Να αυξηθούν επίδομα θέρμανσης και καυσόξυλα στις ορεινές περιοχές!

ΜΑΞΙΜΟΣ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΗ, ΚΕΛΛΑΣ ΜΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗ

Να εξετάσει το αίτημα των κατοίκων του Λιβαδίου για αύξηση των χωρικών κυβικών μέτρων καυσόξυλων ανά δικαιούχο, καθώς και την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, ζητούν οι βουλευτές Λάρισας της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος και Χρήστος Κέλλας από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη.

Ο πρώτος με ερώτηση προς τον υπουργό, ο δεύτερος με αναφορά που κατέθεσε.

Συγκεκριμένα ο κ. Χαρακόπουλος, μεταξύ άλλων, στην ερώτησή του αναφέρει:

«Την περίοδο αυτή οι κάτοικοι των ορεινών χωριών προετοιμάζονται πρώτοι από όλους για την έλευση του χειμώνα. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών, η διανομή των γνωστών χωρικών κυβικών μέτρων (Χ.Κ.Μ.) ξύλων που τους μοιράζονται, μειώνονται συνεχώς, με αποτέλεσμα να μην επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών τους. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται και επιστολή διαμαρτυρίας του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Λιβαδίου του νομού Λάρισας, κ. Γιώργου Γκατζούνη. Πιο συγκεκριμένα, στο Λιβάδι για τον φετινό χειμώνα θα υπάρξει μείωση στα χωρικά κυβικά ξυλείας ανά δικαιούχο κάτοικο, λόγω μειωμένων κρατικών πιστώσεων σύμφωνα με την ενημέρωση που υπήρξε από την αρμόδια δασική υπηρεσία του νομού Πιερίας, όπου ανήκει. Το γεγονός αυτό προκαλεί αντιδράσεις στον τοπικό πληθυσμό, καθώς οι ανάγκες για θέρμανση λόγω υψομέτρου του χωριού –1.200 μέτρα– είναι μεγάλες και ξεπερνούν τους 6 μήνες τον χρόνο. Επιπροσθέτως, το πετρέλαιο θέρμανσης δεν αποτελεί πλέον φθηνή εναλλακτική λύση για τους χαμηλού εισοδήματος δικαιούχους κατοίκους των ορεινών περιοχών, μετά και τη δραστική περικοπή του επιδόματος θέρμανσης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Έτσι, η μείωση του όγκου των ξύλων ανά δικαιούχο κάτοικο του Λιβαδίου αποκτά μεγαλύτερη σημασία και επιβαρύνει περισσότερο τον τοπικό πληθυσμό. Όπως εκτιμούν, ο όγκος των καυσόξυλων ανά δικαιούχο για ικανοποιητική θέρμανση ξεπερνά τα 12 Χ.Κ.Μ. και ζητούν τόσο την αύξηση του χορηγούμενου όγκου ξύλων σε αυτόν τον όγκο, καθώς και την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης με βάση το υψόμετρο».

Καταλήγοντας το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά να πληροφορηθεί από τον αρμόδιο υπουργό:

1. Ποιος ο λόγος μείωσης των πιστώσεων για την κάλυψη των αναγκών σε καυσόξυλα.

2. Αν θα εξετάσει το αίτημα των κατοίκων του Λιβαδίου για αύξηση των χωρικών κυβικών μέτρων καυσόξυλων ανά δικαιούχο, καθώς και την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης.

* Ενώ ο Χρ. Κέλλας στην αναφορά του σημειώνει:

«Μόλις 4.7 χωρικά καυσόξυλα, αντί για 12 που χρειάζεται μία μέση οικογένεια, θα λάβουν φέτος οι κάτοικοι του Λιβαδίου Ελασσόνας για τη θέρμανσή τους. Αυτό είναι απαράδεκτο και οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν να κινητοποιηθούν άμεσα, για να λύσουν το πρόβλημα. Οι κάτοικοι των ορεινών όγκων της Πατρίδας μας είναι αντιμέτωποι 6 μήνες τον χρόνο με το χιόνι και τον πάγο. Η Πολιτεία δεν μπορεί να τους γυρίζει την ‘‘πλάτη’’ και να μένουν απροστάτευτοι. Τέτοια φαινόμενα οδηγούν την ελληνική περιφέρεια στον μαρασμό και την εξαθλίωση».

Το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Λιβαδίου απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον αρμόδιο υπουργό και τους λοιπούς εμπλεκομένους κρατικούς φορείς, επισημαίνοντας το πρόβλημα της θέρμανσης των κατοίκων της Κοινότητας και ζητώντας: «Α) Τη μόνιμη χορήγηση τουλάχιστον 12 χωρικών καυσόξυλων, ετησίως, για κάθε δικαιούχο κάτοικο του Λιβαδίου. Β) Την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης με βάση το υψόμετρο του κάθε τόπου και όχι τον Νομό στον οποίο ανήκει».

Συγχρόνως, το Συμβούλιο τονίζει στην επιστολή του πως οι άμεσα αρμόδιες αρχές, δηλαδή η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης και το Δασαρχείο Πιερίας έχουν ενημερωθεί για το πρόβλημα προ τριετίας. Ωστόσο, οι κάτοικοι της Κοινότητας συνέχισαν να αντιμετωπίζουν την περιορισμένη χορήγηση καυσόξυλων, λαμβάνοντας μόλις 6 χωρικά καυσόξυλα, αντί για «12 που χρειάζεται μία μέση οικογένεια, για να θερμανθεί τον χειμώνα», ενώ, φέτος, αναμένεται να λάβουν μόλις 4.7 χωρικά «λόγω μειωμένων κρατικών πιστώσεων κατά 20.000 με 25.000 ευρώ σε σχέση με πέρυσι». Παράλληλα, δε, σημειώνεται πως λαμβάνουν επίδομα θέρμανσης «ίδιο με αυτό των χωριών του κάμπου, επειδή το Λιβάδι ανήκει στον Νομό Λάρισας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass