ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ "ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ" ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ 250 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Τον εφιάλτη της ανεργίας ξαναζεί η Λάρισα

* Ντόμινο εξελίξεων φοβάται η αγορά - Έκτακτη Γ.Σ. υπαλλήλων συγκαλεί το τοπικό σωματείο την ερχόμενη Δευτέρα

Δημοσίευση: 24 Ιουν 2016 11:54
Τα "σύννεφα" στη συμφωνία Μαρινόπουλου- Σκλαβενίτη επαναφέρουν στο προσκήνιο τα εφιαλτικά σενάρια… Τα "σύννεφα" στη συμφωνία Μαρινόπουλου- Σκλαβενίτη επαναφέρουν στο προσκήνιο τα εφιαλτικά σενάρια…

 

Του Γιώργου Νούλη

Ένα γνώριμο σκηνικό που πιθανόν να φέρει εκ νέου τα πάνω κάτω στο λιανεμπόριο της Λάρισας βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα, με επίκεντρο τη μεγαλύτερη, σε αριθμό καταστημάτων, αλυσίδα Σουπερ Μάρκετ της περιοχής αλλά και της χώρας γενικότερα. Σε μια περίοδο όπου η εγχώρια ζήτηση ακολουθεί πτωτική πορεία ακόμη και στον... θεωρητικά σταθερό κλάδο των τροφίμων, επιχειρηματικός κόσμος και εργαζόμενοι του νομού παρακολουθούν σε κλίμα έντονης ανησυχίας την ανατροπή δεδομένων στη συνεργασία "Μαρινόπουλου-Σκλαβενίτη", φοβούμενοι ντόμινο εξελίξεων στην αγορά με δυσάρεστες οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις…

Παρότι η εταιρία "Μαρινόπουλος" εμφανίζεται καθησυχαστική, τονίζοντας ότι το ενδιαφέρον των δύο πλευρών για τη συμφωνία παραμένει ενεργό, ωστόσο η αναγνώριση εκ μέρους της κάποιων δυσκολιών, πυροδοτούν την αγωνία και τον προβληματισμό.

Ήδη η διοίκηση του Σωματείου Υπαλλήλων Εμποροϋπαλλήλων ν. Λάρισας έχοντας την πληροφόρηση ότι η εταιρία επεξεργάζεται ένα "plan b" διάσωσης, με την ένταξή της σε καθεστώς εξυγίανσης-προστασίας και θεωρώντας ότι αναβιώνουν ημέρες των "Σ/Μ Λάρισα" με την γνωστή τραγική τους κατάληξη, ανέλαβε την πρωτοβουλία να καλέσει εσπευσμένα για την ερχόμενη Δευτέρα 27 Ιουνίου τους εργαζόμενους της επιχείρησης για ενημέρωση και εκτίμηση των εξελίξεων που δρομολογούνται.

Σημειώνεται πως η εταιρία, το όνομα της οποίας είχε εμπλακεί πέρυσι στην αποτυχημένη απόπειρα εξαγοράς της τοπικής αλυσίδας "ΣΜ Λάρισα", διαθέτει πέντε συνολικά καταστήματα, το υπερμάρκετ Carrefour στη Γιάννουλη, δύο στη Νεάπολη, ένα στο ΑΤΑ και ένα στην οδό Παναγούλη, απασχολώντας 250 περίπου εργαζόμενους, ενώ συνολικά στα καταστήματα της στην Ελλάδα η εταιρία απασχολεί 12.000 υπαλλήλους.

Σημειωτέον πως στις αρχές του χρόνου, η σεναριολογία και οι φήμες για επικείμενο "κανόνι" στην αγορά είχαν διαχυθεί σε όλο το φάσμα της αγοράς της Λάρισας, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση, αλλά στις αρχές Φεβρουαρίου, όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία Σκλαβενίτη - Μαρινόπουλου, επήλθε η ηρεμία. Υπενθυμίζεται ότι ο Σκλαβενίτης θα επένδυε σε κοινή εταιρία με την Μαρινόπουλος, στην οποία θα περνούσαν τα 33 μεγάλα καταστήματα της δεύτερης (κι ένα μέρος των οφειλών της), ενώ η ίδια η Μαρινόπουλος, έχοντας ενισχυθεί κεφαλαιακά από το νέο τραπεζικό δάνειο, θα συνέχιζε να λειτουργεί τα υπόλοιπα καταστήματα, τακτοποιώντας σταδιακά τις οφειλές τους.  

Η ανακοίνωση της συμφωνίας λοιπόν μπορεί να έφερε την ηρεμία σε εργαζόμενους και προμηθευτές (με την ΕΒΟΛ ενδεικτικά να επανακάμπτει και να επανατροφοδοτεί τα ράφια των καταστημάτων της με τα προϊόντα της), αλλά δεν κατάφερε να αλλάξει ριζικά τα δεδομένα τα οποία είχαν πολλάκις ανατραπεί όπως όταν η εταιρία έλυσε αιφνιδίως τη συνεργασία με άλλες τοπικές αλυσίδες τροφίμων, με τις οποίες συνεργαζόταν με τη μέθοδο φραντσάιζ, όπως του "Καρυπίδη" και του Λαρισαίου επιχειρηματία Γιώργου Μαλάκου. Σήμερα αρκετοί εργαζόμενοι των αλυσίδων αυτών, βρίσκονται σε επαφή με το σωματείο του ΕΚΛ, προκειμένου να διασφαλίσουν εργασιακά τους κεκτημένα.

Σε κάθε περίπτωση οι πληροφορίες που έχει το τοπικό σωματείο είναι ότι η Μαρινόπουλος αντιμετωπίζει ακόμη προβλήματα ρευστότητας και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κάνει αίτηση ένταξης σε κάποιο άρθρο εξυγίανσης (όπως το 99 και το 106 Β).

Όπως ελέχθη στην "Ε" από την πρόεδρο του τοπικού σωματείου Αγ. Δασκαλάκη "μετά την αποκάλυψη ότι το αρχικό deal με την Σκλαβενίτης μπορεί να "τιναχτεί στον αέρα" (και όχι βεβαίως γιατί η συμφωνία κολλάει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού), η εταιρία σε μια ύστατη προσπάθεια διάσωσης, "ψάχνεται" να ενταχθεί σε καθεστώς εξυγίανσης/προστασίας, προκειμένου να αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής, με τον ρόλο αυτό να αναλαμβάνει, ενδεχομένως, αλλά σε εντελώς διαφορετικό πλέον πλαίσιο η Σκλαβενίτης".

Γεγονός πάντως είναι, ότι η αγωνία εργαζομένων και προμηθευτών, για το μέλλον της αλυσίδας έχει κορυφωθεί ενώ η ανακοίνωση της εταιρίας για το ότι οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες συνεχίζονται και θα υπάρξουν εξελίξεις τις επόμενες εβδομάδες ίσως να μην καθησυχάζει αρκετά αν και λογικό είναι οι τράπεζες να εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα προκειμένου να βρεθεί μια λύση…

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση της «Μαρινόπουλος» έχει ως εξής:

«Η Μαρινόπουλος βρίσκεται εν μέσω του απαιτητικού και χρονοβόρου εγχειρήματος που στοχεύει στην επάνοδο της λειτουργίας της εταιρίας στην κανονικότητα, το συντομότερο δυνατόν. Παραμένουμε σε συνεχείς συζητήσεις με τις τράπεζες μας, για την ανάπτυξη ενός συνολικού στρατηγικού πλάνου που θα επιτρέπει στην εταιρία όχι μόνο να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει αλλά και να θέσει τις βάσεις για την ανάπτυξη μιας μακροπρόθεσμα βιώσιμης λύσης. Αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες μας παραμένουν η διασφάλιση των εργαζομένων μας, οι σχέσεις με τους προμηθευτές μας και το χτίσιμο της εμπιστοσύνης με το καταναλωτικό κοινό, που μας στηρίζει σε μια πορεία 54 ετών. Θα επανέλθουμε με σχετικές ενημερώσεις βάσει των εξελίξεων εντός των επόμενων εβδομάδων».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

"Οι εξελίξεις που δρομολογούνται στην επιχείρηση "Μαρινόπουλος", σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του σωματείου Υπαλλήλων ν. Λάρισας, αλλά και οι συζητήσεις μέσα στα καταστήματα από διευθυντικά στελέχη απαιτούν να βρισκόμαστε σε εγρήγορση, σε ετοιμότητα, σε αγωνιστική διεκδίκηση. Αυτό που μας απασχολεί είναι η διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, η ομαλή καταβολή των μισθών, τα εργασιακά δικαιώματα και όχι οι ανταγωνισμοί των επιχειρηματικών ομίλων που έχουν στήσει χορό στις πλάτες των εργαζομένων. Πρόσθετη ανησυχία μας δημιουργεί η συνεχής έλλειψη βασικών εμπορευμάτων σε όλα τα καταστήματα της εταιρίας, τα άδεια ράφια. Οι εργαζόμενοι στον όμιλο "Μαρινόπουλου", έχουν πληρώσει με αιματηρές θυσίες την ανάπτυξη της εταιρείας και τα χρόνια της υψηλής κερδοφορίας του και την εποχή της κρίσης με μειώσεις μισθών, ατομικές συμβάσεις, κλεισίματα καταστημάτων, μαζικές απολύσεις και το τελευταίο διάστημα με καθυστέρηση της καταβολής του μισθού που γίνεται τμηματικά σε 3 δόσεις. Μόνο οι εργαζόμενοι παίρνοντας την υπόθεση στα δικά τους χέρια μπορούν να σταματήσουν οποιαδήποτε εξέλιξη. Το Δ.Σ. του σωματείου παίρνει την πρωτοβουλία και καλεί σε έκτακτη γενική συνέλευση με θέμα «ενημέρωση για τις εξελίξεις και η απάντηση των εργαζομένων» στις 27/6 στις 9 μ.μ. στο ΕΚΛ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass