Το κόστος της φοιτητικής στέγης στη Λάρισα

ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΟΙ ΤΙΜΕΣ - ΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ - ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ - ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΝ ΟΙ ΠΡΩΤΟΕΤΕΙΣ

Δημοσίευση: 29 Αυγ 2018 22:00

Η ανακοίνωση των βάσεων για την εισαγωγή των φοιτητών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ σηματοδοτεί ως είθισται και την επίσημη έναρξη ενός κοπιαστικού αλλά ευχάριστου αγώνα δρόμου γονιών και φοιτητών για την εξασφάλιση καλής και οικονομικής στέγης…

Με τα μισθώματα των ακινήτων στη Λάρισα, να παραμένουν στην πλειοψηφία τους αμετάβλητα ή να αυξάνονται οριακά κυρίως στα τριάρια και με αρκετά διαθέσιμα προς ενοικίαση, η αναζήτηση σπιτιού που θα στεγάσει τα όνειρα και τις προσδοκίες του κάθε πρωτοετή φοιτητή δεν προμηνύει μεγάλες δυσκολίες…

Βέβαια το "κυνήγι" εξεύρεσης ενός καλού και φθηνού διαμερίσματος ξεκίνησε από τις αρχές Αυγούστου και όσοι ήταν «σίγουροι» πως πρόκειται να εισαχθούν σε κάποια σχολή της Λάρισας έχουν ήδη εξασφαλίσει στέγη, οπότε λογικό είναι τα εναπομείναντα σε αυτήν την κατηγορία ακίνητα, να είναι λιγότερα. Τα οποία προφανώς και θα εξαφανιστούν μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου μιας και στις επόμενες ημέρες αναμένεται μαζική αναζήτηση φοιτητικής στέγης. Ωστόσο σε γενικές γραμμές αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι πως οι οικογένειες των επιτυχόντων σπουδαστών στη Λάρισα μπορούν να ξεκινήσουν την αναζήτηση χωρίς άγχος καθώς υπάρχει επάρκεια διαμερισμάτων και μάλιστα σε τιμές που δεν τρομάζουν.

Πρωτίστως να σημειώσουμε πως η πλειοψηφία των διαμερισμάτων που ενοικιάζεται σε φοιτητές είναι παλαιά ακίνητα. Και αυτό κυρίως γιατί στην προτίμησή τους είναι οι δρόμοι γύρω από το κέντρο της πόλης, που δύσκολα ανοικοδομείται. Είναι όμως συντηρημένα, ανακαινισμένα, φρεσκοβαμμένα και διαθέτουν ατομική θέρμανση φυσικού αερίου. Στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στο ΤΕΙ Λάρισας (Φιλιππούπολη, Νεάπολη, Άγιος Θωμάς, Λιβαδάκι), μπορούν να βρεθούν και σχετικά νεόδμητα ακίνητα.

Γκαρσονιέρες και δυάρια είναι αυτά που κυρίως διατίθενται. Γκαρσονιέρες 30 – 40 τ.μ. (υπνοδωμάτιο, κουζίνα, μπάνιο) και δυάρια 50 - 60 τ.μ., με ένα υπνοδωμάτιο, σαλόνι, κουζίνα . Υπάρχουν βεβαίως και τριάρια με δύο υπνοδωμάτια, τα οποία κυρίως τα προτιμούν όσοι επιλέγουν τη συγκατοίκηση, όπως και διαμερίσματα επιπλωμένα, με την έννοια ότι ο φοιτητής μπορεί να βρει, τα σημαντικότερα για τον οικιακό και ηλεκτρικό εξοπλισμό του.

Το ύψος των μισθωμάτων δεν έχει διαφοροποιηθεί σε σχέση με πέρυσι. Τα ενοίκια παραμένουν σταθερά και σε γενικές γραμμές φθηνότερα, συγκριτικά με άλλες φοιτητικές πόλεις αλλά διαμορφώνονται ανάλογα με τα τετραγωνικά του σπιτιού, με την περιοχή στην οποία βρίσκονται τα διαμερίσματα και γενικά με τα πλεονεκτήματα που παρέχουν.

Φοιτητής που θέλει να αναζητήσει στέγη στο κέντρο ή κοντά σε στάση λεωφορείων του ΤΕΙ καλό είναι να βιαστεί. Υπάρχουν μάλιστα περιοχές, ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα, γύρω από το εμπορικό κέντρο της Λάρισας και κυρίως γύρω από την κεντρική στάση των ΤΕΙ, στην πλατεία Εβραίων, όπου έχουν εξελιχθεί σε φοιτητικές, με αποτέλεσμα τα σπίτια να νοικιάζονται ευκολότερα και νωρίτερα.

ΠΟΥ ΚΥΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΙΜΕΣ

Σύμφωνα με μεσιτικά γραφεία και ιδιοκτήτες ακινήτων, οι τιμές ενοικίασης κυμαίνονται από 150 έως 370 ευρώ. Ενδεικτικά, οι τιμές σε γκαρσονιέρες διαμορφώνονται από 150 -200 ευρώ, ανάλογα πάντα με την περιοχή και τα πλεονεκτήματα του σπιτιού. Το ενοίκιο στις παλιές γκαρσονιέρες, άνω των 20 ετών, κυμαίνεται από 150 έως 170 ευρώ, ενώ στις καινούργιες αλλά και στις ανακαινισμένες κυμαίνεται από 180 έως 200 ευρώ.

Στα δυάρια οι τιμές διαμορφώνονται από 200 -270 ευρώ και στα τριάρια από 300 έως 370 ευρώ. Πάντως παράδοξο αποτελεί παρά την οικονομική κρίση το γεγονός ότι οι περισσότεροι φοιτητές δεν «ψηφίζουν» συγκατοίκηση…

Πάντως τα «παζάρια» στην τιμή δεν λείπουν ποτέ. "Αλλά εξαρτάται και από το «προϊόν» που διατίθεται και στο χρόνο που προσφέρεται. Τα σπίτια που θα… μείνουν μετά το πέρας της μαζικής αναζήτησης, θα είναι φθηνότερα αλλά ίσως να μην είναι όπως θα τα ονειρεύονται οπότε θα αναγκαστούν να ρίξουν τα στάνταρ τους" σχολιάζει στην "Ε" ο σύμβουλος ακινήτων διευθυντής του καταστήματος Λάρισας RE/MAX Επιλογή Κων. Κολοβός.

Με τη υπογραφή του συμβολαίου, συνήθως καταβάλλεται ένα ενοίκιο και ένα ακόμη ως εγγύηση. Δηλαδή με το κλείσιμο σπιτιού ο φοιτητής πληρώνει δύο συνολικά ενοίκια. Η καταβολή της εγγύησης δεν αποτελεί υποχρέωση του ενοικιαστή, που πηγάζει από το νόμο, αλλά έχει επικρατήσει, ως μισθωτική συνήθεια. Το ενοίκιο καταβάλλεται την ημερομηνία, που έχουν συμφωνήσει ιδιοκτήτης και ενοικιαστής.

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΝ

Πάντως τόσο στη Λάρισα όσο και στις λοιπές φοιτητοπόλεις της χώρας υπάρχει επάρκεια διαθέσιμης φοιτητικής κατοικίας, όσο και νόμιμα μεσιτικά γραφεία που ασχολούνται εξειδικευμένα με τη μίσθωσή τους. Σε κάθε περίπτωση όμως, ψάχνοντας οι φοιτητές σύμφωνα με τις συστάσεις των μεσιτών ρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

* Τα σπίτια στο κέντρο των πόλεων είναι κατά κανόνα παλαιότερα και πιο ακριβά, σε σχέση με αυτά, που βρίσκονται, εκτός κέντρου. Συνεπώς, δεν θα πρέπει να περιορίζουν την αναζήτησή τους στο κέντρο, αλλά οπουδήποτε μπορεί να εντοπίσουν διαθέσιμη κατοικία που να καλύπτει τις ανάγκες τους. Στην Αθήνα τα ενοίκια ξεκινούν από τα 160 ευρώ και φθάνουν έως τα 600 ευρώ, στη Θεσσαλονίκη ξεκινούν από τα 200 ευρώ και φθάνουν έως τα 450, στην Πάτρα εκκινούν από τα 160 ευρώ και ανέρχονται έως και τα 400 ευρώ, στα Γιάννενα κυμαίνονται από 170 έως 450 ευρώ, στο Ηράκλειο από 200 έως 500 ευρώ, στην Κομοτηνή από 150 ευρώ έως 400 ευρώ, στο Ρέθυμνο από 200 ευρώ έως 450 ευρώ.

* Τα σπίτια τα επισκεπτόμαστε και τα ελέγχουμε ημέρα. Πριν αποφασίσουμε να υπογράψουμε συμβόλαιο, ενημερωνόμαστε για τα κοινόχρηστα τους λογαριασμούς του σπιτιού και όλα τα έξοδα, που θα επιβαρύνουν το σπίτι πέραν του ενοικίου.

* Να ελέγχουν την τοποθεσία του σπιτιού, τη γειτονιά και τι μας παρέχει αυτή (supermarket, τράπεζες, τακτική αστική συγκοινωνία, πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη κ.λπ.).

* Να ελέγχουν καλά το σπίτι, για να διαπιστώσουν τυχόν βλάβες και να τις επισημάνουν στον ιδιοκτήτη, ώστε να τις διορθώσει πριν κατοικηθεί το σπίτι.

* Πέραν των κατασκευαστικών θεμάτων που πρέπει να προσέξει ο υποψήφιος ενοικιαστής, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να επιδείξει και στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τον ιδιοκτήτη, για την ενοικίαση του σπιτιού. Στις μισθώσεις κατοικιών, το ύψος του μισθώματος διαμορφώνεται ελεύθερα και δεσμεύει και τις δύο πλευρές. Η μίσθωση κατοικίας ισχύει τουλάχιστον για τρία χρόνια και αν ακόμα έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος.

* Αν ο συμβατικός χρόνος έχει καθοριστεί μικρότερος της τριετίας και δεν υπάρχει συμφωνία αναπροσαρμογής του μισθώματος για τον υπόλοιπο χρόνο, το καταβαλλόμενο μίσθωμα αυξάνεται κατά ποσοστό 75% του τιμαρίθμου του κόστους ζωής, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος για τους αμέσως προηγούμενους 12 μήνες.

* Η μίσθωση ορισμένου χρόνου λήγει μόλις περάσει το διάστημα αυτό, χωρίς να απαιτείται τίποτε άλλο. Μάλιστα, θεωρείται ότι ανανεώνεται για αόριστο χρόνο, όταν μετά την παρέλευση του συμφωνημένου χρόνου ο μεν ενοικιαστής εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την κατοικία, ο δε ιδιοκτήτης δεν εναντιώνεται.

* Η μίσθωση αόριστης διάρκειας, μετά την παρέλευση της τριετίας λήγει με καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή.

* Το ενοίκιο καταβάλλεται την ημερομηνία, που έχουν συμφωνήσει ιδιοκτήτης και ενοικιαστής. Δεν αποδεχόμαστε και δεν υπογράφουμε όρους, που δεν κατανοούμε ή με τους οποίους δε συμφωνούμε απόλυτα.

* Αφού συμφωνήσουμε, υπογράφουμε γραπτό μισθωτήριο συμβόλαιο. Σε καμία περίπτωση δεν αποδεχόμαστε προτάσεις για αποδείξεις ενοικίου ή συμφωνητικά για ποσά διαφορετικά των πραγματικών. Γινόμαστε συνένοχοι σε φοροδιαφυγή του ιδιοκτήτη.

* Οι ενοικιαστές, πρέπει να επιδεικνύουν συνέπεια ως προς την καταβολή των μισθωμάτων, την καλή χρήση του σπιτιού και την εφαρμογή των κανονισμών της οικοδομής. Η καθυστέρηση καταβολής των δαπανών κοινοχρήστων έχει τα ίδια αποτελέσματα καθυστέρησης του ενοικίου.

* Ο ενοικιαστής κατά τη λήξη της μίσθωσης έχει υποχρέωση να αποδώσει την κατοικία στην κατάσταση, που την παρέλαβε.

* Όσοι επιλέξουν να κλείσουν το σπίτι μέσω μεσιτικού γραφείου να προσέξουν πρωτίστως να είναι νόμιμοι. Ο μεσίτης δικαιούται αμοιβή γι’ αυτό ρωτούμε ποια είναι η αμοιβή του και την καταβάλουμε μόνον αν ενοικιάσουμε το σπίτι που μας πρότεινε. Επομένως, πληρώνουμε, αφού υπογράψουμε το συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Μέσω taxis

τα συμβόλαια

για τα ενοίκια

Από τη στιγμή που επιλεγεί η κατοικία και συμφωνηθεί το ενοίκιο, οι ιδιοκτήτες του ακίνητου θα πρέπει να ενημερώσουν και την εφορία. Μόνο που το συμβόλαιο, δεν κατατίθεται στην εφορία αλλά υποβάλλεται ηλεκτρονικά εντός 30 ημερών από την ημερομηνία σύναψής του σε ειδική εφαρμογή στο Taxisnet (www.aade.gr)

Εκεί θα πρέπει να καταχωρηθούν α στοιχεία της μίσθωσης (ΑΦΜ μισθωτών, ποσό μισθώματος, διάρκεια, αριθμός παροχής ρεύματος, ΑΤΑΚ ακινήτου) και όσοι είναι μισθωτές πρέπει να τα αποδεχθούν. Εφόσον στο συμφωνητικό συμβάλλεται ο γονέας, τότε καταχωρείται ως μισθωτή ο ΑΦΜ του γονέα.

Αν συμβάλλεται ο φοιτητής ο ΑΦΜ του φοιτητή. Όταν δηλώνεται διαμέρισμα όπου συγκατοικούν δύο φοιτητές, υπάρχουν δύο επιλογές. Η να υποβληθούν από τον εκμισθωτή δύο διαφορετικές δηλώσεις μίσθωσης ακινήτων, δηλαδή μία για τον καθένα μισθωτή ή να υποβληθεί από τον εκμισθωτή μία δήλωση μίσθωσης, όπου στους μισθωτές θα καταχωριστούν και τα δύο ΑΦΜ των μισθωτών. Σε αυτήν την περίπτωση, τόσο στο ποσό του μισθώματος (που εισπράττει ο εκμισθωτής) όσο και στα τ.μ. της κατοικίας η συμμετοχή των μισθωτών θα θεωρηθεί ισομερής.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass