Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥΣ - ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ - ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ

Παραμένει η διαφωνία για τα "κόκκινα" δάνεια

* Πως θα λειτουργούν οι εταιρίες διαχείρισης και πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων

Δημοσίευση: 12 Μαρ 2016 0:06

Σε νέα συνάντηση την ερχόμενη Τρίτη θα συζητηθεί το ακανθώδες θέμα των κόκκινων δανείων μεταξύ Σταθάκη και δανειστών, καθώς η ελληνική πλευρά εμμένει στη θέση της για διατήρηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας για στεγαστικά, μικρά επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια. Η πρόταση που κατέθεσε στους εκπροσώπους των θεσμών ο υπ. Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης αφορά στην προστασία των δανείων που έχουν υποθήκη πρώτη κατοικία.

Οι περιπτώσεις αυτές, εξειδικεύονται, ως εξής:

* Εξαίρεση για τρία χρόνια στα κόκκινα στεγαστικά δάνεια που αφορούν πρώτη κατοικία, χωρίς όριο

* Προστασία στα επιχειρηματικά δάνεια, που έχουν υποθήκη ή προσημείωση πρώτης κατοικίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με όριο τις 500.000 ευρώ

* Προστασία πρώτης κατοικίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν δανειστεί με ανώτατο όριο τις 250.000 ευρώ

* Εξαίρεση πώλησης καταναλωτικών δανείων με ανώτατο όριο τις 20.000 ευρώ.

Επιπλέον, η κυβέρνηση ζητά την αναθεώρηση του νόμου Δένδια ώστε να η ισχύς του οποίου εκπνέει στις 31 Μαρτίου του 2016, προκειμένου να γίνει λειτουργικός. Πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι να τον επεκτείνει με τις τράπεζες να ζητούν να διαγραφεί και το δημόσιο μέρος του κεφαλαίου των χρεών και όχι μόνο τόκοι και προσαυξήσεις. Αλλαγές ζητούνται και για το πλαίσιο φορολόγησης, από τη στιγμή που οι τράπεζες προχωρούν σε διαγραφή δανείων. Οι αλλαγές θα επέλθουν είτε με διάταξη νόμου ή υπουργική απόφαση αναπροσαρμογή προστασίας που προβλέπει ο Κατσέλη γιατί οι αντικειμενικές έχουν αλλάξει.

Η ΙΔΡΥΣΗ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

Στο μεταξύ δημοσιεύτηκε χθες στο ΦΕΚ η Πράξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος με την οποία καθορίζονται οι διαδικασίες για την παροχή άδειας λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια ή της διαχείρισης απαιτήσεων σε συνδυασμό με την απόκτηση απαιτήσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, κατά τα προβλεπόμενα στο Ν. 4354/2015. Για την παροχή άδειας σε υπό ίδρυση ή ήδη λειτουργούσα εταιρεία, προκειμένου να ασκήσει τη δραστηριότητα της διαχείρισης, χωρίς να περιλαμβάνεται στο Καταστατικό της η δυνατότητα να αποκτά την κυριότητα των απαιτήσεων θα πρέπει να υποβάλλει πρόγραμμα επιχειρηματικής δραστηριότητας, το οποίο θα περιλαμβάνει πλήρη και λεπτομερή περιγραφή όλων των εργασιών, καθώς και των τυχόν άλλων παράλληλων δραστηριοτήτων της εταιρείας. Το εν λόγω πρόγραμμα επιχειρηματικής δραστηριότητας θα παρουσιάζει τη στρατηγική της εταιρείας ανά κατηγορία απαιτήσεων ή τομέα της οικονομίας και γεωγραφική περιοχή, όπου η εταιρεία πρόκειται να στοχεύσει , περιλαμβάνοντας είτε εκτίμηση, χρονικού ορίζοντα δύο (2) τουλάχιστον ετών, για την εξέλιξη των βασικών οικονομικών μεγεθών της Εταιρείας, είτε ίδιας τουλάχιστον χρονικής διάρκειας Σύμβαση Διαχείρισης με συγκεκριμένο πιστωτικό ίδρυμα.