Μόνο ο ΕΝΦΙΑ με τις νέες αντικειμενικές

ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ - ΧΑΜΕΝΟΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΜΠΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΑΓΙΑΣ, ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΚΑΙ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Δημοσίευση: 13 Ιουν 2018 22:12

Τα πάνω κάτω στη φορολογία του ΕΝΦΙΑ με πολλούς κερδισμένους και λιγότερους χαμένους φέρνει στο νομό Λάρισας η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Αν και το υπουργείο Οικονομικών επιχείρησε με τρεις αλλαγές στο φόρο να ακυρώσει τις επιβαρύνσεις που έρχονται λόγω των νέων τιμών ζώνης, αυτό δεν έγινε και κάποιοι ιδιοκτήτες, θα υποχρεωθούν να πληρώσουν "φουσκωμένο" ΕΝΦΙΑ .

Στη Λάρισα ωστόσο και ειδικά στο δήμο Λαρισαίων οι επιβαρύνσεις θα είναι μικρές και εντοπίζονται κυρίως στους ιδιοκτήτες της περιοχής της Τούμπας όπου είναι η μοναδική περιοχή, όπου οι τιμές ζώνες αυξάνονται. Στις υπόλοιπες συνοικίες ή μένουν σταθερές ή μειώνονται… Στους λοιπούς Δήμους και ειδικά εντός της πόλης των Φαρσάλων οι τιμές μένουν ως έχουν, ενώ στον Τύρναβο, στην Αγιά και στην Ελασσόνα οι τιμές ζώνης είναι αυξημένες, πράγμα που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ.    

Σημειωτέον ότι οι νέες αντικειμενικές θα ισχύσουν φέτος μόνο για τον ΕΝΦΙΑ ενώ και για τους φόρους μεταβίβασης (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, κληρονομίες, ΤΑΠ κλπ)θ α ισχύσουν από την 1/1/2019, γεγονός που φανερώνει πως η προσέγγιση των τιμών της εφορίας με τις πραγματικές τιμές της αγοράς δεν είχε κανένα στόχο πέραν από το μείνουν σταθεροί οι εισπρακτικοί στόχοι. Άλλωστε από τη στιγμή που δεν έγιναν αλλαγές στους συντελεστές εμπορικότητας και τα επαγγελματικά ακίνητα θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται δυσανάλογα με την αξία τους, η όλη προσπάθεια εξομοίωσης των εμπορικών με τις τιμές της εφορίας, είχε στο επίκεντρο το ύψος του ΕΝΦΙΑ και όχι τη μεταρρύθμιση της φορολογίας κεφαλαίου.

Παρά τις αλλαγές χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων του νομού Λάρισας (όπως πχ του Δήμου Αγιάς) από τους 168.000 συνολικά θα κληθούν φέτος να πληρώσουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ έως και 200 ευρώ, οι περισσότεροι θα δουν μειώσεις και αρκετοί δεν θα έχουν καμιά μεταβολή στο εκκαθαριστικό τους. Κκερδισμένοι είναι όσοι είχαν σήμερα περιουσίες έως 250.000 ευρώ, καθώς πλέον δεν θα καταβάλλουν συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.

Ειδικότερα χθες υπεγράφη η υπουργική απόφαση για τον καθορισμό των νέων αντικειμενικών αξιών ενώ είναι θέμα ωρών να κατατεθεί στη Βουλή και η τροπολογία για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ. Όπως ανακοινώθηκε σε σύνολο 10.216 περιοχών της χώρας, σε 3.792 αυξάνονται, σε 2.122 μειώνονται και σε 4.302 μένουν σταθερές

 Προκειμένου να μετριάσει τις επιβαρύνσεις το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε τρεις αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα διευρύνθηκαν τα άνω όρια του πρώτου κλιμακίου του κύριου φόρου από τα 500 στα 550 ευρώ, του τρίτου κλιμακίου από τα 1000 στα 1050 ευρώ και αυξήθηκε το αφορολόγητο όριο για το συμπληρωματικό φόρο από τα 200.000 ευρώ στα 250.000 ευρώ.

ΟΙ ΝΕΕΣ ΚΛΙΜΑΚΕΣ ΦΟΡΟΥ

Με βάση τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ οι κλίμακες υπολογισμού του φόρου για το ν. Λάρισας αποκτούν την εξής μορφή: Για τιμή ζώνης έως 500 ευρώ/τ.μ ο βασικός φόρος του πρώτου κλιμακίου είναι 2 ευρώ/τμ., για τιμή ζώνης από 551-750 ο βασικός φόρος του δευτέρου κλιμακίου είναι 2,80 ευρώ./τμ, για τιμή ζώνης από 751 − 1.050 ο βασικός φόρος του τρίτου κλιμακίου είναι 2,90 ευρώ/τμ,, για τιμή ζώνης από 1.051 − 1.500 ο βασικός φόρος του τετάρτου κλιμακίου είναι 3,70 ευρώ/τ.μ. και για τιμή ζώνης από 1.501 − 2.000  ο κύριος φόρος είναι 4,50 ευρώ/τμ.  

Από τις πρώτες εκτιμήσεις προκύπτει ότι κατά κύριο λόγο στο νομό Λάρισας θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ μόνο οι ιδιοκτήτες που είχαν τιμές ζώνης κάτω από 650 ευρώ.

 Πάντως η προσομοίωση εκκαθάρισης του φόρου για όλη τη χώρα έδειξε, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπ. οικονομικών, ότι

 * Μειωμένα θα είναι τα εκκαθαριστικά για 1.470.962 ή το 23% των φυσικών προσώπων.

* Αμετάβλητα για 3.995.181 ή το 62%.

* Ελάχιστη αύξηση από ένα έως 50 ευρώ (12 ευρώ κατά μέσο όρο) θα έχουν τα εκκαθαριστικά για 737.709 ή το 12%.

* Αύξηση από 50 έως 200 ευρώ, θα έχουν τα εκκαθαριστικά 160.001 φυσικών προσώπων ή το 2,3%.

* Mόνο για το 0,7% ή 48.961 φορολογούμενους θα προκύψει αύξηση πάνω από 200 ευρώ.

Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι το 97% των φυσικών προσώπων θα έχουν εκκαθαριστικά μειωμένα, αμετάβλητα ή με οριακή αύξηση σε σχέση με πέρυσι. Αντίστοιχη είναι η εικόνα για τα νομικά πρόσωπα, καθώς το 91% θα δει εκκαθαριστικά μειωμένα (61%), σταθερά (25%) ή αυξημένα έως 50 ευρώ (5%).

ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΔΟΣΕΙΣ

Τέλος, επισημαίνεται ότι με την ίδια τροπολογία ορίζεται ως ημερομηνία της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ το τέλος Ιανουαρίου, αντί του Δεκεμβρίου που ίσχυε από την έκδοση του νόμου και ότι η πρώτη δόση θα καταβληθεί το Σεπτέμβριο.

Του Γιώργου Νούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass