ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΟΤΙ Η ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΘΑ ΧΑΛΑΡΩΣΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΚΦΡΑΖΕΙ Ο ΣΕΒ

Μισθοί μειωμένοι και μερική απασχόληση…

Δημοσίευση: 24 Ιουν 2016 11:55
Την εισαγωγή ενός «κόφτη φόρων» προτείνει ο ΣΕΒ προσγειώνοντας όσους πανηγυρίζουν για τη μικρή υποχώρηση της ανεργίας… Την εισαγωγή ενός «κόφτη φόρων» προτείνει ο ΣΕΒ προσγειώνοντας όσους πανηγυρίζουν για τη μικρή υποχώρηση της ανεργίας…

 

Την ώρα που κάποιοι... πανηγυρίζουν για την αύξηση των απασχολούμενων και την έστω μικρή υποχώρηση της ανεργίας, ο ΣΕΒ τους προσγειώνει στην σκληρή πραγματικότητα επισημαίνοντας ότι οι νέες θέσεις εργασίας θα είναι εφεξής κυρίως μερικής απασχόλησης, με μισθούς μειωμένους. Εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης, που θα έχει ως κύριο μενού τα εργασιακά και τις απαιτήσεις των δανειστών να γίνουμε... Γαλλία- ήτοι η αγορά εργασίας να “χαλαρώσει” ακόμα πιο πολύ στις συμβατικές σχέσεις και στα ωράρια- να καταργηθούν οι διοικητικοί περιορισμοί στις ομαδικές απολύσεις, να ανατραπούν όλα τα δεδομένα στην προκήρυξη απεργιών, οι μετρήσεις και οι αναλύσεις του ΣΕΒ δείχνουν ότι η σκληρή πραγματικότητα της διαλυμένης αγοράς εργασίας έχει επιβάλει ήδη τους κανόνες της.

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο του Συνδέσμου, οι νέες προσλήψεις από το 2012 και μετά έγιναν κυρίως εκεί που είχαν γίνει οι απολύσεις την περίοδο 2010-12, δηλαδή στις μικρότερες επιχειρήσεις, και με τους νέους, μειωμένους μισθούς, παρατηρείται μια σταθερή υποχώρηση των μέσων αποδοχών, γεγονός που συν τοις άλλοις επιδρά αρνητικά στα έσοδα του κράτους και των ταμείων. Σήμερα, καθώς υποχωρεί η αβεβαιότητα και ομαλοποιείται η λειτουργία της οικονομίας, αναμένεται πλέον μια σταδιακή ενίσχυση της μισθωτής απασχόλησης. Ποιο είναι όμως το “αλλά”;

Η ενίσχυση αυτής της απασχόλησης θα σημαδευτεί με πολύ χαμηλές αποδοχές και με εντατική χρήση της μερικής απασχόλησης ειδικά στις μικρότερες επιχειρήσεις για τις οποίες ακόμα και ο ήδη χαμηλός κατώτατος μισθός αποτελεί πλέον πρόβλημα. Έτσι, για τους εργαζόμενους στις μικρότερες επιχειρήσεις η μείωση των εισοδημάτων θα προέλθει από τις πιέσεις της αγοράς εργασίας.

Τι θα συμβεί στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις; Εκεί φρόντισε να βάλει το... χεράκι της η κυβέρνηση, καθώς για αυτούς τους εργαζόμενους η μείωση των εισοδημάτων θα προέλθει κυρίως ως αποτέλεσμα της αυξημένης επιβάρυνσης με φόρους και εισφορές, η οποία μάλιστα θα συντηρήσει την αργή, αλλά εμφανή τάση αντικατάστασης όσων υψηλόμισθων αποχωρούν (πχ λόγω συνταξιοδότησης ή μετανάστευσης) με προσλήψεις σε χαμηλότερους μισθούς.

Ποιο είναι το βασικό συμπέρασμα της “πικρής” ανάλυσης του ΣΕΒ; Η πολιτική σταθεροποίηση της οικονομίας θα ευνοήσει την απασχόληση, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό τα εισοδήματα ή τα έσοδα του κράτους. Παράλληλα ο ΣΕΒ όπως σημειώνεται στο δελτίο, στο πλαίσιο της δίκαιης ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, και για να δοθεί ουσιαστική σημασία στις παραδοσιακές δράσεις της αναπτυξιακής πολιτικής, προτείνει την εισαγωγή ενός «κόφτη φόρων», δηλαδή τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στον βαθμό που μειώνεται η φοροδιαφυγή από την υλοποίηση ενός συνεκτικού και αποτελεσματικού σχεδίου επέκτασης της φορολογικής βάσης με μετρήσιμους στόχους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass