Ενισχυμένο το επίδομα θέρμανσης

* ΤΟ ΥΠΟΙΚ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ * ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ, ΛΕΝΕ ΟΙ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΟΙ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΦΚ

Δημοσίευση: 18 Οκτ 2018 15:02

Αυξημένο επίδομα θέρμανσης, λόγω  της αύξησης της τιμής του πετρελαίου, σχεδιάζει η κυβέρνηση. Αυτό προκύπτει από τη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας με το οικονομικό επιτελείο.

Κατά τις πληροφορίες, αποφασίστηκε ότι το ΥΠΟΙΚ θα εξετάσει τη δυνατότητα από την υπεραπόδοση του πλεονάσματος να ενισχύσει τον προϋπολογισμό για το επίδομα θέρμανσης, προκειμένου να αντισταθμιστεί πλήρως η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου. Σημειώνεται πως δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης για πέρυσι ήταν:
α) Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου 2018 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.
β) Έγγαμοι φορολογούμενοι, καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης οι οποίοι το 2017 είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η-1-2018 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
γ) Μονογονεϊκές οικογένειες που είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η-1-2018 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.
Το ποσό του επιδόματος ανερχόταν σε 0,125 ευρώ για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης που αγοράζεται. Το ύψος του συνολικού ποσού του επιδόματος θα διαμορφώνεται για κάθε δικαιούχο ανάλογα με την Κλιματική Γεωγραφική Ζώνη στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία του. Συγκεκριμένα, θα προβλέπεται και φέτος διαχωρισμός της επικράτειας της χώρας σε τέσσερις μεγάλες Κλιματικές Γεωγραφικές Ζώνες, σε κάθε μία από τις οποίες θα ισχύει διαφορετικό ανώτατο όριο επιδοτούμενων λίτρων ανά τετραγωνικό μέτρο κύριας κατοικίας. ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΟΙ: ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ
Οι πρατηριούχοι στο μεταξύ αν και σχολιάζουν θετικά την προοπτική αύξησης του επιδόματος θέρμανσης, τονίζουν ωστόσο ότι το μέτρο δεν θα λύσει το πρόβλημα της αγοράς και των καταναλωτών, εφόσον το επιπλέον ποσό θα κατανεμηθεί σε συγκεκριμένες ομάδες καταναλωτών και ζητούν μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.
"Το μέτρο θα βοηθήσει, όμως εξ όσων γνωρίζουμε το επιπλέον ποσό θα διοχετευθεί σε ορεινές περιοχές και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Το πρόβλημα είναι όμως ότι σήμερα συνολικά οι Έλληνες καταναλωτές δεν μπορεί να καλύψουν τη δαπάνη για θέρμανση όταν η τιμή του πετρελαίου φθάνει στο 1,2 ευρώ", δήλωσε  ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων  Γ. Ασμάτογλου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η μόνη αποτελεσματική λύση είναι να μειωθεί ο ΕΦΚ. Αν η μείωση είναι 100 ευρώ ανά χιλιόλιτρο τότε μαζί με τον ΦΠΑ η τελική τιμή για τους καταναλωτές θα προσέγγιζε το 1 ευρώ και μαζί με το επίδομα θέρμανσης θα βοηθούσε να κινηθεί η αγορά.
Θυμίζουμε πως το πετρέλαιο θέρμανσης διατίθεται από τη Δευτέρα στην αγορά, σε τιμή σημαντικά υψηλότερη από πέρυσι καθώς ο μέσος όρος κυμαίνεται στο 1,149 ευρώ το λίτρο από 94,4 λεπτά το λίτρο τον Οκτώβριο του 2017 και 1,025 ευρώ τον Απρίλιο, στη λήξη της περιόδου θέρμανσης. Ωστόσο η ζήτηση είναι περιορισμένη καθώς οι καιρικές συνθήκες παραμένουν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας ευνοϊκές.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass