ΥΠΟ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΒΓΑΖΟΥΝ ΣΤΟ «ΣΦΥΡΙ» ΚΥΡΙΩΣ ΑΚΙΝΗΤΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΞΙΑΣ

«Φιλτράρουν» τους πλειστηριασμούς οι τράπεζες

* Και νέα παράσταση διαμαρτυρίας της «Πρωτοβουλίας Πολιτών» σήμερα στο Ειρηνοδικείο Λάρισας

Δημοσίευση: 06 Δεκ 2017 15:00

Με στοχευμένο τρόπο συνεχίζουν το πρόγραμμα των φυσικών και ηλεκτρονικών πλειστηριασμών οι τράπεζες, βγάζοντας στο σφυρί περιουσιακά στοιχεία εταιρειών και επιχειρηματιών που βαρύνονται από υψηλές καταγγελμένες οφειλές προς το τραπεζικό σύστημα.  


Υπό το βάρος της πίεσης που δημιουργούν, αφενός, οι συνεχιζόμενες οργανωμένες αντιδράσεις και η πολιτική αντιπαράθεση για το θέμα, αφετέρου, η ανάγκη να επανέλθει η κανονικότητα και να ρευστοποιηθούν εξασφαλίσεις, πριν το επικείμενο stress test, οι τράπεζες προτάσσουν τους πλειστηριασμούς σε περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας, τα οποία ανήκουν σε μη βιώσιμες επιχειρήσεις ή σε υπερδανεισμένους επιχειρηματίες.  
Έτσι για σήμερα έχουν προγραμματιστεί να διενεργηθούν στα Ειρηνοδικεία της χώρας πλειστηριασμοί κυρίως επαγγελματικών χώρων (γραφεία, καταστήματα) ή άλλων εταιρικών περιουσιακών στοιχείων, όπως για παράδειγμα επιβατηγά πλοία και οικόπεδα. Ξεχωρίζει ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός του πλοίου «Αίολος Κεντέρης» της παραπαίουσας ΝΕΛ, το οποίο βγάζει στο σφυρί η Πειραιώς με τιμή πρώτης προσφοράς τα 4,5 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το σύνολο των οφειλών της ΝΕΛ προς την τράπεζα ανέρχεται σε 76,2 εκατ. ευρώ. Σε πλειστηριασμό βγαίνει και το πλοίο «Πυθέας», από ιδιώτη στον οποίο οφείλονται 8,3 εκατ. ευρώ. Ως τιμή πρώτης προσφοράς ορίστηκε το ποσό του 1,35 εκατ. ευρώ. Κοινό χαρακτηριστικό της πρώτης γενιάς πλειστηριασμών είναι οι δυσθεώρητες καταγγελμένες οφειλές εταιριών και φυσικών προσώπων που κατέχουν τα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία.   
Σε κάθε περίπτωση και ενώ έως το τέλος τους έτους  έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν περισσότεροι από 650 για μεγάλης αλλά και μικρής αξίας ακίνητα, μια ακόμη δυσμενής εξέλιξη για τους δανειολήπτες είναι από την 1η Ιανουαρίου 2018 η απελευθέρωση της πώλησης και των δανείων με υποθήκη την πρώτη κατοικία σε εγχώρια και ξένα funds. Εννοείται βεβαίως πως χωρίς καμία προστασία από τους πλειστηριασμούς ακόμη και της πρώτης κατοικίας βρίσκονται όσοι δανειολήπτες δεν έχουν προσφύγει στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Ο νόμος προστατεύει την πρώτη κατοικία υπό την προϋπόθεση ότι ο οφειλέτης έχει υπαχθεί σε αυτόν και έχει δεχθεί εκποίηση κάθε άλλου περιουσιακού του στοιχείου. Ουσιαστικά, ο νόμος προστατεύει όσους ζουν στα όρια της φτώχειας και υπό το βάρος των χρεών τους προς τις τράπεζες είναι αναγκασμένοι να χάσουν όποιο περιουσιακό στοιχείο έχουν για να προστατεύσουν την κατοικία τους.
ΠΡΟΣ ΑΝΑΒΟΛΗ   
Πάντως χθες οι συμβολαιογράφοι των Αθηνών  αναζητούσαν τoν νομικό τρόπο με τον οποίο θα γίνει δυνατή η αναβολή των σημερινών πλειστηριασμών, λόγω έλλειψης αστυνομικών δυνάμεων. Το ζήτημα ανέκυψε, καθώς όλες οι αστυνομικές δυνάμεις είναι επί ποδός, λόγω της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου, αλλά και της σημερινής επετείου για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο.
ΣΤΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Στο μεταξύ ο αγώνας των κινημάτων κατά των Πλειστηριασμών συνεχίζεται και με ακόμη πιο μεγάλη ένταση και συμμετοχή. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Πολιτών Λάρισας «ούτε η προπαγάνδα, ούτε η βία, ούτε η ρίψη χημικών, θα μας σταματήσει. Ο αγώνας για την υπεράσπιση των πρώτων κατοικιών και των λαϊκών περιουσιών θα γιγαντωθεί. Σήμερα από 15:30 με 17:00 η Πρωτοβουλία κατά των Πλειστηριασμών  θα είναι όπως κάθε βδομάδα στο Ειρηνοδικείο Λάρισας όπου λαϊκή περιουσία βγαίνει στο σφυρί. Δεν θα  το επιτρέψουμε»...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass