Εκπτώσεις έως και την ερχόμενη Τετάρτη

ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΦΕΤΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΛΛΑ ΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΓΙΑ 5 ΑΚΟΜΗ ΗΜΕΡΕΣ - ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΥΡΙΟ Η ΑΓΟΡΑ

Δημοσίευση: 31 Αυγ 2018 22:00

 Μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη θα έχουν την δυνατότητα φθηνών αγορών οι Λαρισαίοι καταναλωτές. Αν και η φετινή εκπτωτική περίοδος λήγει σε όλη τη χώρα σήμερα 31 Αυγούστου, τα εμπορικά καταστήματα των μελών του εμπορικού συλλόγου Λάρισας, λόγω των αλλαγών που επήλθαν στο καθεστώς των ενδιάμεσων εκπτώσεων, θα έχουν εκπτώσεις έως και τις 5 Σεπτεμβρίου.

Η παράταση οφείλεται στο ότι οι ενδιάμεσες εκπτώσεις (εαρινές και φθινοπωρινές)διαρκούν συνολικά 30 ημέρες και όχι 20 όπως παλιά. Τις επιπλέον 10 ημέρες, οι Λαρισαίοι έμποροι, αποφάσισαν να τις προσθέσουν στις τακτικές και να αφήσουν ως έχουν τα δεκαήμερα των "μίνι" εκπτώσεων, του Μαΐου και του Νοεμβρίου. Έτσι, τόσο οι θερινές όσο και οι χειμερινές διαρκούν πέντε ημέρες επιπλέον. Εννοείται  βεβαίως πως για τα καταστήματα των μελών του ΣΕΛΠΕ, τις διεθνείς και εγχώριες αλυσίδες δηλαδή που δραστηριοποιούνται στη Λάρισα, σήμερα θα είναι η τελευταία ημέρα των εκπτώσεων.   

Στο μεταξύ θυμίσουμε πως αύριο Σάββατο η αγορά θα είναι ανοικτή. Η φετινή προαιρετική πενθήμερη λειτουργία των εμπορικών, για οκτώ συνολικά Σάββατα  του Ιουλίου-Αυγούστου, ολοκληρώθηκε και από σήμερα η αγορά επανέρχεται στους γνώριμους ρυθμούς της, με μόνη εξαίρεση τα καταστήματα χρυσοχόων -ωρολογοποιών που ακόμη και αυτό το Σάββατο θα είναι κλειστά.

Εξάλλου με αφορμή το τέλος των εκπτώσεων η ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ παρουσίασε χθες τα συμπεράσματα της καθιερωμένης περιοδικής έρευνας για τις φετινές θερινές εκπτώσεις. Το συμπέρασμα ήταν πως ο τζίρος και των φετινών εκπτώσεων δεν ήταν ικανοποιητικός  καθώς κινήθηκε κάτω από τον πήχη των 6 δισ. ευρώ. Το συνολικό ταμείο δείχνει ότι στις περισσότερες αστικές αγορές, η κίνηση ήταν υποτονική, ενώ στις τουριστικές περιοχές της χώρας η «εισαγόμενη κατανάλωση» από τον τουρισμό δεν ήταν ικανοποιητική.

ΔΕΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΑΝ

Να σημειώσουμε πως ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Λάρισας Χαρ. Παπαδόπουλος είχε αποτυπώσει στην "Ε" προ ημερών την εικόνα των φετινών εκπτώσεων μιλώντας για αγωνιώδεις προσπάθειες των μικρομεσαίων της πόλης για να προσεγγίσουν το τζίρο… των περσινών εκπτώσεων, που ούτως ή άλλως ήταν χαμηλός!

Πάντως σύμφωνα με την μελέτη της ΕΣΕΕ:

* Οι επιδόσεις των εμπορικών επιχειρήσεων φαίνεται να διαφοροποιούνται ανάλογα τον τόπο εγκατάστασης και το μέγεθος της επιχείρησης. Πιο συγκεκριμένα, οι μικρές επιχειρήσεις με χαμηλό τζίρο καθώς και οι αυτoαπασχολούμενοι παρουσίασαν μείωση πωλήσεων σε σύγκριση με τον προηγούμενο έτος. Αντίθετα, οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις εμφάνισαν είτε σταθερότητα είτε αύξηση στις πωλήσεις τους. Επομένως, και με δεδομένο ότι οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις α) είναι πιο ελκυστικές κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, και β) εκπροσωπούν μεγάλο μερίδιο του λιανικού εμπορίου καθίσταται σαφές ότι το εμπόριο κινείται σε δύο ταχύτητες. 

 • Σημαντικός παράγοντας στην εξέλιξη των πωλήσεων είναι η περιοχή εγκατάστασης όταν αυτή είναι τουριστική. Παρ’ όλα αυτά, φέτος η ένταση αυτής της διαφοροποίησης μειώθηκε αισθητά. Έτσι, θα λέγαμε ότι τα όρια που κινήθηκε η μεταβολή του τζίρου ήταν από +7% για όσες επιχειρήσεις είχαν αύξηση και κατά μέσο όρο -15% για όσες είχαν μείωση.  Θα λέγαμε, επομένως, ότι μεσοσταθμικά η μείωση των πωλήσεων περιορίστηκε λαμβάνοντας υπόψη και τις προαναφερθείσες σημαντικές διαφοροποιήσεις.

• Η μέση μείωση των πωλήσεων ήταν  περίπου -10%, λαμβάνοντας υπόψη και τις προαναφερθείσες σημαντικές διαφοροποιήσεις.

• Το ύψος του ποσοστού έκπτωσης στις εμπορικές αγορές κυμάνθηκε από 21% έως 40%.

* Για τη Λάρισα ο τζίρος κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, στην Ελασσόνα και στην Καρδίτσα πτώση από 21-30%, στα Φάρσαλα και το Βόλο πτώση από 11-20% και στα Τρίκαλα πτώση από 1-10%

 ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass