης αδήλωτων μη ρευματοδοτούμενων ακινήτων απαιτείται δήλωσή τους στην οικονομική υπηρεσία του οικείου Δήμου, συνοδευόμενη από τίτλο ιδιοκτησίας και σχεδιάγραμμα. Αν η δήλωση γίνει μέχρι την 31η Ιανουαρίου κάθε έτους, ο οικείος ΟΤΑ. θα επιβάλλει το τρέχον τέλος (ΤΑΠ) χωρίς προσαύξηση, αλλά θα χρεώσει τον ιδιοκτήτη αναδρομικά με το τέλος της προηγούμενης πενταετίας και τη νόμιμη προσαύξηση για αδήλωτα ακίνητα (200%). Αυτός μπορεί να δικαιολογήσει και το γεγονός ότι ναι μεν ο ιδιοκτήτης θα δικαιούται επιστροφή χρημάτων λόγω της μείωσης του ΤΑΠ αλλά θα υπάρξει συμψηφισμός λόγω ύπαρξης οφειλής. Τέλος να αναφέρουμε πως εάν σε οικόπεδο εντός σχεδίου υπάρχει κτίσμα που όμως δεν εξαντλεί τον συντελεστή δόμησης τότε ο ΤΑΠ υπολογίζεται ξεχωριστά για το κτίσμα και ξεχωριστά για το οικόπεδο από το εμβαδόν του οποίου όμως αφαιρείται το διπλάσιο του εμβαδού του κτίσματος.

Παράλληλα θα υπάρξει μείωση και στα πρόστιμα που επιβάλλονται σε αυθαίρετα ή σε πολεοδομικές παραβάσεις καθώς θα υπολογίζονται βάσει της νέας τιμής ζώνης στην περιοχή του ακινήτου, σύμφωνα με το σύστημα αντικειμενικών αξιών. Εάν η είσπραξη των προστίμων γίνεται από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, τότε θα πρέπει να αποσταλούν, από τους δήμους, τα αντίστοιχα ατομικά φύλλα έκπτωσης.

Για τις οφειλές που προκύπτουν από την εισφορά σε χρήμα από δημότες σε έργα που γίνονται στους ΟΤΑ και ζητείται η συμβολή των κατοίκων, θα πρέπει να τροποποιηθούν οι πράξεις επιβολής και να προσαρμοστούν οι υπολειπόμενες δόσεις, ενώ στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής να ακολουθήσει η διαδικασία επιστροφής των επιπλέον εισπραχθέντων ποσών, μετά από αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων. Θυμίζουμε πως οι εισφορές για ένταξη σε σχέδια πόλεων (Ν.1337/83) σε γη φτάνει το 60 %, και σε χρήμα έως 25%.

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ

Πάντως οι νέες τιμές ζώνης θα επιφέρουν σημαντικές μειώσεις στα τεκμήρια διαβίωσης κάτι που θα διαπιστώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλουν σε λίγες μέρες. Οι μειώσεις μάλιστα θα είναι μεγαλύτερες σε όσους φορολογούμενους έχουν ακίνητα σε υψηλές τιμές ζώνης. Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως αν και οι νέες αντικειμενικές εφαρμόζονται από τις 21 Μαΐου 2015, η μείωση των τεκμηρίων θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2015.

Παρενθετικά να θυμίζουμε πως για τον προσδιορισμό του τεκμαρτού εισοδήματος του φορολογούμενου, της συζύγου του και των εξαρτώμενων μελών του λαμβάνονται υπ’ όψιν οι αντικειμενικές δαπάνες για:

* Ιδιοκατοικούμενες ή μισθωμένες ή δωρεάν παραχωρηθείσες κύριες κατοικίες. Το τεκμήριο υπολογίζεται κλιμακωτά, με βάση την επιφάνεια της κατοικίας, ως εξής:

- Μέχρι και 80 τ.μ. κύριων χώρων, με 40 ευρώ το τ.μ.

- Από 81 μέχρι και 120 τ.μ., με 65 ευρώ το τ.μ.

- Από 121 μέχρι και 200 τ.μ., με 110 ευρώ το τ.μ.

- Από 201 έως 300 τ.μ., με 200 ευρώ το τ.μ.

- Από 301 τ.μ., με 400 ευρώ το τ.μ..

* Για τον υπολογισμό του τεκμηρίου των βοηθητικών χώρων της κύριας κατοικίας ορίζεται ποσό 40 ευρώ το τ.μ., ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιφάνειας. Ως βοηθητικός χώρος σε περίπτωση πολυκατοικίας θεωρείται ο ανεξάρτητος χώρος της αποθήκης ή του γκαράζ μέσα στην ίδια οικοδομή, ενώ στην περίπτωση μονοκατοικίας βοηθητικοί χώροι θεωρούνται η αποθήκη, ο χώρος στάθμευσης, το λεβητοστάσιο, η αποθήκη καυσίμων, το κλιμακοστάσιο, εφόσον οι χώροι αυτοί βρίσκονται σε λειτουργική ενότητα με αυτήν και δεν είναι κοινόχρηστοι.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass