Μπροστά σε νέες προκλήσεις η βιομηχανία τροφίμων - ποτών

* ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ * ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Δημοσίευση: 19 Οκτ 2018 22:00

Τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σε ευρωπαϊκό αλλά και εθνικό επίπεδο, η Βιομηχανία Τροφίμων & Ποτών και τις προοπτικές που ανοίγονται για τις επιχειρήσεις του κλάδου προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες που απαιτούν τρόφιμα ασφαλή και ποιοτικά ανέδειξε η ημερίδα που διοργάνωσε χθες στη Λάρισα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ).

Σκοπός της εκδήλωσης που διεξήχθη στο Επιμελητήριο της Λάρισας , δεν ήταν μόνο να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού έργου PEFMED, που ως στόχο έχει τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και την εφαρμογή "πράσινων" καινοτομιών στην αλυσίδα τροφίμων και του οποίου βασικός εταίρος είναι ο ΣΕΒΤ αλλά και να προβληθεί η συμβολή των επιχειρήσεων τροφίμων της περιφέρειας Θεσσαλίας, στη βιωσιμότητα του κλάδου.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας  Γ. Λαδόπουλος, τονίζοντας πως η πρωτογενής παραγωγή και η μεταποίηση αποτελούν τη "ραχοκοκαλιά" της οικονομίας και η συνεργασία τους με την ακαδημαϊκή κοινότητα και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς είναι απαραίτητη. Από την ακαδημαϊκή κοινότητα, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας  Ζ. Μαμούρης διαπιστώνοντας «έλλειμμα επικοινωνίας ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο και τους επιχειρηματίες» αναφέρθηκε στην ανάγκη για στενή συνεργασία μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου και των πανεπιστημίων, προκειμένου να συμβάλουν από κοινού στην ανάπτυξη του κλάδου τροφίμων στην περιοχή ενώ ο πρόεδρος του ΕΒΕΛ Σ. Γιαννακόπουλος εξήρε τη σημασία που έχει η διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον δευτερογενή και η διασύνδεση των ακαδημαϊκών ερευνών με τις ανάγκες των επιχειρήσεων, για την περαιτέρω ανάδειξη του κλάδου τροφίμων. Ο κ. Γιαννακόπουλος κατέθεσε την πρότασή του «για τον άλλο δρόμο» που υπάρχει και είναι η υποκατάσταση των εισαγωγών και η στροφή σε εγχώρια και τοπικά προϊόντα, αναφέροντας το παράδειγμα της Λάρισας η οποία συνέβαλε στην ανάπτυξη των οσπρίων καθώς στην περιοχή παράγεται το 50% των οσπρίων της χώρας. Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου εξέφρασε τα παράπονά του για την Ακαδημαϊκή Κοινότητα και όπως είπε «Οι έρευνες παραμένουν στα συρτάρια και δεν αξιοποιούνται. Θέλουμε τη σύνδεση και την καλή συνέργεια των Επιχειρήσεων και των Πανεπιστημίων.

Στην πρώτη ενότητα της ημερίδας, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στη Βιομηχανία Τροφίμων & Ποτών, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σε ευρωπαϊκό αλλά και εθνικό επίπεδο,  τις προοπτικές που ανοίγονται για το μέλλον και τα επίκαιρα θέματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις του κλάδου. Ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ Ε. Καλούσης, στην εισαγωγική του ομιλία αναφέρθηκε στο επιχειρηματικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται η Βιομηχανία Τροφίμων, στις εξελίξεις εντός και εκτός των συνόρων, τις προσπάθειες που απαιτούνται για βιώσιμη ανάπτυξη και τη σημασία που έχουν οι ΜμΕ για τον κλάδο. Όπως τόνισε η βιομηχανία τροφίμων και ποτών είναι ο 1ος εξαγωγικός κλάδος της χώρας με 4 δισ. ετησίως , αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης και κομβικό παράγοντα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και είναι απαραίτητο να συνδυαστεί με την καινοτομία και την ποιότητα. Ο κ. Καλούσης σημείωσε πως το επιχειρηματικό τοπίο χαρακτηρίζεται από αστάθεια, τη συνεχή πτώση της καταναλωτικής δύναμης και το συνεχώς μεταβαλλόμενο φορολογικό και θεσμικό πλαίσιο. «Πρέπει να βρούμε το δρόμο προς την ανάπτυξη» είπε χαρακτηριστικά, και αυτός «θα πρέπει να βασίζεται στον Ανταγωνισμό, την Εξωστρέφεια, την Έρευνα και Καινοτομία και την προσέλκυση επενδύσεων». Αυτό συνεπάγεται την στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων , να φύγουν τα όποια γραφειοκρατικά εμπόδια και να υπάρξει στρατηγική για τις εξαγωγές».

Από την πλευρά του ο Ν. Λούλης, εκπροσωπώντας τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Κεντρικής Ελλάδος (ΣΒΘΚΕ), τόνισε τον καθοριστικό ρόλο που παίζει ο κλάδος τροφίμων στην περιφέρεια Θεσσαλίας και αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις τροφίμων, ως ευκαιρίες, με κύρια τη δημιουργία υπεραξίας στα προϊόντα τροφίμων, ώστε να ανταποκρίνονται στις νέες καταναλωτικές τάσεις και στην ανάγκη για προϊόντα ασφαλή με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Η ημερίδα έκλεισε με ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις σχετικά με τις συνεργασίες της Βιομηχανίας Τροφίμων και της ερευνητικής κοινότητας αλλά και τις προτεραιότητες του κλάδου (στους τομείς της διατροφής& υγείας, έρευνας& καινοτομίας, βιώσιμης Ανάπτυξης& Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας). Επίσης, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του έργου PEFMED, η πιλοτική δοκιμή για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα στη φέτα. 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass