Χαμηλά μένει ο πήχης στις εκπτώσεις

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥΣ - ΚΛΕΙΣΤΑ ΓΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Δημοσίευση: 23 Αυγ 2018 22:00
Η «θερινή ραστώνη» φαίνεται να κυριαρχεί και στη φετινή περίοδο των εκπτώσεων αφήνοντας μια πικρή γεύση στην πλειοψηφία των εμπόρων της περιοχής... Η «θερινή ραστώνη» φαίνεται να κυριαρχεί και στη φετινή περίοδο των εκπτώσεων αφήνοντας μια πικρή γεύση στην πλειοψηφία των εμπόρων της περιοχής...

Σε αγωνιώδεις προσπάθειες για να προσεγγίσουν τον τζίρο… των περσινών εκπτώσεων, που ήταν ιδιαίτερα χαμηλός συγκριτικά με άλλες χρονιές, έχει αποδυθεί ο εμπορικός κόσμος της Λάρισας, βλέποντας και την φετινή εκπτωτική περίοδο να ολοκληρώνεται χωρίς να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν με την έναρξή της.

Σήμερα και ενώ βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για το τυπικό κλείσιμο αυτής της περιόδου στην αγορά (στις 31 Αυγούστου) σχεδόν απαρατήρητη για το κλάδο και μάλλον αδιάφορα κυλά για τους καταναλωτές πιστοποιώντας πως δύσκολα η τοπική επιχειρηματικότητα   και δη αυτή των μικρών και μεσαίων, θα ορθοποδήσει. Η «θερινή ραστώνη» φαίνεται να κυριαρχεί και φέτος στο λιανεμπόριο αφήνοντας μια πικρή γεύση στην πλειοψηφία των εμπόρων της περιοχής.

Η μακρά χρονικά εκπτωτική περίοδος, τα αλλεπάλληλα 10ήμερα ανταγωνιστικών προσφορών που προηγήθηκαν, εντός του Ιουνίου, της επίσημης έναρξης των εκπτώσεων, σε κλάδους ένδυσης και υπόδησης, ατόνησαν γρήγορα το ενδιαφέρον των καταναλωτών επιβεβαιώνοντας τον προβληματισμό που είχαν οι παλιοί και έμπειροι έμποροι της Λάρισας  που δεν ανάμεναν ριζική αλλαγή του κλίματος μιας και όπως έλεγαν "και οι φετινές θερινές εκπτώσεις πραγματοποιούνται σε περιβάλλον αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων που βάζουν τις αγορές σε «δεύτερη μοίρα»…

"Παραδοσιακά η αγορά ξεκινά καλά στο πρώτο 15νθήμερο των εκπτώσεων. Αυτό είναι το διάστημα που το λιανικό εμπόριο αναζωογονείται πραγματικά οικονομικά από τις καλοκαιρινές εκπτώσεις. Σταδιακά και λόγω διακοπών η κίνηση μειώνεται με την καταναλωτική συμπεριφορά να αυξομειώνεται ανάλογα με τις ανάγκες της" σχολιάζει στην "Ε" ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας Χαράλαμπος Παπαδόπουλος (φωτό), δίνοντας μια εξήγηση για τους λόγους που η αγορά κινείται αυτή την περίοδο σε νωχελικά επίπεδα.

Η αλήθεια είναι, προσθέτει, πως από την αγορά λείπουν τα χρήματα, που προορίζονται για τις φορολογικές υποχρεώσεις. Χιλιάδες νοικοκυριά από τον Ιούλιο έπρεπε να πληρώσουν το φόρο εισοδήματος ενώ μετά την ανάπαυλα των διακοπών του Αυγούστου οι φορολογικός υποχρεώσεις πληθαίνουν. Συνεπώς η εικόνα του τοπικού εμπορίου αυτή τη στιγμή να μη διαφοροποιείται αισθητά από αυτή που αποτυπώθηκε πέρυσι, με τις πωλήσεις για την πλειοψηφία των εμπόρων να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα"…

Θυμίζουμε πως πέρυσι η αγορά στις θερινές εκπτώσεις, σε πανελλαδική κλίμακα, κινήθηκε στο -3% μεσοσταθμικά, με σημαντικές αυξομειώσεις, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής. Οι αποκλίσεις μεταξύ κεντρικών και συνοικιακών αγορών, αλλά και μεταξύ αστικών κέντρων και τουριστικών περιοχών διαμόρφωσαν μια σύνθετη κατάσταση πραγμάτων, ωστόσο, ήταν σαφές πως τα προβλήματα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων παρέμεναν άλυτα... Βάσει των καταγραφών του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ, ο κύκλος εργασιών κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων του 2017 δεν ήταν ο αναμενόμενος, ιδιαίτερα μετά από έναν πολύ καλό τότε Ιούνιο. Παρ' όλα αυτά, υπογραμμίστηκε η διαφορετική εικόνα ανάμεσα σε πολύ μικρές και μεγαλύτερες επιχειρήσεις, αλλά και σε εκείνες που βρίσκονται κοντά σε τουριστικούς προορισμούς. Έτσι, τα όρια που κινήθηκε ο τζίρος ήταν από +3% για όσες επιχειρήσεις είχαν αύξηση και κατά μέσο όρο -11,5% για όσες είχαν μείωση. Μεσοσταθμικά η μείωση των πωλήσεων περιορίστηκε πέρυσι, λαμβάνοντας υπ' όψιν και τις προαναφερθείσες σημαντικές διαφοροποιήσεις. Το 2016, την αντίστοιχη περίοδο των θερινών εκπτώσεων, πάνω από μία στις δύο επιχειρήσεις (53%) εμφάνισε υποχώρηση στις πωλήσεις σε σύγκριση με το 2015 (με δεδομένη τότε την πρώτη εφαρμογή των capital controls), ενώ στασιμότητα είχε δηλώσει το 1/3.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

Πάντως να σημειώσουμε πως αν και οι εκπτώσεις λήγουν την επόμενη Παρασκευή 31 Αυγούστου, τα εμπορικά καταστήματα των μελών του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας, λόγω των αλλαγών που επήλθαν στο καθεστώς των ενδιάμεσων εκπτώσεων, θα τις κρατήσουν έως και την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου. Η παράταση οφείλεται στο ότι οι ενδιάμεσες εκπτώσεις διαρκούν πλέον 30 ημέρες και όχι 20. Τις επιπλέον 10 ημέρες, οι Λαρισαίοι έμποροι, αποφάσισαν να τις προσθέσουν στις τακτικές και να αφήσουν ως έχουν τα δεκαήμερα των "μίνι" εκπτώσεων, του Μαΐου και του Νοεμβρίου. Έτσι, τόσο οι θερινές όσο και οι χειμερινές διαρκούν πέντε ημέρες επιπλέον.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

Επίσης να θυμίζουμε πως το ερχόμενο Σάββατο 25 Αυγούστου είναι το τελευταίο που τα εμπορικά καταστήματα του ΕΣΛ θα είναι κλειστά. Η φετινή προαιρετική πενθήμερη λειτουργία των εμπορικών, για τα οκτώ συνολικά Σάββατα  του Ιουλίου-Αυγούστου, ολοκληρώνεται και από το επόμενο Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου η αγορά θα είναι και πάλι ανοικτή, με μόνη εξαίρεση τα καταστήματα χρυσοχόων -ωρολογοποιών που έως και συγκεκριμένο Σάββατο θα είναι κλειστά.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass